Specialist Jeugdliteratuur

Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs

 • Cursus
 • Vol van lezen
 • Start 5-1-2021
 • Duur ca. 8 maanden
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

De zweetvoetenman die kinderen enthousiasmeert voor juridische wetten en regels, het land van de grote woordfabriek dat kinderen de waarde van taal laat ontdekken, de vraag ‘Was de aarde vroeger plat?’ die de kinderen meeneemt in de wereld van poëzie. Zomaar een greep uit de vele boeken waar wij mee werken. Ben je leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs onderwijs en wil jij je verdiepen in het leesonderwijs? Wil je leren hoe jij jeugdliteratuur effectief kunt inzetten tijdens jouw lessen? Bekijk de mogelijkheden van de cursus Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs.

Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs die al beschikken over de basiskennis van leesonderwijs.

Specialist Jeugdliteratuur in het basisonderwijs (Vol van lezen) is een landelijke opleiding, in samenwerking met andere pabo’s, Stichting Lezen en Stichting Vol van Leren.

 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Het doel van deze opleiding is om je te verdiepen in jeugdliteratuur en de pedagogisch didactische aspecten van leesonderwijs. Zo kun jij jouw meesterschap ontwikkelen en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van toekomstgericht leesonderwijs binnen je eigen school.

Na deze cursus kun je beoordelen hoe je vanuit een boek functioneel en effectief aansluiting kunt maken bij leerinhouden en vaardigheden. Op die manier verrijk je het leren op jouw school. De inhoud van het programma sluit aan bij ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten op het gebied van (lees)onderwijs. Tijdens de cursus ontwikkel jij je eigen competenties en leer je hoe je deze nieuwe inzichten kunt overdragen op de collega’s in jouw school.

Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je het certificaat ‘Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs’ van Hogeschool Leiden.

 


 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de post-hbo opleiding Coördinator Taal en de post-hbo opleiding Specialist Jonge Kind.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

De cursus Specialist jeugdliteratuur basisonderwijs richt zicht op de toepassing in jouw eigen praktijk. Binnen het programma komen verschillende thema’s aan bod. Hierbij kijk je steeds vanuit een andere invalshoek naar lezen en de praktische meerwaarde van kinderboeken in het onderwijs.

Tijdens de cursus werk je aan het vergroten van je eigen vaardigheden, zoals voorlezen en vertellen. Ook leer je om interactief te werken met prentenboeken en te praten over boeken. Hierbij maak je gebruik van effectieve werkvormen en goede vragen (Aidan Chambers). Je verdiept je kennis over jeugdliteratuur en doet nieuwe inzichten over (voor)lezen op. Verder leer je om met behulp van kinderboeken samenhang aan te brengen in een breed scala aan onderwerpen uit het curriculum van de basisschool.

Iedere cursusdag gaat in op een actueel thema, zoals:

 • Lezen, basis van onderwijs - Visie op lezen en leesbevordering
 • De kracht van literatuur - Leesbevordering en literatuureducatie
 • Spreken is zilver en lezen is goud - Leesbevordering en taalverwerving
 • Jeugdliteratuur als bron en spiegel - Van lezen naar (creatief) schrijven
 • Letters komen tot leven - Leesbeleving en technisch leren Lezen
 • Lezen, leren en presenteren - Leesbeleving en begrijpend/studerend lezen 
 • De wereld gaat voor je open - Fictie en verhalende non fictie in relatie tot de zaakvakken
 • Er gaan andere werelden voor je open - Fictie in relatie tot kunst- en cultuureducatie
 • Klaar voor de toekomst - Leesbeleving in het perspectief van 21st century skills
 • Werk aan de winkel - Lezen op beleids-, school- en klasniveau
   

De onderwerpen benader je zowel vanuit theorie als de praktijk. Aan de hand van gerichte opdrachten verken je de aangereikte theorie en vertaalt deze naar wat er speelt in je eigen werkomgeving. De kennis, methodes en vaardigheden die je hierbij opdoet, kun je meteen toepassen binnen jouw school. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten op toetsing en het optimaliseren van leerresultaten. Hierbij staan de kerndoelen, referentieniveaus en de daaruit voortvloeiende specifieke leerdoelen per leerjaar centraal.

Bij de cursus hoort een boekenpakket waarin ongeveer 20 kinderboeken zijn opgenomen plus achtergrondstudies. Je sluit de cursus af met een meesterstuk dat je inlevert bij de docent en kort presenteert aan je klasgenoten.

De cursus Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs van Centrum onderwijs & innovatie Leiden wordt verzorgd door Marion Valent. Ze is docent Taalonderwijs bij de Pabo van Hogeschool Leiden.

Schrijf je in

De eerstvolgende opleiding Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs start op 5 januari 2021. Wil je graag meedoen? Schrijf je dan in!

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de opleiding Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: circa 110 uur, bestaande uit circa 33 uur contacttijd, 77 uur voorbereiding en zelfstandig werken aan het portfolio en het meesterstuk.

Rooster: deze opleiding start op 5 januari 2021. Download hier het rooster.

Kosten: € 1.495,- (incl. studiemap, koffie/ thee, één herkansingsmogelijkheid en een boekenpakket met literatuur à € 250,-).

Sinds 2012 komen (kortlopende) opleidingen niet meer in aanmerking voor de lerarenbeurs. Via de belastingdienst zijn er wel persoonlijke mogelijkheden als de werkgever de studiekosten niet (volledig) betaalt.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.