Loopband

Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden

Perifeer vaatlijden is een ziekte die optreedt als gevolg van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen ten gevolge van atherosclerose (slagaderverkalking). De eerste klinische uiting van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is claudicatio intermittens (in de volksmond etalagebenen). Patiënten beschrijven dit vaak als een krampend, pijnlijk gevoel tijdens het lopen in de bil, heup of kuitregio, die afneemt in rust. PAV kan leiden tot slecht genezende wonden aan de voeten. Progressie van de ziekte atherosclerose kan levensbedreigend zijn.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen van perifeer vaatlijden, waaronder invasieve behandelingen als het plaatsen van een stent of een operatie. Juist de niet-invasieve behandelingen als gesuperviseerde looptraining, aerobe training, het stoppen met roken en het hebben van een gezonde leefstijl zijn aangetoond effectief in het verminderen van klachten. Om die reden worden patiënten met perifeer vaatlijden regelmatig doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Doel

Na deze scholing kan de cursist zelfstandig het fysiotherapeutisch onderzoek doen en de hieruit vloeiende behandeling voor patiënten met perifeer vaatlijden (m.n. claudicatio intermittens) geven. De cursist heeft kennis verworven over de specifieke anamnese, ganganalyse, gesuperviseerde (loop)training en beïnvloeding van cardiovasculaire risicofactoren als fysieke inactiviteit, medicatie-compliance en stoppen met roken. Hierbij heeft de cursist ook inzicht gekregen aan welke randvoorwaarden er moeten worden voldaan om de meest effectieve behandeling te geven aan patiënten met perifeer vaatlijden.

Voor wie?

Deze nascholing is gericht op fysiotherapeuten/oefentherapeuten die patiënten met perifeer vaatlijden (willen) behandelen en affiniteit hebben met patiënten met perifeer vaatlijden.

Bekijk het programma en praktische informatie

Beroepsrollen, competenties en resultaat

De beroepsrol die ontwikkeld wordt is hulpverlener. De competenties die hierbij horen zijn diagnostisch en therapeutisch handelen. Bekijk de deelcompetenties en resultaten

Beoordeling en certificaat

Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Meer informatie over kosten en inschrijven

Accreditatie

Het KNGF heeft de cursus Perifeer Arterieel Vaatlijden geaccrediteerd voor 18 accreditatiepunten voor het register Algemeen Fysiotherapeut. Stichting Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd voor 24 Kwaliteitsuren.

ClaudicatioNet

De fysiotherapeut die de door het KNGF geaccrediteerde scholing Fysiotherapie bij perifeer vaatlijden van Hogeschool Leiden heeft gevolgd kan zich aanmelden voor deelname aan ClaudicatioNet, als hij ook voldoet aan de andere voorwaarden voor deelname. Zie voor de andere voorwaarden de website van ClaudicatioNet.

ClaudicatioNet erkent de de cursus Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden voor 12 punten in fase rood (het 1e jaar).

Ik wil mij direct aanmelden voor deze cursus

Waar vindt de cursus plaats?