Interessegebied
Juridisch & Recht

In het kort

Zie jij een toekomst in de juridische wereld wel zitten? Ben jij geïnteresseerd in het recht en de regelgeving en wil je hier mensen mee helpen? Hou jij ervan om op onderzoek uit te gaan en iets tot op de letter uit te pluizen? Bekijk dan de opleidingen binnen het interessegebied Juridisch & Recht.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

weten hoe wet- en regelgeving in elkaar steekt
oplossingen vinden
adviseren en anderen helpen
vraagstukken doorgronden
verbanden leggen
taal juist interpreteren en verwoorden

Plekken waar je kunt gaan werken

Suits, Legally Blonde en CSI? Leuke films en series, maar het echte juridische leven ziet er natuurlijk heel anders uit. Met een opleiding binnen het vakgebied Juridisch & Recht kun je terecht komen in allerlei verschillende banen. Zo kun je kiezen voor een adviserende of uitvoerende rol. Ook de organisaties zijn divers. Denk aan de rechtbank, maar er zijn ook veel organisaties waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Bijvoorbeeld bij wooncorporaties, zorginstellingen en de politie is er ook behoefte aan juristen en ander juridisch geschoold personeel. Op de pagina's van de opleidingen van dit interessegebied vind je meer informatie over de beroepen bij het onderdeel Jouw toekomst. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Binnen (semi)overheidsinstanties zijn er verschillende functies die jij met een bachelor binnen het interessegebied Juridisch & Recht kunt bekleden. Zo houd jij je later misschien wel bezig met cybercrime bij de politie, arbeidsvoorwaarden van de gemeentemedewerkers, reorganisaties binnen een ziekenhuis, schuldhulpverlening of de behandeling van een asielaanvraag.

Ook binnen de rechtbank zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je denken aan het voorbereiden van een rechtszaak, processtukken opstellen of juridische analyses maken. 

Veel organisaties en bedrijven hebben een HRM-afdeling. Met je bachelor van de opleiding Human Resource Management kun jij later dus ook in het bedrijfsleven gaan werken. Hier houd jij je bezig met alles omtrent wet- en regelgeving, beleid en personeel.

Maar ook met een bachelordiploma van de opleidingen HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening en Informatica kun jij in het bedrijfsleven aan de slag. Bijvoorbeeld als bedrijfsjurist, softwareontwikkelaar voor forensisch onderzoek, datamanager of juridisch adviseur.

Heb je juridische ambities en hart voor de non-profitsector? Er liggen ook volop kansen in deze combinatie.

Voorbeelden van deze organisaties zijn Stichting Slachtofferhulp, Jeugdbescherming of het Juridisch Loket. Hier kun jij je bijvoorbeeld bezig houden met het welzijn van mensen, het geven van juridisch advies, bemiddelingen en het bieden van hulp bij juridische vraagstukken.

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.