Hogeschool Leiden

Sterrenkunde en Ruimtevaart in de klas

Hoe groot is de zon? Hoe ver staan de sterren? Waarom verandert de maan van vorm? Hoe komt een raket in de ruimte?
Leerlingen zullen vast wel eens met dit soort vragen bij je zijn gekomen. Het is fijn om dan vol vertrouwen de juiste antwoorden te kunnen geven. Of nog beter, om zelf een les te geven over de zon, sterren, planeten en raketten. ESERO NL en Hogeschool Leiden bieden daarom kosteloos een laagdrempelige Teacher Training aan waarin je leert over het universum en hoe je dit onderwerp kunt introduceren in je klas.

Laat je inspireren en inspireer de kinderen!

De training

Tijdens twee bijeenkomsten word je op een toegankelijke manier wegwijs gemaakt in het heelal en de ruimtevaart. Geen enkele voorkennis is vereist, en je krijgt alle ruimte om vragen te stellen. Je krijgt een duidelijke rondleiding door het heelal en wij bieden je concrete activiteiten die je kunt uitvoeren met jouw klas.

Wetenschap & techniek onderwijs

Sterrenkunde en ruimtevaart zijn bij uitstek geschikt voor wetenschap & techniek onderwijs. Het zijn aansprekende onderwerpen en op een laagdrempelige manier uit te leggen aan de hand van de verschijnselen die kinderen elke dag ervaren. Bovendien lenen sterrenkunde en ruimtevaart zich uitstekend voor onderzoekend leren door middel van kleine experimentjes en activiteiten. Terwijl jij je leerlingen aanspoort tot creatief en logisch nadenken door ze te introduceren in de wereld van wetenschap, streef je tegelijkertijd de kerndoelen na van het basisonderwijs. Sterrenkunde en ruimtevaart hebben niet alleen raakvlakken met rekenen, maar ook met taal en wereldoriëntatie. Het heelal herbergt de mooiste en spannendste natuurverschijnselen die elk kind inspireren. Alleen al de gigantische afmetingen spreken tot de verbeelding. En veel van de dagelijkse fenomenen vinden hun oorsprong in het universum: de zon zorgt voor dag en nacht en de de maan bepaalt wanneer het eb en vloed is. Deze link met de belevingswereld van kinderen maken sterrenkunde en de ruimtevaart de ideale toegangspoort tot de wereld van wetenschap & techniek.

Data en inschrijven

Zodra de nieuwe data bekend zijn, zullen wij dat hier vermelden.

Kosten

Deze training is gratis.

Doelgroep

Geschikt voor leerkrachten in zowel de onder- als bovenbouw.

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden.
Telefoon: 071-51 88 726
E-mail: posthbo.educatie@hsleiden.nl