Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Onderzoeksgroep Foodlab

Een foodprofessional moet van vele markten thuis zijn. De kennis achter voedsel(bereiding) wordt steeds belangrijker. Niet alleen weten hoe, maar ook waarom je iets doet. Het Foodlab wil een rol spelen in het verspreiden van eerlijke informatie over voeding voor een breed publiek. Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren doen we toegepast onderzoek naar voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid.

Onderzoeksgroep Foodlab van Hogeschool Leiden experimenteert in de klas

Werkwijze

Binnen het Foodlab ontmoeten onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven elkaar. Zo wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan op het gebied van plantinhoudsstoffen, textuurbepalingen en ingrediëntcombinaties. Met een kritische en onderzoekende blik wordt de samenstelling van voeding(smiddelen) in relatie tot gezondheid onderzocht. Met behulp van innoverende technieken zoals Nanopore sequencing en massaspectrometrie wordt onderzoek gedaan naar productieverbetering, kwaliteitscontrole en voedselveiligheid.   

In het Foodlab wordt tevens gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe smaken. Op het Foodlab mag in tegenstelling tot de meeste laboratoria worden gegeten, gedronken en geproefd. Het is een uniek lab met de nieuwste apparatuur.

Impact

Met beschikking over state-of-the-art apparatuur en onder leiding van ervaren wetenschappers en docenten worden in het Foodlab onderzoek gedaan naar voeding en nieuwe technologieën, smaken en producten. Maar we zien onze kennis ook graag buiten het lab. Daarom leveren de wetenschappers, docenten en studenten van het Foodlab graag een inhoudelijke bijdrage aan symposia, congressen en evenementen op andere locaties. Jaarlijks stelt het Foodlab haar deuren open voor het publiek tijdens het Weekend van de Wetenschap. Zo proberen we onze wetenschappelijke kennis op een inspirerende manier te delen.  

Onderwijs

In het Foodlab is ruimte voor mbo-, hbo- en universitaire bètastudenten. Zij kunnen meewerken aan praktijkgericht onderzoek naar duurzame voeding en gezondheid in samenwerking met diverse partners uit wetenschap en bedrijfsleven. Wij bieden samen met de Universiteit Leiden twee keer per jaar de minor Food, Health & Innovation (webpagina alleen beschikbaar voor mensen met een hsleiden account) aan voor studenten chemie, biologie en bio-informatica uit binnen- en buitenland. Daarnaast organiseren we leerzame projecten voor MLO-studenten. Deze projecten ontwikkelen we samen met het middelbaar laboratorium onderwijs van mboRijnland. 

Onderzoek

Over voedsel is nog veel te ontdekken. Op het Foodlab doen wetenschappers, docenten en studenten toegepast onderzoek in samenwerking met en in opdracht van het mkb. Bijvoorbeeld op het gebied van plantinhoudsstoffen (bv groenten, kruiden), textuurbepalingen (bv kweekvlees) en samenstelling (fermentatie producten als kefir, desem en kombucha). Daarnaast wordt voeding in samenhang met het microbioom (de darmflora) met betrekking tot ziekte en gezondheid onderzocht. Ook wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan naar voedselverbetering en voedselveiligheid.

Onze onderzoeksprojecten

Bekijk alle projecten

Samen onderzoeken?

Contact

Leiden Centre for Applied Bioscience

Twee onderzoekers van Foodlab bekijken en bespreken mengsel onder microscoop
Consultant
Consultant

Angelic van der Aar is medisch bioloog met een passie voor voeding. Bij Hogeschool Leiden is ze werkzaam als docent Immunologie en consultant Foodlab Leiden 
 
Lees meer over Angelic

Uitgelicht

Foodlab Hogeschool Leiden is een laboratorium voor de gastronomie

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover Foodlab Hogeschool Leiden is een laboratorium voor de gastronomie
Foto van laboratorium potjes

Analyse van de smaak van voedsel met een bioluminescerende tong-en-neus-op-een-chip (AFGEROND)

Onderzoeksproject
Lees meerover Analyse van de smaak van voedsel met een bioluminescerende tong-en-neus-op-een-chip (AFGEROND)
close up van 3 laboratorium testbuisjes

LCAB breidt onderzoek naar voedselveiligheid uit

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover LCAB breidt onderzoek naar voedselveiligheid uit
Foto van Astrid Heikema, Annasiet Siebenga en Wouter Kleijbeuker.

Ons team

Dr. Angelic van der Aar

Groepsleider Foodlab
Foto van Angelic van der Aar

Dr. Danny Dukers

Directeur LCAB
foto van Danny Dukers

Dr. Karsten Kaspers

Docent-onderzoeker
Foto van Karsten Kaspers

Dr. Laurie Mans

Docent-onderzoeker
Foto van Laurie Mans

Jasper van den Heuvel

Docent-onderzoeker
Foto van Jasper van den Heuvel

Ons netwerk

Onderzoeksbuisjes op een centrifuge

Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren zijn projecten gestart op het gebied van voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid.Op dit moment lopen er onderzoeken in samenwerking met Universiteit Leiden, LUMC, Wageningen Universiteit, Verstegen, Yaya Kombucha, de kefir shop, Grainlabs, Broodheeren, Leffers, Pompernikkel, Wateetons, Marque restaurant, Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, Baseclear Givaudan en FG Restaurant. 
 

Nieuws

Drakenadem, superlichte aardbeitjes en bierbrouwen tijdens de les

6 oktober 2019 | Onderzoek
SLEUTELSTAD - Ruiken en proeven, en vooral ook zelf doen. Het Foodlab van Hogeschool Leiden zette zaterdagmiddag zijn deuren open voor jong en oud.
Lees meerover Drakenadem, superlichte aardbeitjes en bierbrouwen tijdens de les
Foto van de les

Foodlab Hogeschool Leiden is een laboratorium voor de gastronomie

25 maart 2020 | Onderzoek
LEIDSCH DAGBLAD - De tijd dat het bereiden van voedsel weinig meer was dan aardappels koken en gehaktballen draaien is voorbij. Technieken als fermenteren, destilleren en sous-vide (vacuümgaren) hebben hun intrede gedaan.
Lees meerover Foodlab Hogeschool Leiden is een laboratorium voor de gastronomie
Foto van laboratorium potjes