Interessegebied
Ondernemerschap

In het kort

Als ondernemer bestaat de wereld uit nieuwe mogelijkheden. Ondernemers zien haarscherp waar de kansen liggen én hebben het lef om hier op in te springen. Verandering ervaren ze als iets positiefs. Sterker nog: een dynamische werkomgeving en een afwisselend takenpakket is voor de meeste ondernemers een must. Eigenlijk heb je bij Hogeschool Leiden voor al onze hbo-opleidingen ondernemerschap in een bepaalde mate nodig. Maak kennis met de opleidingen waar je eigen bedrijf opzetten én andere vormen van ondernemerschap een hoofdrol spelen in het programma.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

mijn eigen route uitstippelen
anderen betrekken en enthousiasmeren
inspelen op ontwikkelingen en trends
nieuwe dingen ontdekken (pionieren)
uitdagingen aangaan
de touwtjes in handen nemen

Plekken waar je kunt gaan werken

Lijkt het je uitdagend om na je opleiding je eigen bedrijf, praktijk, stichting of start-up op te zetten? Of spreekt het je juist aan om op zelfstandige basis aan allerlei afwisselende projecten te werken? Bijvoorbeeld als zzp’er of freelancer. De opleidingen binnen het interessegebied Ondernemerschap bieden je hier allerlei mogelijkheden voor. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Nieuwsgierig naar de beroepsmogelijkheden per opleiding? Bij het onderdeel Jouw toekomst op de opleidingspagina vind je een uitgebreider overzicht.

Wil je kennis en vaardigheden opdoen om je onderneming, praktijk of eigen bedrijf te starten? Bij de opleidingen in dit interessegebied ben je aan het juiste adres. 

Zo krijg je in de opleiding Communicatie  tijdens het leerbedrijf Com-On de kans om je eigen communicatiebureau op te zetten. Of je begint je eigen praktijk na je Opleiding tot Fysiotherapeut of opleiding Vaktherapie

Nieuwsgierig naar wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van je eigen praktijk? Lees het verhaal van Floor die vanuit Praktijk Floor therapeutische begeleiding geeft aan kinderen en ouders.

Uber, Airbnb, Snapchat, de online supermarkt Picnic: stuk voor stuk voorbeelden van bedrijven die begonnen zijn als start-ups. Over wat een start-up precies is, verschillen de meningen. Meestal gaat het om een snelgroeiend bedrijf, dat al relatief snel na de start zorgt voor grote veranderingen op de bestaande markt. Een start-up kan interessant zijn voor ondernemers die een goed idee hebben voor een innovatief product, nieuwe dienst of oplossing die voor een technologische doorbraak kan zorgen. 

Juist in dit interessegebied vind je allerlei hbo-opleidingen waarin ondernemerschap en het bedenken van innovatieve ideeën een hoofdrol spelen. Zo zet je als student van de opleiding Commerciële Economie tijdens het project de Start-Up Company samen in een klein team je eigen product of dienst in de markt. Of begin je na de opleiding Human Resource Management (HRM) bijvoorbeeld een start-up waarmee je inspeelt op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Meer weten over de mogelijkheden om als student al met je eigen start-up te beginnen? Een aantal opleidingen in dit interessegebied werken samen met PLNT Leiden. Je kunt bij PLNT terecht voor interessante workshops en masterclasses op het gebied van ondernemerschap en innovatie, advies bij het opzetten van een start-up en het huren van werkplekken.

Als zzp’er kun je kiezen om na je opleiding een eigen eenmansbedrijf of -praktijk op te zetten. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om freelance opdrachten uit te voeren voor verschillende opdrachtgevers.

De mogelijkheden zijn heel breed: van het van het organiseren van trainingen om de motivatie van werknemers te vergoten met behulp van wat je hebt geleerd tijdens de opleiding Toegepaste Psychologie tot het geven van advies bij juridische schuldhulpverlening na de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD).

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.