Interessegebied
Biologie

In het kort

Heb jij interesse in de natuur en het menselijk lichaam? Wil je weten hoe je klachten kan behandelen en voorkomen, hoe je ziekteverwekkers kan opsporen, hoe je onderzoek kan doen naar erfelijk materiaal (DNA) of methoden om vervuiling op kan sporen? Wil je graag in de gezondheidszorg werken? Bekijk de mogelijkheden in dit interessegebied en bijpassende hbo-opleidingen met biologie die we bij Hogeschool Leiden aanbieden.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

biologie en scheikunde
cellen, DNA, bacteriën, weefsels uitpluizen
verdiepen in hoe ziektes ontstaan en verlopen
onderzoek doen naar mensen, planten en dieren
het menselijk lichaam analyseren en bestuderen

Plekken waar je kunt gaan werken

Op het gebied van biologie wordt veel onderzoek gedaan en het werkveld is continu in beweging. Als je kiest voor een opleiding in dit interessegebied kun je op veel verschillende plekken gaan werken. Op de pagina's van de opleidingen met biologie vind je uitgebreide informatie over de beroepen bij het onderdeel Jouw toekomst. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Als je een hbo-opleiding met biologie hebt afgerond kun je gaan werken bij allerlei organisaties in de gezondheidszorg. Denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en verslavingszorg.

Je rol en takenpakket verschilt per opleiding. Met de Opleiding tot Verpleegkundige heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan de slag te gaan als wijkverpleegkundige. Je vervult dan een sleutelrol tussen de verschillende instanties en de patiënt/cliënt. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er in (Academische) ziekenhuizen allerlei functies zijn voor afgestudeerden van opleidingen zoals Chemie of Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Wanneer je kiest voor een opleiding met biologie dan kun je ook gaan werken als onderzoeker of analist. Bij opleidingen zoals Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is je werkomgeving vaak een laboratorium. Als Bio-informaticus is je belangrijkste onderzoeksinstrument je computer.

Voorbeelden van onderwerpen zijn onderzoek naar erfelijk materiaal (DNA), oorzaken van en oplossingen voor ernstige ziekten, ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, het verbeteren van voedsel en methoden om vervuiling op te sporen.

Na je opleiding heb je ook de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen of om je aan te sluiten bij een bestaande groepspraktijk.

Als fysiotherapeut kun je bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten of samenwerken in een groepspraktijk of met professionals uit andere vakgebieden. Of je kiest ervoor om je eigen adviesbureau op te starten in jouw vakgebied.

Bij het interessegebied biologie denk je misschien niet direct aan een baan in het bedrijfsleven. Toch gaan ook veel afgestudeerden hier aan het werk. Zo zijn bio-informatici onder andere gewild bij de voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische en technologische bedrijven. Of je kunt na de Opleiding tot Fysiotherapeut aan de slag bij een (internationaal) bedrijf waarbij jij je focust op arbeidsgerelateerde klachten en het bestrijden van ziekteverzuim.

Ook kiezen verschillende afgestudeerden voor een baan bij de overheid. Denk bijvoorbeeld aan een functie als milieuadviseur of als verpleegkundige bij de GGD of een vergelijkbare Europese instantie.

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.