Hogeschool Leiden

Pathologie

Materiaal dat bij pathologielaboratoria wordt aangeboden valt op hoofdlijnen in te delen naar ontstekingen, circulatiestoornissen en maligniteiten. In deze cursus worden het ontstaan en beloop hiervan gekoppeld aan de bijbehorende morfologische veranderingen in het weefsel.

Deze zesdaagse cursus Pathologie is bedoeld voor analisten werkzaam in research en diagnostiek laboratoria die meer basiskennis van de pathologie willen opdoen. Deze kennis geeft meer inzicht in de termen op de onderzoeksaanvragen en helpt bij het beoordelen van de kwaliteit van kleuringen.

Naast de theorielessen, bekijkt en beoordeelt u microscopische preparaten van ontstekingen (acuut, chronisch), circulatiestoornissen (bijvoorbeeld ten gevolge van een trombus en een cholesterol-embolus) en tumoren (mamma- en colontumoren, poliepen).

De verworven kennis wordt vervolgens interactief verwerkt in bijbehorende casussen, die door drs. W.C.E. den Hartog (patholoog Rijnland Ziekenhuis en Diaconessenhuis Leiden) aan de twintigkopsmicroscoop worden besproken.

Keywords: CBD, cursus, laboratoriumtechniek, pathologie, diagnostiek, necrose, apoptose, ontsteking, acuut, chronisch, circulatiestoornis, ischemie, infarct, atherosclerose, embolie, trombose, maligniteit, tumor, benigne, maligne, maligniteit, microscopie, casus.

Leerdoelen
Bij deze cursus leert u:

  • de oorzaken, het ontstaan en ontwikkeling van ontstekingen, circulatiestoornissen en maligniteiten op hoofdlijnen;
  • hoe u morfologische veranderingen in het weefsel bij ontstekingen, circulatiestoornissen en maligniteiten op hoofdlijnen kunt herkennen;
  • de betekenis van veelgebruikte termen op onderzoeksaanvragen;
  • de kwaliteit van kleuringen beter te beoordelen omdat u veranderingen in het weefsel herkent;
  • theoretische aspecten die behulpzaam zijn bij het uitsnijden van weefsel / het doen van obducties.

Programma
Programma cursus pathologie ( pdf, 35 KB )

Doelgroep
MLO- en HLO-analisten werkzaam in de diagnostiek en research

Voorkennis
Kennis van de histologie op het niveau van de cursus Histologie

Cursusinformatie
De cursus is ontwikkeld in nauwe samenwerking met dhr. L.J.C.M. van den Broek en dhr. Prof. dr. V.T.H.B.M. Smit (patholoog) van de afdeling Pathologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. De casusbesprekingen worden verzorgd door drs. W.C.E. den Hartog (patholoog).

Cursusniveau
hbo

Cursusdata
14, 28 september, 12 oktober, 2, 16 en 30 november 2018

Lestijden
9.30 - 15.00 uur

Tentamen
7 december 2018 (10.00-11.45 uur)

Hertentamen
21 december 2018 (10.00-11.45 uur)

Omvang
24 uur theorie, 12 uur praktijk microscopie (32 UEC)

Getuigschrift
certificaat

Inschrijven
vóór 3 augustus 2018

Cursusprijs
€ 2110,- (bij inschrijving vóór 6 juli 2018 € 1920,-)

U kunt hier inschrijven.

Studieboek:
Pathologie. Auteur: Ph.J. Hoedemaeker et al, uitgeverij: Elsevier Gezondheidszorg, (5e druk) ISBN: 90 352 2546 (het studieboek dient u zelf aan te schaffen).

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor u verzorgen. Wij beantwoorden uw vragen graag via telefoonnummer 071-5188743/753 of via cbd@hsleiden.nl

 

Terug naar cursussen Pathologie en Histotechnologie