Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Vind onderzoek waar je wat mee kan

50 resultaten
  • Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose

    Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose
    Het Foodlab onderzoekt een innovatieve aanpak voor de behandeling van osteoarthritis (OA) met regeneratieve geneeskunde. We richten ons op het herstellen van beschadigd gewrichtskraakbeen, wat cruciaal is voor langdurige verlichting van pijn zonder de noodzaak van gewrichtsvervanging. Ons doel is om duurzame en aanpasbare neo-kraakbeenimplantaten te ontwikkelen voor patiënten in vergevorderde stadia van de ziekte. Door kennisleemtes aan te pakken, streven we naar een effectieve oplossing voor OA op grote schaal.
    Lees meer over Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose
    Project
    Onderzoeksbuisjes op een centrifuge
  • Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia

    Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
    De productie van kweekvlees ter vervanging van vlees van dieren is dichterbij dan je denkt. Als we kweekvlees willen maken, laten we spiercellen groeien in een laboratorium, totdat ze uitgroeien tot werkende spieren. Maar om dit proces echt goed te laten verlopen, hebben we nog veel onderzoek nodig, om dit zo efficiënt en betaalbaar mogelijk kunnen doen.
    Lees meer over Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Metatranscriptoom van Kombucha

    Metatranscriptoom van Kombucha
    Binnen een ingewikkelde groep organismen willen we niet alleen weten welke soorten er zijn, maar ook welke taken of functies deze groep organismen uitvoert. Zoals bij Kombucha, bijvoorbeeld. Binnen dit project onderzoeken we dus, naast de identificatie van wie er allemaal zijn, ook wat ze precies doen binnen de groep.
    Lees meer over Metatranscriptoom van Kombucha
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen

    Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen
    Binnen het Foodlab is smaak een belangrijke pijler. In samenwerking met een vooraanstaande producent van geur- en smaakstoffen duiken we dieper in de wereld van aroma's die onze favoriete dranken, zuivelproducten en lekkernijen hun unieke karakter geven.
    Lees meer over Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen
    Project
    Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
  • Microbioomdiversiteit in zebravislarven

    Microbioomdiversiteit in zebravislarven
    Gefermenteerde dranken zoals Kombucha en Kefir worden gemaakt met behulp van een complexe mix van microbiële culturen. Ondanks hun groeiende populariteit, zijn de effecten op de gezondheid grotendeels onbekend. Foodlab Leiden en de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de probiotische eigenschappen van deze fermentobiomen, waarbij ze gebruikmaken van zebravislarven en nanopore sequencing techniek.
    Lees meer over Microbioomdiversiteit in zebravislarven
    Project
    Twee onderzoekers van Foodlab bekijken en bespreken mengsel onder microscoop
  • Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky

    Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky
    In Nederland zijn enkele whisky-distilleerderijen opgestart die experimenteren met diverse distillatie- en rijpingsvariaties. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar inzicht in de chemische processen tijdens fermentatie en rijping, om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende soorten whisky. Maar vanwege de hoge kosten van professionele apparatuur blijft deze kennis ontoegankelijk voor kleine bedrijven.
    Lees meer over Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky
    Project
    Onderzoeker in Foodlab aan het werk waarin het laboratorium goed te zien is
  • PoreLab: DNA-analyse met de MINION in de praktijk

    Gezondheid en welzijn
    In dit project is onderzocht wat de mogelijkheden van MinION sequencing voor het MKB zijn. De MinION van Oxford Nanopore is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe, disruptieve sequencing-technologie. Dit sequencen gebeurt door het DNA-molecuul door een kleine porie te ritsen en de volgorde te bepalen op basis van de elektrische weerstand in de porie. Hierbij is onderscheid gemaakt in genoom-, metagenome- en expressie-analyses.
    Lees meer over PoreLab: DNA-analyse met de MINION in de praktijk
    Project
    foto van een dna streng
  • NGID: Next generation immunodermatology (penvoerder Universiteit Leiden)

    Gezondheid en welzijn
    In the Netherlands over 2.5 million patients suffer from chronic inflammatory skin diseases. Although not life-threatening, the personal impact and socio-economic costs of these chronic conditions are very high. The biggest problem is that many treatments are not suited for every patient and often do not work.
    Lees meer over NGID: Next generation immunodermatology (penvoerder Universiteit Leiden)
    Project
    Buisjes die metagenomics sferen illustreren
  • GITools: a toolbox to assess gastrointestinal health effects of natural products project (penvoerder Hogeschool Utrecht)

    Gezondheid en welzijn
    In the last decade, the concept on interactions between humans, animals and their environment has drastically changed, endorsed by the One Health approach that recognizes that health of humans and animals are inextricably linked. Consideration of welfare of livestock has increased accordingly and with it, attention into the possibilities to improve livestock health via natural, more balanced nutrition is expanding.
    Lees meer over GITools: a toolbox to assess gastrointestinal health effects of natural products project (penvoerder Hogeschool Utrecht)
    Project
    Buisjes die metagenomics sferen illustreren
  • With the help of my little friends (AFGEROND)

    Gezondheid en welzijn
    Het lopen van een marathon wordt steeds populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan duurinspanning ook gepaard gaan met maagdarmklachten. Zo’n 30-90% van de hardlopers heeft last van maagdarmklachten tijdens of in de uren na het hardlopen.
    Lees meer over With the help of my little friends (AFGEROND)
    Project
    Buisjes die metagenomics sferen illustreren