Onderzoeksgroep Genome-based Health
Life Sciences is een van de speerpunten van Hogeschool Leiden. Onderzoeksgroep Genome-based Health van het LCAB doet onderzoek naar gezondheidsvraagstukken. Hoe kun je DNA-informatie inzetten om mensen de juiste gezondheidsbeslissingen te laten nemen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van lector Peter Taschner.
Meer over Genome-based HealthWerkwijze
Onze onderzoeksgroep;
doet proactief zelfstandig onderzoek en onderzoek in opdracht van en in samenwerking met anderen, zoals het LUMC;
verzorgt colleges voor de faculteiten Science & Technology en Zorg (opleiding Fysiotherapie);
gaat samen met studenten en docenten aan onderzoek werken.
Impact
Met genetische informatie kun je niet alleen zorg op maat krijgen, maar ook inzicht in factoren die je gezondheid bepalen. De ontwikkelingen gaan razendsnel: relatief kleine apparaten leveren steeds grotere hoeveelheden data die voorheen alleen voor specialisten beschikbaar waren. In combinatie met smartphones en tablets die diagnoses en monitoring op afstand via slimme apps verzorgen, zal de gezondheidszorg er over enkele jaren heel anders uit zien. Genetische informatie zal hierbij een grote rol spelen.
Voor de behandeling van tumoren geldt al dat protocollen en stappenplannen die vroeger voor iedereen hetzelfde waren, kunnen worden vervangen. Als uit DNA-onderzoek blijkt dat de tumor van een patiënt alleen gevoelig is voor middel 3 uit de lijst met meest effectieve geneesmiddelen, kunnen middel 1 en 2 prima overgeslagen worden. De patiënt krijgt sneller het juiste middel en lijdt niet onder onnodige bijwerkingen. Zorg op maat dus en ook kostenbesparend.
Onderwijs
Wij werken voornamelijk samen met de faculteiten Science & Technology en Zorg. Voor beide faculteiten geeft lector Peter Taschner colleges aan studenten.
Voor de faculteit Zorg ondersteunt hij docenten bij de introductie van de genoomkennis in het onderwijs aan studenten Fysiotherapie. Peter betrekt studenten en docenten nauw bij zijn onderzoeken. Momenteel bevindt onderzoek naar de relatie tussen de activiteit van genen en de effecten van training en inspanning, (top)sport en blessures zich in een afrondende fase. Interessant voor onze studenten Fysiotherapie en het brede werkveld van de (top)sport, maar ook relevant voor de revalidatiepraktijk.
Onze onderzoeksprojecten
-
Check de TestGenetische zelftesten of Direct-to-consumer genetische testen (DTC-GT) geven consumenten direct toegang tot genetische gegevens, zonder... Lees meerover Check de Test
-
Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong (AFGEROND)Binnen dit onderzoeksproject hebben wij ons gericht op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse... Lees meerover Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong (AFGEROND)
-
Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen (AFGEROND)Trainingsprogramma’s worden steeds veeleisender, waardoor sporters meer risico op blessures lopen. Trainers en coaches vragen daarom om... Lees meerover Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen (AFGEROND)
Samen onderzoeken?
Leiden Centre for Applied Bioscience
Onze lector
Sinds 2015 is lector Peter Taschner verbonden aan onze onderzoeksgroep Genome-based Health. Peter verbindt onderwijs met de praktijk en zorgt voor een breed kennisnetwerk.
Uitgelicht
Resultaat DNA-test niet makkelijk te begrijpen
Onze resultaten & publicaties
-
ArtikelSoussi T; Taschner PE; Samuels Y (April 2017), Synonymous Somatic Variants in Human Cancer Are Not Infamous: A Plea for Full Disclosure in Databases and Publications, Europe PMC
-
ArtikelLeroy B; Ballinger ML; Baran-Marszak F; Bond GL; Braithwaite A; Concin N; Donehower LA; El-Deiry WS; Fenaux P; Gaidano G et al. (Maart 2017), Recommended Guidelines for Validation, Quality Control, and Reporting of TP53 Variants in Clinical Practice, Europe PMC
-
ArtikelOetting WS; Brookes AJ; Béroud C; Taschner PE (Oktober 2016), Clinical Interpretation of Variants from Next-Generation Sequencing: The 2016 Scientific Meeting of the Human Genome Variation Society, Europe PMC
Ons netwerk
De onderzoeksgroep Genome-based Health van het Leids Centre for Applied Science (LCAB) is een samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Wij werken verder samen met verschillende partners, hogescholen en universiteiten. Onder andere met; Genome Scan, Universiteit Maastricht, het RIVM, Erfocentrum en Wageningen University & Research.
Onderzoeksgroep Genome-based Health wordt verzorgd door kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience. Meer informatie? Mail direct met [email protected].