Interessegebied
Life Science

In het kort

Onderzoek: een begrip dat een belangrijke rol speelt binnen het interessegebied Life Science. Van het onderzoeken van erfelijk materiaal tot het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en duurzame oplossingen. Dit is nog maar een kleine greep uit de thema’s die aan bod komen in opleidingen binnen Life Science. Vind jij het leuk om je ergens in vast te bijten en stop je niet voordat je iets hebt opgelost? Ben jij geïnteresseerd in chemische en biologische gegevens en stoffen? Bekijk dan de opleidingen binnen dit interessegebied.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

onderzoeken en ontdekken
oplossingsgericht bezig zijn
gedetailleerd werken
medische vraagstukken behandelen
werken aan een beter leefbare wereld
gegevensanalyse in het lab of op de computer

Plekken waar je kunt gaan werken

Opleidingen in Life Science op hbo-niveau hebben een breed scala aan beroepsmogelijkheden. Met de opleidingen binnen dit interessegebied is de kans groot dat jij later werkzaam bent bij een laboratorium of onderzoeksinstituut. Maar ook het bedrijfsleven ingaan, is geen ondenkbare keuze. Op de pagina's van de hbo-opleidingen met Life Science vind je uitgebreide informatie over de beroepen bij het onderdeel Jouw toekomst. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Veel studenten komen na hun opleiding Bio-informatica, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Chemie terecht bij een onderzoeksinstelling. Binnen Life Science ben je vaak bezig met onderzoeken, uitpluizen en ontwikkelen.

In dit interessegebied krijg jij te maken met een wirwar van gegevens. Als researcher ben jij verantwoordelijk om hier orde in aan te brengen. Zo leg jij de juiste verbanden en ga je bijvoorbeeld aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en producten.

Natuurlijk kiest niet iedereen voor een toekomst in een laboratorium of bij een onderzoeksinstituut. Misschien zien wij jou later wel terug als docent, als adviseur of ben je werkzaam bij een keuringsdienst.

Wil je nog hogerop? Wie weet maak jij later carrière als projectleider of heb jij je verder verdiept in de wereld van het programmeren. Een opleiding in Life Science op hbo-niveau maakt het mogelijk.

Ook een baan in de Gezondheidszorg behoort tot de mogelijkheden na de opleiding Bio-informatica of opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Zo kan je later bijvoorbeeld betrokken zijn bij het schrijven van codes voor medische apparatuur of bij het analyseren van data zoals DNA in een medisch centrum.

Of je gaat werken in de voedingsmiddelenindustrie. Ook hier kun jij je bezighouden met het analyseren en onderzoeken van data en het oplossen van vraagstukken.

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.