Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.

Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. In de planten die voor de kruiden worden gebruikt komen verschillende inhoudstoffen voor. Denk aan smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen. Foodlab doet in dit project onderzoek naar deze inhoudstoffen.

Contact

Ons doel

Verstegen haalt zijn kruiden bij lokale boeren en vermaalt deze in de eigen fabriek tot de kruiden die je kan kopen in de winkel. Actoren als de grond waarop geteeld wordt en de manier verwerken bepalen welke inhoudstoffen er in de kruiden terecht komen. En bepalen daarmee de kwaliteit. Samen met Verstegen doet het Foodlab Leiden onderzoek naar deze inhoudstoffen om in de toekomst de smaak te kunnen waarborgen en ook nieuwe producten te kunnen ontwikkelen.

Samenwerking

Foodlab Leiden doet samen met Verstegen onderzoek. Tijdens dit interdisciplinaire project wordt met behulp van verschillende technieken zoals GC-MS, HP-LC en fotospectrometrie de inhoudsstoffen van verschillende kruiden bepalen en de overeenkomsten en verschillen tussen kruiden analyseren.

Projectinformatie

Type project

Samenwerking met Verstegen Spices & Sauces

Looptijd

n.v.t.

Status

Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab, Bio-informatica

Projectleiding

Danny Dukers, Floyd Wittink (BI)

Docentonderzoeker(s)

Koen Bossers (BI)

Analist(en)

Marieke Eikenboom, Marco van Klink

Student(en)

1 student BI 4e jaars
1 student CH 4e jaars

Partner(s)

Verstegen Spices & Sauces B.V.

Technieken

  • GC-MS
  • HP-LC
  • Fotospectrometrie
  • Python
  • Diango, Javascript
  • LS en UV-VIS data