Huisje, boompje, beestje.

Project Huisje Boompje Beestje afgetrapt tijdens congres

10 oktober 2017 - Tijdens het congres Huisje Boompje Beestje op 10 oktober is het startsein gegeven voor het gelijknamig 3-jarig project.

Hierin kunnen opvanginstellingen aanvragen indienen voor een natuurspeelplaats, moestuin of het organiseren van contact met dieren. Het project is gestart door Stichting Kinderpostzegels. 

Samenwerking met lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind

Het project is in samenwerking met onderzoekers van het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden opgezet. Het lectoraat onderzoekt de waarde van de natuur in de opvang van kinderen en hun ouders in de maatschappelijke- en vrouwenopvang.

Uitkomsten congres

Tijdens het congres werd wetenschappelijk bewijs getoond van het ‘natuureffect’. Zo zijn er aantoonbaar minder psychische klachten bij mensen in een groene wijk vergeleken bij wijken zonder groen. En bij kinderen blijkt spelen in de natuur ook een positief effect te hebben: minder stress, minder aandachtsvermoeidheid, meer beweging, ontwikkeling persoonlijke competenties, motorische ontwikkeling en gezonde voeding.

Boekpresentatie

Elise Peters en Loes van 't Hoff van het lectoraat vertelden op het congres over het onderzoeksproject en presenteerden het boek De knotsgekke avonturen van mijn moeder en de geit - de waarde van natuur in de vrouwenopvang ( pdf, 4.87 MB ).​