Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Voorwaardelijke toelating vanuit mbo of hoger onderwijs

Als je momenteel een mbo-, bachelor- of ad-opleiding volgt dan kan het zijn dat je door de landelijke maatregelen tegen de verdere verspreiding van corona niet in staat bent om al je vakken op tijd af te ronden. Wil je wel graag vanaf september 2020 starten met een van onze opleidingen, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een voorwaardelijke toelating.  

Wie komt er in aanmerking voor voorwaardelijke toelating?

Voor een aantal vooropleidingen is het door de huidige situatie rond het corona-virus niet altijd mogelijk om alle vakken op tijd af te ronden. Voor deze studiekiezers is het inmiddels wettelijk geregeld dat ze met een lichte vertraging (één of enkele vakken) in september alvast onder voorwaarden kunnen starten met de vervolgopleiding. Bij Hogeschool Leiden is dit van toepassing voor de volgende groepen:

  • Mbo-studenten die in september willen starten met een bachelor- of ad-opleiding
  • Bachelorstudenten die in september willen starten een masteropleiding (hbo of wo)
  • Studenten die in september vanuit een ad-opleiding willen doorstromen naar een hbo-bachelor

Belangrijk om te weten: de periode van voorwaardelijke toelating geldt van 1 september 2020 tot 1 januari 2021. Vóór 1 januari 2021 moet je aan alle toelatingsvoorwaarden hebben voldaan (inclusief de registratie van het diploma van de vooropleiding), anders vervalt je toelating en moet je de opleiding alsnog verlaten. Ook gelden er voor sommige opleidingen aanvullende toelatingseisen. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze.

Hoe kun je in aanmerking komen?

Om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke toelating doorloop je de volgende stappen:

  1. Controleer op de pagina Inschrijving en toelating van de opleiding van je keuze of je diploma onder normale omstandigheden toegang geeft tot de gewenste vervolgopleiding en of je voldoet aan eventuele aanvullende toelatingsvoorwaarden.
  2. Bekijk tot welke datum je je uiterlijk kunt aanmelden voor de opleiding van jouw keuze (dit verschilt per opleiding en/of instelling). Is het nog mogelijk om je aan te melden, dien dan zo snel mogelijk een verzoek tot inschrijving in via Studielink. 
  3. Vraag zo snel mogelijk (voor 1 juli) bij je huidige opleiding een verklaring aan (het afrondingsadvies) waarin staat welke vakken/studieonderdelen er vanaf 1 augustus  voor jou nog open staan als gevolg van de maatregelen tegen corona en of deze studieonderdelen nog worden getoetst voor 1 januari 2021. 
  4. Stuur het afrondingsadvies vóór 1 augustus 2020 naar de afdeling Studentinschrijving . 

De opleiding van je keuze weegt het afrondingsadvies vervolgens af en informeert je of je in aanmerking komt voor een voorwaardelijke toelating. 

Let op: zoals eerder aangegeven wordt je inschrijving pas definitief nadat je alle ontbrekende studieonderdelen op tijd behaald én je diploma is geregisteerd vóór 1 januari 2021. Op het moment dat je niet voldoet aan alle andere inschrijfeisen (vooropleidingseisen, mogelijk aanvullende toelatingseisen, verplichte onderdelen van de studiekeuzecheck of intakeprocedure, etc.) dan kom je niet in aanmerking voor voorwaardelijke toelating.

Goed om bij stil te staan

Denk vooraf goed na of dit voor jou het juiste moment is om door te stromen naar een vervolgopleiding.  De bedoeling van de maatregel is om onnodige vertraging te voorkomen, dus vraag jezelf af of het voor jou mogelijk is om  succesvol te studeren met een tijdelijke 'dubbele studielast'. 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog aanvullende vragen, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Wij helpen je graag verder.