Digitaal samenwerken

Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek

 • Opleiding
 • Moderne media
 • Start nntb
 • Duur 10 maanden
 • Nederlandstalig
 • post-hbo diploma Hogeschool Leiden

In het kort

Onze leerlingen groeien op in een wereld waarin media en technologie niet meer weg te denken zijn. Vaardigheden zoals rekenen, lezen en schrijven alleen zijn niet meer genoeg. Om de weg te vinden in deze wereld is het belangrijk dat leerlingen ook digitaal geletterd zijn. Maar wat is digitale geletterdheid precies en hoe zorgt de school ervoor dat leerlingen digitaal geletterd worden? Hoe kunnen digitale tools jouw onderwijs ondersteunen? In deze post-hbo opleiding ga je praktisch aan de slag met digitale toepassingen. Je krijgt zo de kans om wat je hebt geleerd meteen in praktijk te brengen.

Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

De post-hbo opleiding Digitale Geletterdheiden en Digitale Didactiek richt zich op leraren uit het primair en voortgezet onderwijs, maar ook mbo- en hbo-docenten kunnen deelnemen. 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Tijdens de post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek werk je aan je eigen digitale geletterdheid én die van je leerlingen. De opleiding leert je bewustere keuzes te maken bij de inzet van werkvormen en technologie.

Met veel creativiteit ga je aan de slag deze digitale vaardigheden te vertalen naar de praktijk. Ook ontdek je hoe je om kunt gaan met trends op het gebied van onderwijsvernieuwing en technologie en onderzoek je welke ontwikkelingen passen bij de onderwijsvisie van jouw school. 

 

 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Verrijk je onderwijs met digitale tools en ga praktisch aan de slag met een verandering binnen je eigen school: alles wat je leert tijdens de post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek is direct toepasbaar. Als deelnemer bepaal jezelf waarin je je wilt specialiseren, binnen de kaders van de opleiding. Vanuit je eigen praktijk formuleer je een uitdaging. Samen met je begeleider bepaal je de focus van de opleiding, dit vormt de basis voor jouw persoonlijke opleidingstraject. Gedurende het opleidingstraject doe je praktijkonderzoek. Je sluit de opleiding af aan de hand van een opdracht die aansluit bij de focusrichting die je hebt gekozen.

Basisvaardigheden waarmee je als eerste aan de slag gaat in de opleiding zijn:

 • ICT-basisvaardigheden
 • Mediawijsheid
 • Informatievaardigheden
 • Computational thinking

Daarnaast word je professionele didactische gereedschapskist ook gevuld met uiteenlopende thema’s aan bod, waaronder:

 • Online samenwerken
 • Leren op maat
 • Gamification en serious gaming
 • Motivatie
 • Coaching
 • Duurzaam veranderen  

Focusrichtingen waar je uit kunt kiezen zijn onder meer het ontwikkelen van een leerlijn digitale geletterdheid, gepersonaliseerd leren, volgen en monitoren, digitale didactiek en maakonderwijs. 

 

De post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en en Digitale Didactiek is een samenwerkingsverband tussen Lucas Onderwijs in Den Haag en Hogeschool Leiden.

Docenten van beide onderwijsinstellingen zijn betrokken bij deze opleiding.

De post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek biedt ook kansen om bovenschools een ‘boost’ te geven aan de integratie van moderne media en digitale didactiek in het onderwijs. Door van een aantal scholen binnen uw bestuur geïnteresseerde leraren (en dat hoeven zeker niet alleen de ICT-coördinatoren te zijn) gezamenlijk de opleiding te laten volgen en met elkaar te laten samenwerken, kan een stevige beweging op gang worden gebracht binnen het bestuur.

Werken aan bovenschools masterplan

Elke deelnemer levert aan het eind van de opleiding een focusopdracht af; het combineren en afstemmen van deze individuele masterprojecten kunnen binnen een bestuur leiden tot een bovenschools masterplan.

Meer informatie

Voor meer informatie en (incompany) mogelijkheden, neem contact op met Raymond Trippe via [email protected] en/of Jeroen van Kesteren via [email protected].

Schrijf je in

Het is nog niet bekend wanneer de eerstvolgende post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek zal starten. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaande oranje button.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de post-hbo opleiding Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de totale studiebelasting bedraagt ongeveer 320 uur (11 EC), waarvan 90 uur blended-learning. De overige uren worden gevuld door uitvoering van de praktijkopdrachten en je focusopdracht. Naast de 10 lesdagen zijn er een tweedaagse studiereis (met studie-gerelateerde bezoeken aan instellingen) en een afstudeerdag.  

Rooster: op dit moment is nog niet bekend wanneer deze opleiding start. Via onderstaande mailadressen kun je evt. vragen stellen.

Kosten: kosten voor de opleiding bedragen € 2.995,-. 

Vragen en aanvullende informatie: neem contact op met

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.