Schouder van een skelet

Fysiotherapie bij Schouderklachten

De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met De Boerhaave commissie (LUMC) en de dienst Fysiotherapie (LUMC).

Inhoud

In deze cursus worden de nieuwste inzichten op het gebied van diagnostiek en behandeling van schouderklachten behandeld.

De eerste dag zal voornamelijk bestaan uit een hernieuwde kennismaking met de anatomie en praktijk mobilisatietechnieken. In vivo zullen belangrijke structuren van de schoudergordel worden gepalpeerd. Op de snijzaal van het LUMC bestuderen deelnemers de ligging en functie van diverse schouderstructuren op een meer aanschouwelijke manier dan vanuit boeken of dia's.

Instabiliteit van de schouder vormt een uitdaging met betrekking tot het toepassen en integreren van kennis op het gebied van etiologie, pathofysiologie, diagnostische testen en functionele oefenvormen. Het traject van een operatieve stabilisatie van kapselbandapparaat bij instabiliteit zal worden besproken. Patiënten met een subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) of letsels aan de Rotator Cuff hebben soms langdurig schouderklachten. Inzicht in het achterliggende ontstaansmechanisme, de mogelijkheden voor een conservatief oefenprogramma of een chirurgische interventie komen ruim aan bod. Tevens zullen de nieuwste inzichten omtrent de behandeling van de frozen shoulder aan bod komen. Traumatische letsels van de schouder(-gordel) en de consequenties voor de fysiotherapeutische begeleiding zullen onder de aandacht worden gebracht.  Er wordt uitgebreid aandacht gegeven aan trainingsprincipes waarmee patiënten worden begeleid bij het terugkomen op een passend niveau van werk- en sportbelasting. Patiëntendemonstraties zullen ondersteunend zijn bij de bespreking van diverse aandoeningen.

Doel

Na deze scholing heeft de cursist meer inzicht in de mechanismen die een normaal schouderbewegingspatroon verstoren. Door het gericht toepassen van onderzoeksvaardigheden in combinatie met klinisch redeneren is de cursist in staat  een heldere werkdiagnose te formuleren. Door het aanleren van nieuwe  behandelstrategieën  kan het behandelresultaat worden geoptimaliseerd. De cursist weet welke randvoorwaarden er zijn om de patiënt met schouderklachten terug te krijgen naar het gewenste ADL en/of sportniveau.

Voor wie?

Fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Bekijk het programma en praktische informatie

Data en tijden

De cursus bestaat uit 5 lesdagen.

De cursusdata voor 2018 zijn nog niet bekend. Wanneer u op de hoogte gehouden wilt worden van de nieuwe cursusdata dan kunt u een mail sturen naar  fysio.posthbo@hsleiden.nl.

Beoordeling en certificaat

Op basis van deelname en aanwezigheid. Er wordt geen toets afgenomen. Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Meer informatie over kosten en inschrijven

Accreditatiepunten

Het Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd met 31 Kwaliteitsuren.

Het KNGF heeft de cursus geaccrediteerd voor 31 accreditatiepunten voor het register Algemeen Fysiotherapeut of Manueel Therapeut.

Ik wil mij direct aanmelden voor deze cursus

Waar vindt de cursus plaats?