Hogeschool Leiden

Nieuwe ruimte voor leren

  • Cursus
  • Onderwijsinnovatie
  • Start november 2024
  • 6 maanden
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Ervaar je dat het huidige onderwijssysteem geen antwoord meer biedt op de vragen die nu en in de toekomst op ons afkomen? Wil je onderwijs op een andere manier vormgeven? Hoe creëer je beweging bij jezelf en in je team? In de training Nieuwe ruimte voor leren leer je hoe je samen met collega's tot vernieuwing kunt komen, waarbij je elkaars kwaliteiten en creativiteit benut. Het LEF (Leiden Education Fieldlab) en Ruimtehouders bieden deze praktische training om de antwoorden op jouw vragen te verkennen. Je gaat direct aan de slag met een concreet vraagstuk in je eigen praktijk. 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Je bent een ambitieuze professional die leer- en/of innovatieprocessen begeleidt, bijvoorbeeld docent, trainer of coach. Je voelt in je werk een verlangen om mensen waarmee je werkt te begeleiden in waar het echt om gaat; om de vernieuwingskracht en het leren op een next level te krijgen. Verder is het voor deelname aan deze cursus belangrijk dat je een vooropleiding hebt op hbo-niveau en dat je jouw deelname hebt afgestemd met je leidinggevende. Het is handig als je een concrete opdracht hebt, waaraan je tijdens deze training werkt.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

In de training Nieuwe ruimte voor leren ontdek je hoe je een beweging van groei, ontwikkeling en innovatie kunt ontwerpen. Ook leer je om deze beweging te begeleiden voor jouw doelgroep. Je gaat aan de slag met een concreet vraagstuk in jouw eigen praktijkomgeving. Dit kan de onderwijsinstelling zijn, maar ook een praktijkorganisatie waarbij werken en leren hand in hand gaan. 

Het uitgangspunt bij de training is dat jij als begeleider het instrument bent. We gaan er van uit dat je NIET alles moet weten en kunnen, maar dat jij het beste uit de groep kunt halen en dat jullie samen verder komen. Hoe ver jij de ander kunt brengen in zijn of haar leren hangt ook af van hoe ver jij het onbekende durft op te zoeken. Vandaar dat we in deze training aandacht besteden aan professionele en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de training Nieuwe ruimte voor leren: 

  • leer je werkvormen en technieken ontwikkelen waarmee je ruimte kunt creëren voor innovatie.
  • ontwikkel je vaardigheden en werk je aan je persoonlijk bewustzijn, waardoor je jouw unieke talent nog meer en scherper in kunt zetten.
  • leer je nieuwe (leer)omgevingen te ontwerpen waarin je werkt vanuit zin, betekenisgeving en eigenaarschap.
  • leer je betekenisvolle en creatieve leerprocessen te ontwerpen en begeleiden waarbij je jouw talent en dat van degene(n) die je begeleidt optimaal inzet. ​
  • leer je hoe ideeën bottom up kunt laten ontstaan en hoe je kunt ze verbinden aan de grotere beweging die de organisatie wil maken.
  • ontwikkel je jezelf tot een waardevolle gesprekspartner voor de directie als het om groei, leren en innovatie in de organisatie gaat.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan Digitale Geletterdheid Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Je gaat in de training Nieuwe ruimte voor leren met een concreet vraagstuk in jouw eigen praktijk aan de slag. Je ontwerpt (onderdelen van) een creatief proces en je begeleidt leerlingen/ studenten, collega’s en/ of andere stakeholders in dit proces.
De bijeenkomsten zijn een mix van theorie, van ervaringsopdrachten en reflectie.

De training Nieuwe ruimte voor leren bestaat uit verschillende leeractiviteiten. De doorlooptijd van de training is 6 maanden. Gedurende de gehele training werk je in een online leeromgeving met verdiepende thema’s en opdrachten. Er zijn vijf trainingsdagen (waarvan één tweedaagse met overnachting) met de hele groep en één dagdeel werkplaats in kleine subgroepen.

De training NIeuwe ruimte voor leren wordt verzorgd door Hilde van der Geld, Paul Kupper en Hilde Swets in verschillende samenstellingen. Allen zijn als docent verbonden aan Hogeschool Leiden.

Schrijf je in

De eerstvolgende training NIeuwe ruimte voor leren start november 2024. Wil je meedoen? Schrijf je in

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan Nieuwe ruimte voor leren? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de investering in tijd hangt geheel van je eigen bereidheid en interesse af. In totaal denken we aan circa 100 uur en bestaat uit:

  • online leeromgeving en zelfstudietijd, circa 20 uur
  • bijeenkomsten, circa 50 uur
  • toepassings- en oefentijd in de praktijk, circa 30 uur

Rooster: deze opleiding start november 2024.

Kosten: € 2.655,- (excl. btw). Dit is inclusief koffie/thee, maaltijden, literatuur en kosten voor de overnachting van de tweedaagse. Daarnaast gaan we ervan uit dat je ons boek "Durf te doen wat onbekend is'' in bezit hebt. Het boek is voor € 28,95 incl. BTW verkrijgbaar via de website van Ruimtehouders of via je lokale boekhandel.
 

 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.