Interessegebied
ICT

In het kort

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is niet meer weg te denken uit de samenleving. Het vakgebied ICT is continue in ontwikkeling en informatici staan daarom ook nooit stil. Ben jij oplossingsgericht? Nieuwsgierig? Geïnteresseerd in het ontwikkelen en toepassen van computerprogramma’s? Bekijk dan eens het aanbod van onze ICT-opleidingen.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

de ins-en outs van computerprogramma’s
onderzoeken en puzzelen
analytisch nadenken
creatieve oplossingen verzinnen
nieuwe dingen blijven leren
afwisseling tussen alleen en samen aan iets werken

Bekijk en vergelijk opleidingen met ICT

Plekken waar je kunt gaan werken

De beroepsmogelijkheden van hbo ICT-opleidingen zijn ontzettend breed en gevarieerd. Bij Hogeschool Leiden kun je binnen dit interessegebied kiezen tussen de opleidingen Informatica en Bio-Informatica. Bij de opleiding Informatica kies je na het eerste jaar voor een van de specialisatierichtingen. Afhankelijk van deze keuze, kun je dus bij tal van verschillende organisaties werken. Ook het werkveld van de opleiding Bio-Informatica is breed. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Nieuwsgierig naar de beroepsmogelijkheden per opleiding? Bij het onderdeel Jouw toekomst op de opleidingspagina vind je een uitgebreider overzicht.

Aangezien informatietechnologie tegenwoordig bijna overal aanwezig is, is de kans groot dat jij bijvoorbeeld na je opleiding Informatica terecht komt bij banken, verzekeraars of in de voedingsmiddelenindustrie.

Er zijn tal van onderzoekinstellingen waar je na een ICT-opleiding aan het werk kan. Denk aan TNO en het Nederlands Kanker Instituut. Je bent hier bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken, ontwikkelen en oplossen van actuele vraagstukken.

Zeker na de opleiding Bio-informatica, waar je veel bezig bent met het analyseren van biologische data, is de kans groot dat jij later te vinden bent bij een medische instelling zoals een (academisch) ziekenhuis.

Met de opleidingen binnen het interessegebied ICT bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van apps, het maken van websites of het adviseren van organisaties op het gebied van ICT.

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.