Hogeschool Leiden

Postcodeloterij schenkt 1,9 miljoen aan natuurproject

6 februari 2017 - Op 6 februari kende de Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala € 1,9 miljoen toe aan het project Huisje, boompje, beestje van Stichting Kinderpostzegels, gericht op meer natuur in de opvang.

Het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind werkt met Kinderpostzegels, de Vrije Universiteit, Federatie Opvang en IVN samen aan onderzoek binnen dit project. Dankzij de extra schenking kan  er meer onderzoek worden gedaan naar wat werkt en wat het contact met dieren en de natuur de kinderen en hun moeders brengt.

Ieder jaar belanden meer dan 7.000 kinderen met hun moeder of ouders in de vrouwen- of maatschappelijke opvang en dit aantal neemt toe. Deze kinderen hebben veel meegemaakt; ze hebben hun huis moeten verlaten, vaak geen contact meer met vriendjes, gaan niet meer naar hun eigen school en ze hebben ouders met veel zorgen.

Natuurproject

Met het natuurproject wil Kinderpostzegels kinderen in de opvang positieve ervaringen bieden. Uit onderzoek is gebleken dat natuur stressverlagend werkt. Kleine beetjes natuur helpen al om sociale stress het hoofd te bieden. Natuur biedt kinderen coping strategieën door natuurervaring, beweging en onderzoekend spelen. Dieren kunnen ook van grote betekenis zijn voor kwetsbare kinderen en jongeren. Bij het aaien of knuffelen van dieren vermindert de stress en vinden kinderen veiligheid, rust en troost.

Dankzij de extra schenking kan Kinderpostzegels de inzet van natuur en dieren op 54 opvanglocaties in Nederland gaan realiseren.