Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Vind onderzoek waar je wat mee kan

49 resultaten
 • Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.

  Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
  Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. In de planten die voor de kruiden worden gebruikt komen verschillende inhoudstoffen voor. Denk aan smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen. Foodlab doet in dit project onderzoek naar deze inhoudstoffen.
  Lees meer over Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
  Project
  Onderzoeker in Foodlab aan het werk waarin het laboratorium goed te zien is
 • Hooikoorts: Nie(t)s is te gek

  Hooikoorts: Nie(t)s is te gek
  In Nederland is hooikoorts een van de meest voorkomende allergieën en kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van bloeiende en wind-bestoven grassen en bomen. In dit project onderzochten we een methodiek waarmee patiënten stuifmeel in de lucht kunnen meten.
  Lees meer over Hooikoorts: Nie(t)s is te gek
  Project
  Een macrofoto van gele pollen
 • eDNA en eMetabolomics: moleculaire foto’s van het onderwaterleven (AFGEROND)

  eDNA en eMetabolomics: moleculaire foto’s van het onderwaterleven (AFGEROND)
  Nederland is een waterland. Schoon oppervlaktewater is belangrijk voor de natuur, landbouw en voedsel- en drinkwaterproductie en het is daarom zeer belangrijk om verstoringen daarvan goed te kunnen meten en begrijpen. Hoe eerder een verstoring van het aquatisch ecosysteem gemeten kan worden, hoe beter de mogelijkheden zijn voor waterbeheerders om het effect ervan te beperken door maatregels te nemen.
  Lees meer over eDNA en eMetabolomics: moleculaire foto’s van het onderwaterleven (AFGEROND)
  Project
  bovenkant reageerbuisjes gouden dopjes en nummers
 • Vingerafdruk 2.0

  Vingerafdruk 2.0
  In dit project wordt een innovatieve monstervoorbewerkingsmethode ontwikkelt om zoveel mogelijk chemische informatie uit een vingerafdruk te kunnen onttrekken ten behoeve van het uitvoeren van forensisch onderzoek.
  Lees meer over Vingerafdruk 2.0
  Project
  Een plaatje van een vingerafdruk op een donkerblauwe achtergrond op een tablet
 • Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips

  Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips
  Geneesmiddelenonderzoek richt zich grotendeels op het bepalen van de verwerking van geneesmiddelen in het menselijk lichaam: absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME). Dit is tijdrovend en kostbaar werk, waarvoor veel proefdieren worden gebruikt. Organs-on-chips zijn zeer veelbelovend om geneesmiddelenonderzoek op een economisch aantrekkelijke wijze te bespoedigen en het gebruik van proefdieren terug te dringen. Het zijn microfluïdische chips waarin miniatuurorgaantjes worden gekweekt, (bijvoorbeeld lever, darm, nier), die vervolgens kunnen worden blootgesteld aan geneesmiddelen.
  Lees meer over Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips
  Project
  close-up pipetjes in laboratorium
 • Zweten is meten

  Zweten is meten
  Vanuit de sport is het belangrijk om te kunnen meten wat de gezondheidsstatus is van een sporter en wat de effecten zijn van training. Hiervoor kunnen metabolieten bij de sporter worden gemeten zoals bijvoorbeeld lactaat en cortisol. Hierbij heeft het gebruik van niet invasieve samples zoals urine en zweet de voorkeur.
  Lees meer over Zweten is meten
  Project
  close-up pipetjes in laboratorium
 • Analyse van pesticiden in oppervlaktewater

  Analyse van pesticiden in oppervlaktewater
  In de intensieve landbouw wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van pesticiden. Het wordt steeds duidelijker dat dit een grote negatieve invloed heeft op de biodiversiteit. Het is echter nog niet voldoende duidelijk of libellen lijden onder pesticidegebruik. De Vlinderstichting heeft door vrijwilligers op allerlei plaatsen in Nederland de libellenbiodiversiteit gemonitord en watermonsters laten verzamelen.
  Lees meer over Analyse van pesticiden in oppervlaktewater
  Project
  libelle van dichtbij op klein takje
 • Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose

  Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose
  Het Foodlab onderzoekt een innovatieve aanpak voor de behandeling van osteoarthritis (OA) met regeneratieve geneeskunde. We richten ons op het herstellen van beschadigd gewrichtskraakbeen, wat cruciaal is voor langdurige verlichting van pijn zonder de noodzaak van gewrichtsvervanging. Ons doel is om duurzame en aanpasbare neo-kraakbeenimplantaten te ontwikkelen voor patiënten in vergevorderde stadia van de ziekte. Door kennisleemtes aan te pakken, streven we naar een effectieve oplossing voor OA op grote schaal.
  Lees meer over Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose
  Project
  Onderzoeksbuisjes op een centrifuge
 • Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia

  Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
  De productie van kweekvlees ter vervanging van vlees van dieren is dichterbij dan je denkt. Als we kweekvlees willen maken, laten we spiercellen groeien in een laboratorium, totdat ze uitgroeien tot werkende spieren. Maar om dit proces echt goed te laten verlopen, hebben we nog veel onderzoek nodig, om dit zo efficiënt en betaalbaar mogelijk kunnen doen.
  Lees meer over Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
  Project
  Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium
 • Metatranscriptoom van Kombucha

  Metatranscriptoom van Kombucha
  Binnen een ingewikkelde groep organismen willen we niet alleen weten welke soorten er zijn, maar ook welke taken of functies deze groep organismen uitvoert. Zoals bij Kombucha, bijvoorbeeld. Binnen dit project onderzoeken we dus, naast de identificatie van wie er allemaal zijn, ook wat ze precies doen binnen de groep.
  Lees meer over Metatranscriptoom van Kombucha
  Project
  Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium