Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Nieuwe lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

20 januari 2022 | Publicatie

20 januari 2022 - Het CvB heeft met ingang van 1 februari 2022 dr. P. C. (Petra) Siemonsma benoemd tot lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg bij het Kenniscentrum VEER.

foto van vlaggen van Hogeschool Leiden

Dr. Petra Siemonsma heeft als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper ruime (inter)nationale ervaring in zorg en onderzoek. Ze promoveerde in 2012 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (Cognitive Treatment of Illness Perceptions: a theory-driven approach to chronic low back pain rehabilitation).

Siemonsma volgt lector John Verhoef op, die vanwege pensionering in maart 2022 Hogeschool Leiden gaat verlaten.

Achtergrond

Sinds 2016 is Petra verbonden aan Hogeschool Leiden als senior onderzoeker en is ze docent bij de bachelor Opleiding tot Fysiotherapeut en de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg. Ze is gedetacheerd bij de Haagse Hogeschool en Basalt Revalidatie en doet daar actieonderzoek naar het gebruik van eHealth in de revalidatie en (in de transitie naar) thuis. Voorheen werkte ze onder meer in Duitsland als fysiotherapeut, in Engeland als onderzoeker en in Nederland als onderzoeker bij het UMCU, Reade revalidatie en TNO.

Expertise

De expertise van Petra ligt op het gebied van eigen regie, technologie, participatie en actieonderzoek op het terrein van fysiotherapie en beweegzorg. In haar praktijkgerichte onderzoek en onderwijs staan het perspectief van de burger en de professional steeds centraal. Wat hebben burgers en professionals nodig om hun probleem of vraag op te lossen en hoe ontwikkelen we daar samen stapsgewijs oplossingen voor? Focus ligt daarbij op eHealth ter ondersteuning van zorg en op het inzetten van de methodiek van co-creatie om doelgroepen te betrekken bij praktijkgericht onderzoek.

Publicaties

Dr. Petra Siemonsma publiceerde onder anderen over fysiotherapie, implementatieonderzoek, technologie, systematic reviews, multidisciplinaire samenwerking, theorievorming, revalidatie, preventie, kwetsbare ouderen, rugklachten, chronische pijn, COPD, serious gaming, virtual reality, en orthopedisch schoeisel.

Een overzicht van de publicaties lees je op researchgate.net en het proefschrift van Petra vind je op www.research.vu.nl

Meer weten

Weten waar het lectoraat onderzoek naar doet? Bekijk de onderzoekspagina's van het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg.