Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Onderzoeksgroep Genome-based Health

Life Sciences is een van de speerpunten van Hogeschool Leiden. Onderzoeksgroep Genome-based Health van het LCAB doet onderzoek naar gezondheidsvraagstukken. Hoe kun je DNA-informatie inzetten om mensen de juiste gezondheidsbeslissingen te laten nemen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van lector Peter Taschner.

Meer over Genome-based Health
studenten genome-based health in laboratorium

Werkwijze

Onze onderzoeksgroep; 

  • doet proactief zelfstandig onderzoek en onderzoek in opdracht van en in samenwerking met anderen, zoals het LUMC;  

  • verzorgt colleges voor de faculteiten Science & Technology en Zorg (opleiding Fysiotherapie);  

  • gaat samen met studenten en docenten aan onderzoek werken. 

Samenwerken in het laboratorium

Impact

Met genetische informatie kun je niet alleen zorg op maat krijgen, maar ook inzicht in factoren die je gezondheid bepalen. De ontwikkelingen gaan razendsnel: relatief kleine apparaten leveren steeds grotere hoeveelheden data die voorheen alleen voor specialisten beschikbaar waren. In combinatie met smartphones en tablets die diagnoses en monitoring op afstand via slimme apps verzorgen, zal de gezondheidszorg er over enkele jaren heel anders uit zien. Genetische informatie zal hierbij een grote rol spelen. 

Voor de behandeling van tumoren geldt al dat protocollen en stappenplannen die vroeger voor iedereen hetzelfde waren, kunnen worden vervangen. Als uit DNA-onderzoek blijkt dat de tumor van een patiënt alleen gevoelig is voor middel 3 uit de lijst met meest effectieve geneesmiddelen, kunnen middel 1 en 2 prima overgeslagen worden. De patiënt krijgt sneller het juiste middel en lijdt niet onder onnodige bijwerkingen. Zorg op maat dus en ook kostenbesparend. 

Onderwijs

Wij werken voornamelijk samen met de faculteiten Science & Technology en Zorg. Voor beide faculteiten geeft lector Peter Taschner colleges aan studenten.  

Voor de faculteit Zorg ondersteunt hij docenten bij de introductie van de genoomkennis in het onderwijs aan studenten  Fysiotherapie. Peter betrekt studenten en docenten nauw bij zijn onderzoeken. Momenteel bevindt onderzoek naar de relatie tussen de activiteit van genen en de effecten van training en inspanning, (top)sport en blessures zich in een afrondende fase. Interessant voor onze studenten Fysiotherapie en het brede werkveld van de (top)sport, maar ook relevant voor de revalidatiepraktijk. 

Biologie Medisch Laboratoriumonderzoek student in les met microscoop
Peter Taschner - Lector Genome-based Health
Laten we ons blijven verwonderen over de complexiteit van genen.

Onze onderzoeksprojecten

pipet druppelt op verschillende kleuren bolletjes, onderzoek smaakpapillengenome
Bekijk alle projecten

Samen onderzoeken?

Leiden Centre for Applied Bioscience

Student Katinka kijkt in microscoop bij opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Leiden

Onze lector

Sinds 2015 is lector Peter Taschner verbonden aan onze onderzoeksgroep Genome-based Health. Peter verbindt onderwijs met de praktijk en zorgt voor een breed kennisnetwerk. 

Meer over onze lector

Uitgelicht

Resultaat DNA-test niet makkelijk te begrijpen

Nieuws | In de media
Lees meerover Resultaat DNA-test niet makkelijk te begrijpen
Foto van het symposium

LCAB Symposium 2023

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover LCAB Symposium 2023
Gebouw Hogeschool Leiden

'Check de Test'

Nieuws | Algemeen
Lees meerover 'Check de Test'
Tekeningen van de stappen voor een DNA onderzoek, een kit online bestellen, speeksel opsturen, DNA en als laatste een overzicht van je DNA

Onze resultaten & publicaties

Danny Dukers en Joeri van den Steenhoven tijdens een praktijk op het nieuwe Celkweeklab
Bekijk alle resultaten & publicaties

Ons netwerk

Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop

De onderzoeksgroep Genome-based Health van het Leids Centre for Applied Science (LCAB) is een samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Wij werken verder samen met verschillende partners, hogescholen en universiteiten. Onder andere met; Genome Scan, Universiteit Maastricht, het RIVM, Erfocentrum en Wageningen University & Research.

Onderzoeksgroep Genome-based Health wordt verzorgd door kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience. Meer informatie? Mail direct met [email protected].

Nieuws

Smaken Verschillen toetst bredere toepasbaarheid tong-op-een-chip technologie

12 februari 2020 | Onderzoek
Het lectoraat Genome-based Health van lector Peter Taschner heeft een KIEM-hbo subsidie gekregen voor een onderzoek naar smaakstoffen in vloeistoffen met een ‘kunstmatige tong’.
Lees meerover Smaken Verschillen toetst bredere toepasbaarheid tong-op-een-chip technologie
Pincet met kleine gekleurde blokjes

'Check de Test'

12 februari 2020 | Algemeen
Hoe betrouwbaar zijn de resultaten en kwaliteit informatievoorziening van zelftesten? Het 'Check de Test'- project van het lectoraat Genome Based Health zoekt het uit!
Lees meerover 'Check de Test'
Tekeningen van de stappen voor een DNA onderzoek, een kit online bestellen, speeksel opsturen, DNA en als laatste een overzicht van je DNA

Verslag symposium (Top)sport en Genetica

26 september 2019 - Peter Taschner, lector Genome-based Health, en Judith Ravensburg, student Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek, waren twee van de sprekers tijdens het symposium (Top)sport en Genetica in Nieuwegein.
Lees meerover Verslag symposium (Top)sport en Genetica
Gebouw Hogeschool Leiden