Hogeschool Leiden

Nieuwe moleculaire diagnostische technieken

Deze scholingsdag is bedoeld voor laboratoriummedewerkers die een overzicht willen krijgen van de meest gebruikte moleculair diagnostische methoden en hun achtergronden.

Het vakgebied van de moleculaire diagnostiek ontwikkelt zich razendsnel. Technieken die recentelijk ontwikkeld zijn kunnen nu al niet meer toegepast worden terwijl nieuwe ontwikkelingen in hoog tempo de oude opvolgen.

Het doel van de "Moleculaire Diagnostiek Dag" is een overzicht te geven van de op dit moment belangrijkste technieken, hun toepassingen en theoretische achtergronden. Daartoe zullen gastsprekers vanuit het werkveld presentaties geven vanuit hun specifieke expertise-gebied. Zo zullen sprekers met een zeer diverse achtergrond hun licht laten schijnen op met name ontwikkelingen in de microbiologie, klinische genetica, pathologie en forensisch onderzoek.

De presentaties zullen gericht zijn op toepassing van de technieken, waarbij ook de technische achtergrond aan de orde zal komen. Om een voorbeeld te geven van de scope van de dag: technieken als Next Generation Sequencing, Q-PCR en biofysische methoden zullen uitgebreid besproken worden.

Vanzelfsprekend is er gedurende de dag voldoende tijd om met sprekers en medecursisten van gedachten te wisselen over de besproken onderwerpen. In de afsluitende lezing zal een blik in de toekomst worden geworpen voor wat betreft de blijvende technieken en de komende ontwikkelingen op moleculair diagnostisch gebied.

Keywords: CBD, cursus, moleculaire diagnostiek, qPCR, Next Generation Sequencing, massa spectometrie

Leerdoelen
Bij deze cursus leert u:

  • Verschillende moleculair diagnostische technieken kennen, waaronder Next Generation Sequencing, qPCR en massa spectrometrische methoden;
  • De theoretische achtergrondkennis van deze technieken;
  • Toepassingen van deze technieken in de microbiologie, klinische genetica, pathologie en forensische diagnostiek kennen.

Doelgroep
laboratoriummedewerkers op hbo werk- en denkniveau

Cursusniveau
hbo

Cursusdatum
18 november 2019

Lestijden
09.30 - 15.15 uur

Omvang
6 uur theorie (5 UEC)

Getuigschrift
bewijs van deelname

Inschrijven
vóór 7 oktober 2019

Cursusprijs
€ 395,- (bij inschrijving voor 9 september 2019 € 360,-)

U kunt zich hier inschrijven.

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor uw verzorgen. Wij beantwoorden uw vragen graag via telefoonnummer 071-5188743/753 of via cbd@hsleiden.nl.

Terug naar Moleculaire Biologie