Hogeschool Leiden

Post-hbo De Parcivalweg

Verdiepende opleiding voor het voortgezet vrijeschoolonderwijs

"[...] de innerlijke weg van de komende mensen zal een Parcival-lot en een Parcival-weg zijn.”  

Bernard Lievegoed 

Ga je mee op reis?

Ben jij al enige tijd werkzaam als docent in het voortgezet vrijeschoolonderwijs en wil je ontdekken wie jij als vrijeschoolleraar bent? Dan kun je dat doen binnen deze vernieuwde post-hbo opleiding De Parcivalweg. Je neemt onder de loep wat jou als leraar heeft gevormd en wat jou heeft geïnspireerd om docent te worden in het vrijeschoolonderwijs. Je onderzoekt hoe en op welke wijze de antroposofie een levende plek kan krijgen binnen je onderwijspraktijk. Ook ga je op zoek naar wat jij zou willen ontwikkelen om mooi onderwijs aan jonge mensen te geven in deze roerige tijd.

Voor wie?

De opleiding is ingericht om op ieder moment in jouw vrijeschoolcarrière verdieping te bieden, of je nu veel of weinig ervaring hebt met de antroposofie. Onze ervaring leert wel dat in de eerste twee jaar dat je werkzaam bent in het voortgezet vrijeschoolonderwijs er andere, meer praktische zaken aandacht vragen en er minder ruimte is voor introspectie. Mocht je dus nog echt aan de start staan en toch deze opleiding willen volgen, neem dan contact met ons op.

Inhoud

Gedurende de opleiding, die sterk gericht is op de toepassing in de eigen praktijk en de verbinding met de eigen biografie, komen verschillende inhouden aan bod. Bijvoorbeeld: de antroposofische menskunde, fenomenologie, het Parcivalverhaal, de planeettypen en deTheory U van Otto Scharmer.

Na afloop van de opleiding weet je:

  • Hoe jij je verbindt met de vrijeschoolpedagogiek;
  • Waarin de antroposofie jou inspireert;
  • Hoe je hier vorm aangeeft in je dagelijkse onderwijpraktijk;
  • Hoe je met collega’s een leergemeenschap vormt en hoe je deze onderhoudt;
  • Wie jij als vrijeschooldocent bent en wat jouw bijdrage kan zijn aan de ontwikkeling van het onderwijs bij jou op school.

Rooster 2021-2022

Deze opleiding beslaat één studiejaar en vindt plaats op woensdag van 10:00 tot 15:30.

Bekijk hier ( pdf, 161 KB ) het rooster. 

Inschrijven

Inschrijven kan na overleg met je schoolleider via dit inschrijfformulier

Let op, na inschrijven ontvang je van ons direct een e-mail. Niet ontvangen? Mail dan naar: posthbo.educatie@hsleiden.nl.

 

Studiebelasting

De totale studiebelasting bedraagt circa 280 uur (10 EC), waarvan 
ongeveer 120 uur contacttijd en 160 uur zelfstudie.

Diploma

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een erkend diploma van Stichting Post hbo Nederland (CPION) en word je opgenomen in het Abituriëntenregister.

Kosten

€ 2.550,- (incl. diploma-/registratiekosten CPION)

Informatie

Heb je vragen? Neem contact met ons op via:
Telefoon: 06-27591183 
E-mail: steen.vd.ha@hsleiden.nl (Hanneke van der Steen)