Vind onderzoek waar je wat mee kan
50 resultaten
-
Fermentobiomics
FermentobiomicsGefermenteerde voedingsproducten zoals desembrood, kefir en kombucha worden de laatste jaren steeds populairder. Bedrijven willen dus steeds meer van dit soort producten produceren. Om die bedrijven te helpen proberen we in dit project erachter te komen hoe fermentatie precies werkt. We bestuderen de microbiële samenstelling (fermentobioom) gedurende het fermentatieproces. Door verschillende omics-technieken te combineren hopen we zo het complexe fermentatieproces goed in kaart te brengen.Lees meerover FermentobiomicsProject -
Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong (AFGEROND)
Gezondheid en welzijnBinnen dit onderzoeksproject hebben wij ons gericht op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse toepassingen door de activatie van receptoren directer te meten.Lees meerover Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong (AFGEROND)Project -
Check de Test
Gezondheid en welzijnGenetische zelftesten of Direct-to-consumer genetische testen (DTC-GT) geven consumenten direct toegang tot genetische gegevens, zonder tussenkomst van een arts. Maar zij zijn zich niet altijd bewust van de consequenties die de testuitslagen hebben. Omdat genetische zelftesten vaak een beperkt aantal varianten testen, met een beperkt effect op specifieke eigenschappen, twijfelen genetici aan hun waarde en betrouwbaarheid. In dit project onderzoeken we de waarde, betrouwbaarheid en informatievoorziening van genetische zelftesten en ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal voor consumenten en professionals in de zorg en de sportwereld.Lees meerover Check de TestProject -
Innovating the trainer’s toolbox: monitoring training effects using high-throughput qPCR (AFGEROND)
Gezondheid en welzijn- Vervolg op het onderzoeksproject Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen.Lees meerover Innovating the trainer’s toolbox: monitoring training effects using high-throughput qPCR (AFGEROND)Project -
Analyse van de smaak van voedsel met een bioluminescerende tong-en-neus-op-een-chip (AFGEROND)
Gezondheid en welzijnHet ontwikkelen van een artificiële tong-en-neus-op-een-chip die gebruik maakt van de menselijke sensorische receptoren in een menselijke cellijn.Lees meerover Analyse van de smaak van voedsel met een bioluminescerende tong-en-neus-op-een-chip (AFGEROND)Project -
Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen (AFGEROND)
Gezondheid en welzijnTrainingsprogramma’s worden steeds veeleisender, waardoor sporters meer risico op blessures lopen. Trainers en coaches vragen daarom om nieuwe methoden om het trainingsproces beter te begrijpen, te volgen en op termijn beter te kunnen sturen. In dit project is onderzocht of aanpassingen in de activiteit van genen die invloed hebben op de prestaties, zichtbaar zijn in RNA-profielen uit bloed van recreatief getrainde wielrenners afgenomen rond prestatietesten.Lees meerover Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen (AFGEROND)Project -
Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.
Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. In de planten die voor de kruiden worden gebruikt komen verschillende inhoudsstoffen voor. Denk aan smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen. Foodlab doet in dit project onderzoek naar deze inhoudsstoffen.Lees meerover Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.Project -
Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artrose
Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artroseOnderzoeksgroep Food, Health & Innovation onderzoekt een innovatieve aanpak voor de behandeling van osteoarthritis (OA) met regeneratieve geneeskunde. We richten ons op het herstellen van beschadigd gewrichtskraakbeen, wat cruciaal is voor langdurige verlichting van pijn zonder de noodzaak van gewrichtsvervanging. Ons doel is om duurzame en aanpasbare neo-kraakbeenimplantaten te ontwikkelen voor patiënten in vergevorderde stadia van de ziekte. Door kennisleemtes aan te pakken, streven we naar een effectieve oplossing voor OA op grote schaal.Lees meerover Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: regeneratieve behandelmethoden voor artroseProject -
Kweekvlees testen van verschillende kweekmedia
Kweekvlees testen van verschillende kweekmediaDe productie van kweekvlees ter vervanging van vlees van dieren is dichterbij dan je denkt. Als we kweekvlees willen maken, laten we spiercellen groeien in een laboratorium, totdat ze uitgroeien tot werkende spieren. Maar om dit proces echt goed te laten verlopen, hebben we nog veel onderzoek nodig, om dit zo efficiënt en betaalbaar mogelijk kunnen doen.Lees meerover Kweekvlees testen van verschillende kweekmediaProject -
Metatranscriptoom van Kombucha
Metatranscriptoom van KombuchaBinnen een ingewikkelde groep organismen willen we niet alleen weten welke soorten er zijn, maar ook welke taken of functies deze groep organismen uitvoert. Zoals bij Kombucha, bijvoorbeeld. Binnen dit project onderzoeken we dus, naast de identificatie van wie er allemaal zijn, ook wat ze precies doen binnen de groep.Lees meerover Metatranscriptoom van KombuchaProject