Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. In de planten die voor de kruiden worden gebruikt komen verschillende inhoudsstoffen voor. Denk aan smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen. Foodlab doet in dit project onderzoek naar deze inhoudsstoffen.

Contact
Foodlab

Ons doel
Verstegen haalt zijn kruiden bij lokale boeren en vermaalt deze in de eigen fabriek tot de kruiden die je kan kopen in de winkel. Actoren als de grond waarop geteeld wordt en de manier verwerken bepalen welke inhoudsstoffen er in de kruiden terecht komen. En bepalen daarmee de kwaliteit. Samen met Verstegen doet het Foodlab Leiden onderzoek naar deze inhoudsstoffen om in de toekomst de smaak te kunnen waarborgen en ook nieuwe producten te kunnen ontwikkelen.
Samenwerking
Foodlab Leiden doet samen met Verstegen onderzoek. Tijdens dit interdisciplinaire project wordt met behulp van verschillende technieken zoals GC-MS, HP-LC en fotospectrometrie de inhoudsstoffen van verschillende kruiden bepalen en de overeenkomsten en verschillen tussen kruiden analyseren.
Projectinformatie
Type project
Samenwerking met Verstegen Spices & Sauces
Looptijd
n.v.t.
Status
Lopend
Onderzoeksgroep(en)
Foodlab, Bio-informatica
Projectleiding
Danny Dukers, Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoeker(s)
Koen Bossers (BI)
Analist(en)
Marieke Eikenboom, Marco van Klink
Student(en)
1 student BI 4e jaars
1 student CH 4e jaars
Partner(s)
Verstegen Spices & Sauces B.V.
Technieken
- GC-MS
- HP-LC
- Fotospectrometrie
- Python
- Diango, Javascript
- LS en UV-VIS data