Rekenen in de klas

Coördinator Rekenen

 • Opleiding / post-hbo
 • Rekenen
 • Start 24-9-2021
 • Duur 10 maanden
 • Nederlandstalig
 • Diploma CPION

In het kort

Hoe leren we kinderen het best rekenen, passend bij onze populatie? Hoe zorgen we dat zoveel mogelijk leerlingen referentieniveau 1 S behalen? Hoe ga je als school om met zwakke rekenaars? Hoe voorkom je rekenproblemen? Welke manieren zijn er om sterke rekenaars uit te dagen? Hoe sluit de rekenontwikkeling in de onderbouw aan op de midden- en bovenbouw? Wie heeft er zicht op de leerlijnen en hoe ontwikkel je een duidelijke visie op rekenen? Als rekencoördinator heb jij een belangrijke rol binnen jouw school bij het beantwoorden van deze vragen!

Voor wie is deze post-hbo opleiding bedoeld?

Deze post-hbo opleiding is bedoeld voor leerkrachten die al ervaring hebben in het basisonderwijs; die plezier hebben in reken-/wiskundeonderwijs en de ambitie hebben om dit binnen hun eigen school naar een hoger niveau te brengen.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. We werken daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Als rekencoördinator versterk je het reken- en wiskundeonderwijs van jouw basisschool. Je bent op de hoogte van actuele ontwikkelingen, nieuwe methodes en je weet hoe je deze, samen met collega's, kunt implementeren op een manier die aansluit bij achtergrond en visie van je school. Ook ben je onder andere verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit. Zo lever jij een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van jouw school.

Na het volgen van deze opleiding weet jij hoe je:

 • collega's ondersteunt in hun dagelijkse onderwijs bij het realiseren van interactief, rijk en uitdagend reken-/wiskundeonderwijs.
 • schoolbeleid op het gebied van reken-/wiskundeonderwijs initieert en (mede)vormgeeft.
 • collega's enthousiasmeert voor het vak rekenen/wiskunde.
 • resultaatgerichtheid van het rekenonderwijs in jouw school kunt onderzoeken en stimuleren.

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een erkend diploma van Stichting Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de post-hbo opleiding Specialist Jonge Kind.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Het programma van de post-hbo opleiding Coördinator Rekenen gaat in op vier centrale thema’s: gecijferdheid, vakdidactiek, collegiale consultatie en ontwikkeling rekenbeleid. Tijdens de opleiding werk je aan een ontwikkelingsplan voor je eigen school (gericht op formuleren van een ambitie en een plan van aanpak) en aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je bouwt daarbij een portfolio op met uitwerkingen van praktijkopdrachten en voorstellen ter versterking van het rekenonderwijs binnen de school. 

Het programma van de post-hbo opleiding Coördinator Rekenen is verdeeld in twee periodes.

Periode 1

In het eerste deel van de opleiding ligt de nadruk vooral op je persoonlijke ontwikkeling. Centrale vragen daarbij zijn:

 • Wat leer ik?
 • Hoe pas ik dat toe in mijn eigen groep?

De interactieve presentaties, de practica en de praktijkopdrachten zijn erop gericht jouw eigen gecijferdheid te versterken en je vakdidactische kennis en vaardigheden verder te verdiepen.

Periode 2

In het tweede deel verschuift de aandacht van de opleiding van persoonlijke ontwikkeling naar schoolontwikkeling. Eigen gecijferdheid en vakdidactiek blijven belangrijke pijlers, maar dan vooral in relatie tot collegiale consultatie en rekenbeleid. 

Centrale vragen binnen het tweede half jaar zijn:

 • wat wil ik aan collega’s doorgeven?
 • op welke manier enthousiasmeer ik het team voor reken- en wiskundeonderwijs?
 • welke veranderingen zijn nodig in het rekenonderwijs en hoe zet ik dat veranderingsproces in gang?
 • hoe komen we tot een helder rekenbeleid?

Binnen het programma van de post-hbo opleiding Coördinator Rekenen werken we met verschillende werkvormen: interactieve presentaties, practica en praktijkopdrachten. Je werkt aan een schoolontwikkelingsplan (SOP) en aan jouw persoonlijke ontwikkelingsplan (POP).

Intakegesprek

Omdat je tijdens deze opleiding ook praktijkopdrachten uitvoert op je eigen school, is de betrokkenheid van de schoolleiding belangrijk. Voordat je start met de opleiding plannen we daarom een intakegesprek in met jou en iemand van het management van de school. In dit gesprek ligt de focus op het verhelderen van je visie en leerdoelen. Daarnaast maken we een situatieschets van het reken- en wiskundeonderwijs in de school.

Portfolio

Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op. Hierin staan uitwerkingen van praktijkopdrachten ter ontwikkeling of versterking van het rekenonderwijs van jouw school. Met je portfolio toon je aan dat je beschikt over de benodigde competenties voor het coördineren van reken- en wiskundeonderwijs.

Assessment

Het portfolio dient als basis voor je eindassessment. Dit assessment bestaat uit drie onderdelen:

 • een reflectie op je groei en ontwikkeling op basis van uitgewerkte opdrachten.
 • een praktijkinterventie en presentatie daarvan.
 • de school in beeld met een plan van aanpak.

De post-hbo opleiding Coördinator Rekenen van Centrum onderwijs & innovatie Leiden wordt al enkele jaren verzorgd door Marije Bakker.

Sinds 1999 houdt Marije zich, op vele uiteenlopende fronten, bezig met beter en uitdagender rekenonderwijs. Zo heeft zij kennis en ervaring opgedaan als schoolbegeleider, trainer, pabo-docent, ontwikkelaar van educatief rekenmateriaal, auteur van rekenboeken, onderwijsconsultant en opleider van rekencoördinatoren.

 

Schrijf je in

De eerstvolgende Post-hbo opleiding Coördinator Rekenen gaat van start op 24-9-2021. Wil je meedoen? Meld je dan nu aan!

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de post-hbo opleiding Coördinator Rekenen? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Studie-investering: de opleiding duurt 1 studiejaar, circa 10 maanden. De studie-investering is circa 300 uur, bestaande uit 50 uur contacttijd en 250 uur zelfstudie, portfolio en praktijkopdrachten.

Rooster: deze opleiding start op 24-9-2021. Download het rooster.

Kosten: de kosten voor deze post-hbo opleiding bedragen: € 2.400,- (incl. diploma- en registratiekosten CPION, excl. literatuur).

Sinds 2012 komen (kortlopende) opleidingen niet meer in aanmerking voor de lerarenbeurs. Via de belastingdienst zijn er wel persoonlijke mogelijkheden als de werkgever de studiekosten niet (volledig) betaalt.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.