Hogeschool Leiden

Natuur en ouderschap: een single case experiment

2 november 2021 - Onderzoekers Elise Peters en Dieuwke Hovinga deden, samen met collega-onderzoekers Carlo Schuengel en Jolanda Maas (Vrije Universiteit), een 'single case experiment' onder gezinnen in de daklozenopvang.

"Uit eerder onderzoek wisten we al dat de fysieke plek waar ouders zijn (binnen in de opvang of buiten in de natuur rondom de opvang) uitmaakt voor hoe verbonden zij zich voelen met hun kind, en hoe autonoom en competent ze zich voelen in hun ouderschap. In deze studie zochten we een principebewijs voor de wisselwerking tussen natuurervaringen en welbevinden van ouders. Het levert een mooi inzicht op voor ouders en voor hun begeleiders: van zoiets simpels als buitenspelen of een ommetje maken knappen ouders op!", aldus Elise Peters.

Op 31 oktober is er in het Journal of Social Distress and Homelessness een artikel over deze studie verscheen. Lees het artikel op de website van Taylor and Francis Online.

Elise Peters

Elise Peters is verbonden aan het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind en is bezig met een promotieonderzoek naar de werking van natuur in de vrouwen- en maatschappelijke opvang.

Lees meer over het onderzoek naar de werking van natuur in de vrouwen- en maatschappelijke opvang.