Hogeschool Leiden

Engels in het basisonderwijs (incl. VVTO)

  • Training
  • Engels in het po
  • 13-10-2021
  • 8 bijeenkomsten
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Al meer dan 1200 scholen in Nederland bieden naast Engels in groep 7/8 ook Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO) aan. Het aanbieden van VVTO en een daarop aansluitende leerlijn Engels vraagt nogal wat binnen een school. Zo is het is belangrijk dat je als leerkracht over een goede Engelse taalvaardigheid beschikt en dat je weet hoe je het Engels spelenderwijs kunt aanleren met een passende didactiek. Wil je je meer professionaliseren op het gebied van jouw eigen Engelse vaardigheid en Engelse didactische vaardigheden? Bekijk de mogelijkheden van de training Engels in het basisonderwijs. 

Voor wie is deze training Engels in het basisonderwijs bedoeld?

De training richt zich op leerkrachten en/of schoolteams, die de eigen Engelse vaardigheid en Engelse didactische vaardigheden willen verbeteren. 

Goed om te weten: het is mogelijk om deze training als maatwerktraject (incompany) voor een of meerdere schoolteams organiseren, op locatie. De bijeenkomsten worden door de docent in overleg met de school gepland.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

In de training Engels in het basisonderwijs (inclusief VVTO) staan de eigen vaardigheid en de didactische vaardigheden centraal.

De eigen vaardigheid richt zich vooral op woordenschat en grammatica. De didactische vaardigheid richt zich op het aanbieden van speelse didactische werkvormen, om de taalvaardigheid van leerlingen te helpen ontwikkelen. Er wordt gekeken naar wat jij als leerkracht al in huis hebt en hoe je jouw aanwezige vaardigheid voor Engelse les kunt aanwenden. 

Kortom: wil je je vreemde talen lessen geven met vernieuwde energie en inspiratie? Deze training helpt jou de benodigde vaardigheden ontwikkelen. Heb je alle onderdelen succesvol afgerond dan ontvang je het certificaat Engels in het basisonderwijs van Hogeschool Leiden.

 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de Basiscursus Vrijeschool Kleuteronderwijs. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Het Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO) en een daarop aansluitende leerlijn Engels vraagt nogal wat binnen een school. Zo is ‘spelenderwijs leren’, ‘doeltaal is voertaal’ en het gescheiden aanbieden van het Nederlands en het Engels essentieel.  Ook vraagt het van de leerkracht om een goede Engelse taalvaardigheid en passende didactiek. In het programma van de acht bijeenkomsten van deze training sta je hier uitvoerig bij stil. Hierbij wordt rekening gehouden met ieders vaardigheden en behoeften.

In deze training staan eigen vaardigheid en didactische vaardigheden centraal. Voor het aanbieden van VVTO en de daaropvolgende leerlijn is het immers belangrijk dat je als leerkracht goed Engels spreekt en dat je weet hoe je het Engels spelenderwijs kunt aanleren.

Tijdens de training leer je anders te kijken naar de didactiek die je als ervaren leerkracht al in huis hebt en hoe je deze toepast in jouw lessen Engels. Het delen van ervaringen met collega’s vormt een belangrijk onderdeel van de trainingsbijeenkomsten.

Download het rooster 2021-2022

Tijdens de acht bijeenkomsten op Hogeschool Leiden ga je uitgebreid in op het verbeteren van jouw woordenschat en grammatica, voor zover van belang voor de praktische toepassing van Engels in de klas.

Ook is er aandacht voor hoe de verschillende werkvormen op een speelse manier kunnen worden aangeboden om de taalvaardigheid van de leerlingen te helpen ontwikkelen.

Deze training wordt verzorgd door docent Amy Klipp, docent Engels aan Hogeschool Leiden.

Schrijf je in

De eerstvolgende training Engels in het basisonderwijs start op 13 oktober 2021. Wil je meedoen? Schrijf je in

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan Engels in het basisonderwijs? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: acht bijeenkomsten op Hogeschool Leiden

Studie-investering: de totale studie-investering bedraagt circa 28 uur, bestaande uit 16 uur contacttijd en 12 uur voorbereiding/ toepassing in de eigen praktijk. Daarnaast geldt uiteraard dat je jouw eigen vaardigheid verbetert door veel te oefenen en ervaring op te doen.

Rooster: deze training start op 13 oktober 2021. Download het rooster 2021-2022.

Kosten: € 620,- (incl. koffie/ thee, excl. literatuur)
Nuffic verstrekt subsidies voor internationalisering in het primair onderwijs. Op de website van Nuffic vind je hierover meer informatie.

Incompany: het is mogelijk om deze training als maatwerktraject (incompany) voor een of meerdere schoolteams organiseren, op locatie. De bijeenkomsten worden door de docent in overleg met de school gepland.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.