Buitenspeelkaart

Buitenspeelkaart - van onderzoek naar ontdekken

8 juni 2018 - Lector Dieuwke Hovinga heeft op 8 juni de eerste Buitenspeelkaart in ontvangst genomen. Zo willen organisaties Naar Buiten! en JOGG kinderen en ouders stimuleren meer naar buiten te gaan.

Op de kaart staan de speeltuinen van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen, natuurspeelplekken, skatebanen en mooie groene locaties, zoals Cronesteyn, de Leidse Hout en ‘t Vogelhoff. De Buitenspeelkaart wordt naar alle scholen in Leiden gestuurd en komt op veel openbare plekken te hangen. Hovinga vindt de kaart heel belangrijk: "We zijn het niet meer gewend om met kinderen naar buiten te gaan. Terwijl buiten in de natuur zijn zo gezond is voor mensen in het algemeen en in het bijzonder voor kinderen."

Luister hier het interview met Dieuwke Hovinga en download de buitenspeelkaart ( pdf, 664 KB ).

Hogeschool Leiden

Samenwerken

Naar Buiten! en JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) ontwikkelden samen de kaart. "We hebben heel veel overlap in wat we doen en daarom is het juist heel mooi dat we elkaar hierin hebben gevonden", zegt Suzanne Wardenaar van Naar Buiten!. "We doen niet alleen hetzelfde, maar we beogen ook hetzelfde", vult Chantal van der Zijl van JOGG aan. "Namelijk dat kinderen meer gaan bewegen en gezonder gaan leven."

De volgende stap, de Buitenleskaart

Hogeschool Leiden wil een extra kaart gaan ontwikkelen: een Buitenleskaart. Deze kaart moet leerkrachten inspiratie geven over wat ze buiten met kinderen kunnen doen. Naar Buiten! en JOGG hebben aangegeven dat ze een samenwerking op dit gebied wel zien zitten.