Jongen kijkt naar kranten aan de muur

Cultuurbegeleider

 • Opleiding / post-hbo
 • Cultuur
 • Startdatum volgt
 • Duur 1,5 jaar
 • Nederlandstalig
 • Diploma CPION

In het kort

Ben jij een interne cultuurcoördinator (ICC'er) en heb je behoefte aan meer inhoudelijke kennis op het gebied van cultuuronderwijs? Zou je zelf goed cultuuronderwijs willen verzorgen op jouw school of juist je collega’s hierbij willen begeleiden? Bekijk of de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider voor jou een interessante vervolgstap is! Ben je van plan om aankomend studiejaar te starten? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de subsidieregeling via DUO. Meer hierover lees je bij het onderdeel Praktische informatie. 

Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

Deze post-hbo opleiding is bedoeld voor (vak-)leerkrachten die werkzaam zijn in het basisonderwijs en die de training Interne Cultuurcoördinator (ook bekend als cursus ICC) met succes hebben afgerond. Heb jij eerder al de Verdieping ICC afgerond? Dan kom je bij het volgen van de post-opleiding Cultuurbegeleider in aanmerking voor een aantal vrijstellingen.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Als cultuurbegeleider zorg jij voor samenhang tussen cultuureducatie en het programma van de hele school. Tijdens de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider verwerf je de tools en vaardigheden die je hiervoor nodig hebt. Na het volgen van deze opleiding:

 • ben jij op de hoogte van de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek op het snijvlak van onderwijs en cultuureducatie
 • weet jij hoe je nieuwe projecten kan opzetten, begeleiden en inplementeren
 • weet jij hoe je een leerlijn kan ontwikkelen voor jouw school
 • weet jij hoe je je collega's kunt begeleiden bij het gebruiken van cultuuronderwijs in de dagelijkse lespraktijk
 • weet jij hoe je onderwijsresultaten kan meten en in kaart brengen
 • weet jij hoe je onderzoek kunt inzetten om tot nieuwe impulsen op het gebied van cultuuronderwijs te komen

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een erkend diploma van Stichting Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION).

Vergelijkbare opleidingen

Cultuureducatie heeft in het basisonderwijs een vaste plaats gekregen. Naast de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider biedt Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) ook de training Interne Cultuurcoördinator aan, ook bekend als de ICC-cursus. Voordat je kunt starten met de post-hbo opleiding, is het belangrijk dat je eerst deze cursus hebt afgerond. 

Wil je jezelf op een ander gebied specialiseren? Vanuit COIL bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de post-hbo opleiding Coördinator Taal, de post-hbo opleiding Coördinator Rekenen en de post-hbo opleiding Specialisatie Jonge Kind. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Het programma van de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider bestaat uit verschillende modules. Hierin doe je inspiratie op en krijg je inhoudelijke kennis mee over cultuur(onderwijs). De theoretische onderdelen zijn sterk gekoppeld aan jouw eigen onderwijspraktijk. De opleiding gaat in op onderwerpen zoals creativiteitsontwikkeling, leerplankaders, kwaliteit van cultuuronderwijs, verandermanagement en de inhoud van verschillende kunstdisciplines. Daarbij is er ook aandacht voor teambegeleiding, het motiveren en inspireren van je collega’s.

Het programma van deze opleiding bestaat uit 5 modules. De opleiding wordt afgesloten met een meesterproef. Deze bestaat uit een praktijkonderzoek bij je eigen school. Je kiest hiervoor een onderwerp dat betrekking heeft op de school en de gewenste veranderingen van cultuuronderwijs.

Module 1: Inhoud en samenhang cultuuronderwijs
Tijdens de eerste module leg je het fundament. Je gaat dieper in op onderwerpen zoals actualiteiten, begrippen en theorieën van cultuureducatie, ontwikkeling van creativiteit en reflectievaardigheden, verbindingen tussen kunstzinnige oriëntatie en andere leergebieden, kwaliteit van cultuuronderwijs, etc.

Module 2: Beleid, omgeving en randvoorwaarden
In deze module verdiep je jezelf onder andere in de onderwerpen teamcoaching en het bereiken van veranderingen in jouw school aan de hand van systemisch transitiemanagement. Hoe bereik je wat je wilt en hoe werk je hierin samen, intern en extern?

Module 3: Inhoudelijke kennis van kunst-, erfgoed- en media-educatie
Je volgt een aantal expertmeetings over de kunstdisciplines. Hierbij is er aandacht voor aansluiting bij de ontwikkeling en belevingswereld van kinderen en het implementeren van een discipline op school. De expertmeetings zijn actieve lessen met tal van werkvormen om de vakkennis op te frissen.

Module 4: Ontwikkelen van leerlijnen
In deze module ligt de focus op onderwerpen zoals culturele ontwikkelingsfases van leerlingen, zicht op het aanbod van leerlijnen cultuureducatie, aandacht voor het implementeren en verankeren daarvan, het beoordelen van opbrengsten van cultuuronderwijs, etc.

Module 5: Implementatie en coaching van collega’s
Vanuit de theorie en praktijk van coaching word je geholpen om collega’s te begeleiden om de implementatie van cultuuronderwijs te waarborgen. Dit oefen je uiteindelijk in een rollenspel met een acteur.

De theoretische onderdelen binnen het programma van de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider zijn sterk gekoppeld aan de praktijk op je eigen school. Tijdens de opleiding krijg je zowel feedback op het leerproces als op de ontwikkeling van jouw competenties. Je legt een portfolio aan waarmee je aantoont wat je tijdens de opleiding hebt geleerd en hebt toegepast.

Indeling programma
In het eerste jaar volg je vijf modules. Deze bestaan uit 13 bijeenkomsten van 4 uur. In het laatste half jaar volg je geen colleges, maar werk je aan je eindpresentatie en meesterproef. Hierbij is er een aantal dagen gereserveerd voor coaching, begeleiding en intervisie.

Leraren die de Verdieping ICC met succes hebben afgerond, komen in aanmerking voor vrijstellingen. Dit gaat in overleg met de docent.

Toetsing
De opleiding kent meerdere toetsmomenten:

 • het intakegesprek (begin van de opleiding)
 • tussentijdse feedback op opdrachten (o.a. een beleidsplan cultuureducatie binnen jouw school)
 • de meesterproef

De post-hbo opleiding Cultuurbegeleider van Centrum onderwijs & innovatie Leiden wordt verzorgd door een ervaren Pabo-docent op het gebied van Cultuuronderwijs.

Schrijf je in

De eerstvolgende Post-hbo opleiding Cultuurbegeleider gaat aan het begin van het nieuwe schooljaar van start. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur ons je contactgegevens dan houden we je op de hoogte van de nieuwe startdatum en hoe je jezelf kunt aanmelden.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de opleiding duurt 1,5 jaar. De studie-investering is circa 360 uur, bestaande uit 80 uur contacttijd en 280 uur zelfstudie, portfolio en praktijkopdrachten.

Rooster: heb je interesse om deel te nemen? Stuur ons je contactgegevens dan houden we je op de hoogte van de nieuwe startdatum en hoe je jezelf kunt aanmelden.

Kosten: de kosten voor deze post-hbo opleiding bedragen: € 2.675,- (incl. koffie/ thee, lunch, één herkansingsmogelijkheid en registratiekosten CPION, excl. literatuur).

Tot 2021 loopt er vanuit DUO een aantrekkelijke subsidieregeling die voorziet in studiekosten en studieverlof. Deze regeling stelt ICC’ers in staat de opleiding te volgen zonder bijkomende kosten. Meer informatie over de subsidieregeling vind je op de website van DUO.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.