Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Vind onderzoek waar je wat mee kan

7 resultaten
  • Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.

    Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
    Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. In de planten die voor de kruiden worden gebruikt komen verschillende inhoudstoffen voor. Denk aan smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen. Foodlab doet in dit project onderzoek naar deze inhoudstoffen.
    Lees meer over Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
    Project
    Onderzoeker in Foodlab aan het werk waarin het laboratorium goed te zien is
  • Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia

    Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
    De productie van kweekvlees ter vervanging van vlees van dieren is dichterbij dan je denkt. Als we kweekvlees willen maken, laten we spiercellen groeien in een laboratorium, totdat ze uitgroeien tot werkende spieren. Maar om dit proces echt goed te laten verlopen, hebben we nog veel onderzoek nodig, om dit zo efficiënt en betaalbaar mogelijk kunnen doen.
    Lees meer over Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Metatranscriptoom van Kombucha

    Metatranscriptoom van Kombucha
    Binnen een ingewikkelde groep organismen willen we niet alleen weten welke soorten er zijn, maar ook welke taken of functies deze groep organismen uitvoert. Zoals bij Kombucha, bijvoorbeeld. Binnen dit project onderzoeken we dus, naast de identificatie van wie er allemaal zijn, ook wat ze precies doen binnen de groep.
    Lees meer over Metatranscriptoom van Kombucha
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen

    Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen
    Binnen het Foodlab is smaak een belangrijke pijler. In samenwerking met een vooraanstaande producent van geur- en smaakstoffen duiken we dieper in de wereld van aroma's die onze favoriete dranken, zuivelproducten en lekkernijen hun unieke karakter geven.
    Lees meer over Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Microbioomdiversiteit in zebravislarven

    Microbioomdiversiteit in zebravislarven
    Gefermenteerde dranken zoals Kombucha en Kefir worden gemaakt met behulp van een complexe mix van microbiële culturen. Ondanks hun groeiende populariteit, zijn de effecten op de gezondheid grotendeels onbekend. Foodlab Leiden en de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de probiotische eigenschappen van deze fermentobiomen, waarbij ze gebruikmaken van zebravislarven en nanopore sequencing techniek.
    Lees meer over Microbioomdiversiteit in zebravislarven
    Project
    Twee onderzoekers van Foodlab bekijken en bespreken mengsel onder microscoop
  • Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky

    Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky
    In Nederland zijn enkele whisky-distilleerderijen opgestart die experimenteren met diverse distillatie- en rijpingsvariaties. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar inzicht in de chemische processen tijdens fermentatie en rijping, om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende soorten whisky. Maar vanwege de hoge kosten van professionele apparatuur blijft deze kennis ontoegankelijk voor kleine bedrijven.
    Lees meer over Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky
    Project
    Onderzoeker in Foodlab aan het werk waarin het laboratorium goed te zien is
  • Fermentobiomics

    Fermentobiomics
    Gefermenteerde voedingsproducten zoals desembrood, kefir en kombucha worden de laatste jaren steeds populairder. Bedrijven willen dus steeds meer van dit soort producten produceren. Om die bedrijven te helpen proberen we in dit project erachter te komen hoe fermentatie precies werkt. We bestuderen de microbiële samenstelling (fermentobioom) gedurende het fermentatieproces. Door verschillende omics-technieken te combineren hopen we zo het complexe fermentatieproces goed in kaart te brengen.
    Lees meer over Fermentobiomics
    Project
    Onderzoeksbuisjes op een centrifuge