Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit

Wij doen praktijkgericht onderzoek naar de aanpak van jeugdcriminaliteit in gemarginaliseerde wijken. Onderdeel van onze interventies is in hoeverre mensen die weinig van elkaars drijfveren weten en zich niet in de ander herkennen, met elkaar zijn te verbinden. Het ‘herverbinden’ van gemarginaliseerde groepen en de conventionele samenleving, evenals verschillende soorten professionals binnen een integrale aanpak, helpt om gezamenlijke oplossingen te vinden voor maatschappelijke conflicten. Wij gaan hierbij uit van eigen kracht, gelijkwaardigheid en empathie.

illustratie bij onderzoeksgroep aanpak jeugdcriminaliteit, 2 jongensprofielen met pet

Werkwijze

Wij doen verkennend en actiegericht onderzoek naar specialistisch jeugdwerk, wat plus-preventie bewerkstelligt voor jeugd in kwetsbare posities. Onderdeel daarvan is een probleemgerichte analyse van criminele (jeugd)groepen en vooral ook van het integrale werkveld dat lokaal preventie moet vormgeven. De opbrengsten van onze werkzaamheden worden gedeeld in het onderwijs en daarbij zijn we bijzonder nauw betrokken bij het onderwijs van de opleiding Toegepaste Psychologie.

Impact

Nieuwe inzichten vanuit onze interventies en praktijkgerichte onderzoeken, werken door in het werkveld, zowel lokaal bij gemeenten en instellingen, als landelijk op het niveau van de relevante ministeries. Tevens zijn deze opbrengsten waardevolle aanvullingen voor het (praktijk)onderwijs. Onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk versterken elkaar op deze manier voortdurend.

illustratie hangjongeren, donker, graffitistijl

Onderwijs

Wij verzorgen diverse hoorcolleges, o.a. in de minor Werken in het Sociaal Veiligheidsdomein en de master Jeugdzorg. We begeleiden stagiaires en afstudeerders en ontwikkelen nieuw onderwijs (zoals de module De Grondhouding). Onze inzichten vinden hun weg naar de ontwikkeling van het post-HBO onderwijs (Leven Lang Ontwikkelen) en de nieuwe Associate Degree die wordt ontwikkeld op het onderwerp Sociale Veiligheid. Waar mogelijk doen studenten mee in kwalitatief onderzoek en draait het naast theorie vooral om ervaring in de praktijk. De hands-on begeleiding en intervisie bij het contact maken met de betrokken mensen in het werkveld, helpt bij de bewustwording van sensitiviteit en sociale intelligentie, en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Essentieel binnen dit vakgebied! 

Jan Dirk de Jong - Lector Aanpak Jeugdcriminaliteit
Meer weten over de ander creëert ruimte om nader tot elkaar te komen.

Onze onderzoeksprojecten

illustratie jeugdbendes op straat

Wij deden de afgelopen jaren met name onderzoek naar de beleving van verbondenheid in de werkrelatie met professionals: gevoelens van gezien worden, erbij horen en ertoe doen (inclusie). Dit project 'Verbondenheid' is opgevolgd door onderzoeksproject 'Betekenisvol'. Hierbij gaat het om de vraag hoe vanuit die belangrijke gevoelens van inclusie, kan worden bijgedragen aan het creëren van een positief perspectief voor de doelgroep.

Bekijk alle projecten

Samen onderzoeken?

Jan Dirk de Jong

Lector Onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit
portretfoto lector jan dirk de jonge

Onze lector

Jan Dirk de Jong is sinds 2014 lector Aanpak jeugdcriminaliteit. Zijn focus ligt bij het (her)verbinden van mensen die weinig van elkaars drijfveren weten.

Lees meer over onze lector

Uitgelicht

Specialistisch jeugdwerk nodig voor aanpak '2%' van jeugdcriminelen

Nieuws | Onderzoek
Lees meerover Specialistisch jeugdwerk nodig voor aanpak '2%' van jeugdcriminelen
Gebouw Hogeschool Leiden

Specialistisch jeugdwerk voor aanpak '2%' van jeugdcriminelen

Onderzoeksproject
Lees meerover Specialistisch jeugdwerk voor aanpak '2%' van jeugdcriminelen
illustratie bij onderzoeksgroep aanpak jeugdcriminaliteit, 2 jongensprofielen met pet

Onze resultaten en publicaties

illustratie meisje die bloem in handen houdt, bij aanpak jeugdcriminaliteit
Bekijk alle resultaten & publicaties

Ons netwerk

illustratie bij onderzoeksgroep aanpak jeugdcriminaliteit, 2 jongensprofielen met pet

Wij werken onder andere samen met:

  • EUROGANG: een internationaal verband van onderzoekers. Zij doen onderzoek naar gangs, jeugdbendes en problematisch jeugdgroepen. EUROGANG deelt kennis, vergelijkt onderzoeken en ontwikkelt onderzoeksmethodes.
  • Ministerie van Veiligheid en Justitie
  • Gemeenten
  • Nationale Politie
  • Openbaar Ministerie
  • Zorginstellingen regio Den Haag-Leiden

Meer informatie? Bekijk het kenniscentrum Samen Redzaam, of neem contact op met Jan Dirk de Jong, [email protected]

Het laatste nieuws

Q-college door criminoloog Jan Dirk de Jong: hoe helpen we de 2% jongeren?

23 maart 2023 | Onderzoek
Bureau Regionale Veiligheidsstrategie - 23 maart 2023 - Er is een specifieke groep kwetsbare jongeren die al jong ernstig probleemgedrag vertoont. Jan Dirk de Jong spreekt in dit Q-College over deze vraag bijpassende dilemma's.
Lees meerover Q-college door criminoloog Jan Dirk de Jong: hoe helpen we de 2% jongeren?
Gebouw Hogeschool Leiden

Podcast: Straatcultuur en jeugdcriminaliteit

9 november 2021 | Onderzoek
9 november 2021 - In de podcastserie Meesterwerk gaat lector Aanpak jeugdcriminaliteit Jan Dirk de Jong in gesprek met Jan Jaap Hubeek van audiocollectief Meesterwerk over straatcultuur en jeugdcriminaliteit.
Lees meerover Podcast: Straatcultuur en jeugdcriminaliteit
Gebouw Hogeschool Leiden

Hulp voor jongeren die afglijden naar zware misdaad functioneert niet

15 november 2022 | Onderzoek
HET PAROOL - 15 november 2022 - Het kabinet trekt straks jaarlijks 143 miljoen euro uit om jongeren uit de zware criminaliteit te houden. Jan Dirk de Jong ziet dat het jongerenwerk niet is toegerust op juist de ‘2 procent’ risicojongeren.
Lees meerover Hulp voor jongeren die afglijden naar zware misdaad functioneert niet
Gebouw Hogeschool Leiden