Opleiding tot fysiotherapeut

Praktijkgericht Onderzoek Fysiotherapie (POF)

Wie helpt me met mijn praktijkvraag?
Hoe ondersteun ik studenten bij het oplossen van mijn praktijkvraag?
Hoe word ik opdrachtgever voor studenten binnen een POF?

Inleiding

Derde en vierdejaars studenten fysiotherapie voeren in opdracht van een externe opdrachtgever een praktijkgericht onderzoek uit. Bij dit onderzoek komt de vraag direct uit de beroepspraktijk en moet het onderzoek bijdragen aan het oplossen van een praktijkprobleem. Inbreng vanuit en samenwerking met het werkveld is noodzakelijk om te borgen dat het praktijkgericht onderzoek relevante problemen oplost. In deze cursus maakt u kennis met het praktijkgericht onderzoek zoals dat door studenten fysiotherapie wordt uitgevoerd en hoe u daar in kunt participeren en als begeleider kunt optreden.

Doel

Na actieve deelname aan deze cursus beschikt u over actuele kennis en vaardigheden.

De deelnemer kan:

 • een praktijkprobleem vertalen in een wetenschappelijk onderzoeksdoel;
 • een haalbare onderzoeksopzet kiezen om een praktijkprobleem op te lossen;
 • een coachende rol vervullen in de begeleiding van de groep uitvoerende studenten;
 • borgen dat de resultaten van het onderzoek leiden tot het oplossen van een praktijkprobleem.

Doelgroep

De fysiotherapeut die als externe opdrachtgever wil fungeren bij het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie; óf studenten begeleidt (of wil begeleiden) binnen het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie.

Competenties

Voornamelijk de competenties samenwerken; kennis delen en wetenschap beoefenen; en maatschappelijk handelen worden in deze cursus aangesproken en verder ontwikkeld.

Beginvereisten

 • De fysiotherapeut moet werkzaam zijn binnen een organisatie waar praktijkgericht onderzoek kan worden uitgevoerd.
 • Er is géén specifieke kennis van onderzoeksmethodologie vereist om te starten met deze cursus.

Benodigde leermiddelen en literatuur

Bij aanvang van de eerste bijeenkomst ontvangt iedere deelnemer een cursusmap met literatuur. Deze map wordt aangevuld met de hand-outs van de PowerPoint presentaties. Tijdens de les wordt tevens gewerkt uit het boek: Praktijkgericht onderzoek in de (para)medische zorg,  Eveline Wouters, Yvonne van Zaalen en Janna Bruijning, 2 herziende druk, Bussum: Uitgeverij Coutinho, 2015. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen.

Organisatie van de scholing

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit vier bijeenkomsten van drie en een half uur en drie uur zelfstudie per bijeenkomst. In totaal een studiebelasting van 26 uur.

 

Didactische werkwijze

Korte presentaties met veel praktische opdrachten.

 

Cursusleiding/docenten

 • Drs. Jeannette Boiten
 • Drs. Janke van der Veen
 • Eefje Belt

Programma/data/tijden/locatie

Op dit moment zijn er geen cursusdata bekend. Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van de cursusdata verzoeken wij u een mail te sturen aan fysio.posthbo@hsleiden.nl.

Locatie: Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11 te Leiden

Studieactiviteiten

 • Voorbereidend leeswerk en het schrijven van een projectvoorstel voor het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie.
 • Actieve deelname bijeenkomsten

Beoordelingswijze

Op basis van deelname en 100% aanwezigheid. Er wordt geen toets afgenomen.

Aantal deelnemers

Minimaal 12, maximaal 20

Certificaat

Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Accreditatie

Het KNGF heeft de cursus Praktijkgericht Onderzoek Fysiotherapie geaccrediteerd voor 26 accreditatiepunten voor het Kwaliteitsdeel van het Centraal Kwaliteitsregister.

Stichting Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd voor 26 Kwaliteitsuren.

Cursusprijs

De cursus is gratis voor praktijkbegeleiders van stageadressen die een samenwerking hebben met Hogeschool Leiden en een praktijkgericht onderzoek (POF) begeleiden of willen gaan begeleiden of als opdrachtgever willen optreden.

Bij het annuleren van de cursus binnen één maand voor de eerste cursusdatum zijn wij genoodzaakt € 25,- administratiekosten in rekening te brengen.

Inschrijven

Het is niet mogelijk om u in te schrijven voor deze cursus. Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van de cursusdata dan verzoeken wij u een mail te sturen aan fysio.posthbo@hsleiden.nl.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de managementondersteuning van de Faculteit Gezondheidszorg: 071 5188714 of: fysio.posthbo@hsleiden.nl.