Hogeschool Leiden

Workshop Malaria

In oktober 2007 heeft de Bill & Melinda Gates Foundation de internationale gemeenschap opgeroepen malaria uit te roeien. Ondanks het feit dat er in een aantal gebieden een afname te zien is, kan de helft van de wereldbevolking nog steeds een levensbedreigende malaria-infectie oplopen. Het aantal mensen dat het afgelopen jaar malaria heeft opgelopen is wereldwijd bijna 300 miljoen. Jaarlijks overlijden ongeveer 1 miljoen mensen aan deze ziekte. In microbiologische laboratoria wordt regelmatig onderzoek naar malaria aangevraagd, ook in Nederland. Tijdens deze cursus zullen de laatste ontwikkelingen in kliniek en in diagnostiek voorbij komen. Aan de hand van casuïstiek zullen malariapreparaten beoordeeld en besproken worden.

Keywords: Malaria, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium falciparum, Plasmodium malariae, Plasmodium knowlesi, malariadiagnostiek.

Leerdoelen
Bij deze cursus leert u:

  • de morfologische kenmerken van Plasmodium falciparum, vivax, ovale, malariae en knowlesi te herkennen aan de hand van klassikale preparaten, casuïstiek en een quiz;
  • hoe een goed uitstrijk- en dikke druppelpreparaat te maken;
  • wat de laatste stand van zaken is ten aanzien van de malariadiagnostiek;
  • wat de laatste opvattingen zijn over de kliniek en behandeling van malaria.

Doelgroep
Laboratoriummedewerkers op hbo werk- en denkniveau die malaria expertise willen krijgen, of oefenen, en over de nieuwste ontwikkelingen geïnformeerd willen worden.

Cursusinformatie
Deze workshop wordt gegeven als onderdeel van de cursus Parasitologie en in samenwerking met de afdeling Parasitologie van het LUMC.

Cursusniveau
hbo

Cursusdata
5 en 6 november 2018

Lestijden
09.00 - 17.00 uur (op 6 november facultatief deel vanaf 13.30 uur)

Omvang
6 uur theorie en 12 uur practicum (22 UEC)

Getuigschrift
Bewijs van deelname

Inschrijven
vóór 24 september 2018

Cursusprijs
€ 1.015,- (bij inschrijving vóór 27 augustus 2018 € 925,-)

U kunt zich hier inschrijven.

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor u verzorgen.
Wij beantwoorden uw vragen graag via telefoonnummer 071-5188743 of via cbd@hsleiden.nl.

 

Terug naar cursussen Microbiologie