Hogeschool Leiden

Serie 2: Buitenbooster 7 - Samenleven met de dieren

De onderzoekers van het lectoraat nemen je mee om het grote thema ‘Samenleven met de dieren’ in stapjes aan te pakken. Van toevallige ontmoeting, naar nadere kennismaking, naar samenleven; zo kun je bouwen aan een wederkerige relatie met dieren.

Met gevoel en met verstand kijken we naar de relatie mensen en dieren. Door de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis is dit onderwerp uiterst actueel. Hoe kunnen mensen en dieren harmonieus samenleven? Welke rol hebben wij mensen in ecosystemen? Moeten we zorgen, ingrijpen of juist bescheiden zijn om natuurlijke processen ruim baan te geven? Het begint bij de ontmoeting.

Van toevallige ontmoeting tot een nadere kennismaking, naar samenleven. Jij zorgt voor het dier en het dier zorgt voor jou. Hieronder een stappenplan.

1. De toevallige ontmoeting
Hou jij ook zo van toevallige ontmoetingen? Van ontmoetingen die in eerste instantie een beetje ontregelen of verstoren, maar later heel mooi blijken te zijn? Bekijk onderstaande video voor suggesties om wat meer zicht te krijgen op toevallige ontmoetingen en er plezier aan te beleven.

2. Ontmoet & Groet-kalender
Een week kalender ( pdf, 2.63 MB ); ontmoet & groet de dieren. Deze kalender helpt om dieren met wie je leeft, te ontmoeten en ze nader te onderzoeken, zodat je er iets over kunt vertellen.

3. De kennismaking
Wil je, durf je nader kennis te maken met een dier? Gebruik het Dieren-vriendenboekje ( pdf, 2.82 MB ). Met dit vriendenboekje kom je vast en zeker tot een nadere kennismaking. Wat moet jij van een dier weten en wat moet een dier van jou weten, zodat jullie samen kunnen leven? Het kan een nadere kennismaking zijn met een huisdier, een dier in de tuin, op het balkon of in het parkje bij jou om de hoek. 

4. Het samenleven: samenspelen, samen delen
Mensen en dieren hebben beide belang bij het aangaan van een duurzame relatie. Je staat vast niet elke dag stil bij het feit dat insecten verrot voedsel en kadavers opruimen, maar enorm nuttig is het wel. Insecten bestuiven onze gewassen en bloemen en sommige insecten bevatten chemische stoffen die voor medicijnen gebruikt kunnen worden. Kleine zoogdieren, vogels en reptielen hebben insecten nodig om zich te voeden. En ook mensen kunnen insecten eten, ze bevatten een hoge proteïnewaarde. Denk tenslotte eens aan andere handigheidjes zoals honing en bijenwas van de bij, zijde van de rups en kleurstoffen voor bijvoorbeeld kleding. En wat heeft het dier aan jou?

Wat heb jij nodig om 'Samenleven: samenspelen, samen delen' te gaan oefenen? Het helpt om je kennis en ervaringen te vergroten. Hieronder geven we je een aantal ideeën.

Nieuwe routine:

  1. Zet eens in op een nieuwe routine. Maak bijvoorbeeld elke dag dezelfde wandeling en observeer waar je welke dieren tegenkomt.
  2. Maak elke week een wandeling met de (buur)hond. Wie bepaalt de route?
  3. Wie zie je elke dag bij de bloemen in jouw tuin?

In actie:

  1. Ga vuilprikken, zodat de vogels geen vergissing kunnen maken bij het voedsel zoeken. Gun de bodemdieren een schone leefomgeving.
  2. Is er vrijwilligerswerk te doen bij de dierenbescherming of het asiel in jouw buurt?
  3. Ga bloemen zaaien; tegeltje eruit, plantje erin, heel fijn voor de insecten!
  4. Heeft de kinderboerderij nog menskracht nodig?
  5. Is er een snuffelstage bij de boer mogelijk?
  6. Bouw je eigen insectenhotel.

Achtergrondinformatie

Je kunt leren over het samenleven met de dieren, door te lezen én door te luisteren. Bekijk (of beluister!) onderstaande bronnen voor meer informatie.

Het belang van contact met dieren voor kinderen
De omgang van kinderen met dieren wordt in de literatuur in vele stukken beschreven. Een korte introductie ( pdf, 60 KB ) op bronnen om te lezen en te leren over hoe het contact met dieren voor kinderen een belangrijk onderdeel in hun ontwikkeling kan zijn.