touwtje springen op het schoolplein OSLVB

Opleiding Schoolleider Vakbekwaam

 • Opleiding
 • Schoolleiderschap
 • Start: september 2023
 • 1 schooljaar
 • Nederlandstalig
 • Diploma Penta Nova

In het kort

Het appèl om kinderen goed uit te rusten voor de toekomst is groter dan ooit. Het verder professionaliseren van de schoolleiding is dan ook essentieel voor het onderwijs. De Opleiding Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova en Centrum onderwijs en innovatie Leiden is ontwikkeld om op vakbekwaam niveau leiding te kunnen geven aan scholen in het po, vo en mbo. Naast het verdiepen van jouw kennis over onderwijskundig leiderschap en veranderprocessen duik je ook dieper in op opbrengstgericht leiderschap op basis van onderzoeksmatig werken in de school. 

Voor wie is deze Opleiding Schoolleider Vakbekwaam bedoeld?

Deze opleiding richt zich op ervaren leidinggevenden die de Opleiding Schoolleider Basisbekwaam of een vergelijkbare opleiding hebben afgerond. Om de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam succesvol te kunnen volgen is enige ervaring in een aanstelling als schoolleider vereist. 

Samenwerking met Penta Nova

Deze opleiding wordt verzorgd door Penta Nova en het Centrum onderwijs & innovatie Leiden. Binnen Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap, werken zeven hogescholen samen. Leiderschapsontwikkeling, onderzoek doen en persoonlijke groei vormen dé kern het opleidingsaanbod. Werk je als professional in het onderwijs en wil je jezelf verder ontwikkelen? Bekijk dan het opleidingsaanbod van Centrum onderwijs & innovatie Leiden.

Wat je leert

De Opleiding Schoolleider Vakbekwaam is sterk verbonden met de praktijk. Tijdens de opleiding ontwikkel je zicht op vraagstukken uit je eigen school en die van andere schoolleiders. Ook kijk je naar scenario’s voor de nabije toekomst van je school en/of bestuur.  

De opleiding is opgebouwd langs drie leerlijnen:  

 • de thematische lijn waarin de inhoud van de opleiding wordt vormgegeven. In deze lijn gaan we aan de slag met actuele complexe vraagstukken uit de praktijk. Deze bekijken we vanuit verschillende perspectieven, mede op basis van literatuur.  
 • de onderzoekslijn waarin je onderzoeksvaardigheden leert én toepast. Je gaat elkaar als collega-schoolleider schaduwen in de dagelijkse praktijk. Via interviews geef je elkaar begrip en onderbouwing van je handelen.  
 • de persoonlijke lijn waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat in relatie tot de beroepsstandaard voor schoolleiders.

In het programma is er een constante wisselwerking tussen de verschillende leerlijnen.

 

Vergelijkbare opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de andere opleidingen van Penta Nova en Centrum onderwijs & innovatie Leiden? Bekijk de informatie over de Opleiding Schoolleider Basisbekwaam en de Opleiding Middenmanagement PO. Werk je als professional in het onderwijs en wil je jezelf verder ontwikkelen? Bekijk dan het opleidingsaanbod van Centrum onderwijs & innovatie Leiden.

Programma

De Opleiding Schoolleider Vakbekwaam is er in twee varianten: het eenjarige opleidingsprogramma met eens in de twee à drie weken een lesdag en de seminar-variant waarbij je ongeveer eens per maand een tweedaags seminar volgt plus een startdag en afstudeerdag. Beide varianten zijn qua inhoud hetzelfde en hebben gelijke studiebelasting, alleen is deze anders verdeeld. De seminar-variant wordt vaak gekozen door ervaren schoolleiders die alleen de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam moeten volgen. Op deze pagina lees je meer over de eenjarige opleiding. Heb jij interesse in de seminar-variant, bekijk dan de website van Penta Nova.

De Opleiding Schoolleider Vakbekwaam beslaat een studiejaar met gemiddeld één opleidingsdag per 2 weken. De opleiding vindt plaats op donderdagen van 9.00-16.00 uur in Leiden.  Aan het begin van de opleiding is een 2-daags seminar met overnachting gepland.  

Als je de opleiding positief hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova. Met dit diploma kun je je registreren als directeur po in het Schoolleidersregister PO.

Om te starten met de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam is het belangrijk dat je voldoet aan de volgende punten:

 • afgeronde bacheloropleiding voor het onderwijs  
 • (eind)verantwoordelijk als leidinggevende op school  
 • diploma Schoolleider Basisbekwaam (of beheersing anders verworven competenties)   
 • samenwerkend leren past je  

Vanuit Penta Nova en Centrum onderwijs en innovatie Leiden vinden we een goede match tussen aanbod en verwachtingen belangrijk. Daarom nodigen we je na aanmelding uit voor een persoonlijk intakegesprek met de kerndocent van de opleiding om te kijken of je kunt starten.. Bij het intakegesprek komen onderwerpen zoals tijdsinvestering, literatuur, schrijfvaardigheid, taken in school en samenwerkend leren aan bod. 

Wil je meer weten over de opleiding? Neem contact op met Marije Kortenoeven, kerndocent van de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam, telefoon: +31(0)648134085, e-mail: [email protected].

Of neem contact op met het Centrum onderwijs & innovatie Leiden, telefoon: 071-51 88 726, e-mail: [email protected].

Download de flyer van de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam.

Schrijf je in

De eerstvolgende Opleiding Schoolleider Vakbekwaam start in september 2023. Wil je meer weten, meld je dan aan voor de eerstvolgende informatieavond of schrijf je direct in voor de opleiding:

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam is een eenjarige deeltijdopleiding. De studielast is 15 ECTS wat overeenkomt met 420 uur. Inclusief contacttijd is dit per week een gemiddelde studielast van tien uur. 

Rooster: de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam vindt plaats in Leiden op donderdagen van 9.00-16.00 uur. Het rooster van 2022-2023 kun je hier downloaden. Het rooster van 2023-2024 is nog niet bekend. Zodra dit rooster bekend is, zal het hier gepubliceerd worden.

Kosten: het cursusgeld van de eenjarige opleiding bedraagt € 5.855,- (incl. koffie/ thee en lunch). De verblijfskosten voor het seminar bedragen € 325,- (incl. btw).

Flyerde flyer van de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam kun je hier downloaden.

Informatie: neem contact op met Marije Kortenoeven, kerndocent van de Opleiding Schoolleider Vakbekwaam, telefoon: +31(0)648134085, e-mail: [email protected]  of Centrum onderwijs & innovatie Leiden, telefoon: 071-51 88 726, e-mail: [email protected]  

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.