Spoor 22 (AFGEROND)
Spoor 22 maakt zich in de regio Rotterdam en Den Haag hard voor de positionering van de welzijnsmedewerker en voor het innoveren van leren binnen het mbo. Onderzoeksgroep Sociale Innovatie draagt vanuit haar expertise wetenschappelijke kennis bij over wat de ontwikkelingen in het sociaal domein betekenen voor de professional en hoe binnen het sociaal domein innovatie plaats kan vinden.
Wat en hoe
Dit project richtte zich op twee sporen richting 2022.
- De positionering van de nieuwe welzijnsmedewerker; deze moet steeds meer een actieve en ondernemende rol spelen in de wijk.
- Het tweede spoor richt zich op innoveren op leren, waardoor mbo’ers meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt en beter kunnen doorstromen naar het hbo. Bewustwording bij studenten van de noodzaak van blijven ontwikkelen is ook een belangrijk doel.
ROC Mondriaan treedt op als penvoerder van dit programma. Op de website van Spoor 22 staat meer informatie over het programma en de twee sporen.
Samenwerking
Spoor 22 is een samenwerking tussen onderwijs- en welzijnsinstellingen uit de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag, te weten ROC Mondriaan, Albeda, Hogeschool Leiden, InHolland, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Rotterdam Academy, gemeente Den Haag, ZWconnect, Welzijn Capelle, 2BLearning, DOCK, Buurtwerk, Jeugdformaat, Educator, Xtra, Learning Connected, Humanitas en Menskracht 7.
Contact
Marieke Heesbeen
Resultaten
Inzichten uit dit project vloeien via de betrokken docent-onderzoekers terug naar het onderwijs in de vorm van praktijkcases, opdrachten en gastsprekers. Ook kunnen inzichten worden meegenomen in de (her-) ontwikkeling van onderwijsprogramma’s.
Het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten over de welzijnswerker in 2022 en hoe de doorstroming van mbo naar hbo verbeterd kan worden.