Hogeschool Leiden

Basisopleiding Vrijeschool onderwijs (BVO)

 • Opleiding
 • Vrijeschool onderwijs
 • Start: 23-11-2022
 • Duur: 1 jaar
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

Werk je als leerkracht in het reguliere basisonderwijs en wil je graag een overstap maken naar het vrijeschoolonderwijs? Of werk je als leerkracht in het vrijeschool onderwijs en wil je je de vrijeschoolpedagogie eigen maken? Bij deze post-hbo Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs (BVO) leer je vanuit de menskunde en het leerplan voor de kleuters tot en met klas 6 je eigen onderwijs vorm te geven.

Voor wie is de BVO bedoeld?

De opleiding richt zicht op (vak)leerkrachten met een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs die in het vrijeschoolonderwijs (willen) gaan werken of tot 3 jaar werkzaam zijn in een vrijeschool.

Deze cursus komt in aanmerking voor het STAP-budget vanuit het UWV.

STAP-budget

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Na het volgen van de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs (BVO): 

- ben je geïnspireerd en op de hoogte van de vrijeschoolpedagogie
- kun je het geleerde toepassen in de praktijk
- kun je vanuit de menskunde en het leerplan je eigen onderwijs vormgeven

Heb je alle onderdelen succesvol afgerond dan ontvang je het certificaat Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs van Hogeschool Leiden.
 

 

 

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de Basiscursus Vrijeschool Kleuteronderwijs. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Uitgangspunten van het programma zijn steeds de vrijeschoolpedagogie, menskunde en het leerplan. Daarnaast worden twee woensdagen besteed aan collegiale consultatie en visitatie.

De opleiding beslaat één studiejaar. In negen bijeenkomsten verdiep je je in verschillende vakinhouden. Uitgangspunten zijn steeds de vrijeschoolpedagogie, menskunde en het leerplan. Daarnaast worden twee woensdagen besteed aan collegiale consultatie en visitatie.

Tijdens de BVO komen een aantal onderwerpen aan bod, waaronder: de temperamenten, de ontwikkelingsfasen, de vertelkunst, het periodeonderwijs, de scholingsweg en de kinderbespreking.

Tijdens de BVO wordt er gewerkt vanuit een grote boog die start met menskunde en ontwikkelingsfasen. Vandaaruit verdiep je je in het leerplan van kleuters tot en met klas 6.

Je laat zien dat je het geleerde toe kunt passen in de praktijk door het uitvoeren van verschillende onderzoeksopdrachten en door collegiale consultatie. Je sluit de opleiding af met een slotbijeenkomst, waarin jij en de andere deelnemers jullie eigen eindprojecten presenteren.

Indien je niet werkzaam bent op een basisschool zoek je zelf een stageplek. Een stageplek is niet noodzakelijk voor leerkrachten die in het reguliere (of andersoortige) onderwijs werkzaam zijn, aangezien lesgeven vanuit de vrijeschoolvisie op elke school toe te passen is. Je bent vrij om wel een stageplek te zoeken wanneer je belang hebt bij meer praktijkervaring in het vrijeschoolonderwijs. 

Doel 
De stage is vooral bedoeld als oriëntatie op de aspecten van het werk in een vrijeschool. Je doet ervaring op als vrijeschoolleerkracht, waarbij je de gelegenheid hebt de inzichten uit de opleiding meteen te hanteren in de praktijk. 

Omvang 

 • Minimaal 20 dagen, verspreid over het jaar. 
 • ½ dag per week of 1 dag per twee weken.  

Eisen stageschool 

 • Elke vrijeschool kan als stageplaats fungeren. 
 • De stageschool moet de mogelijkheid hebben voor een actieve meewerkstage, waarbij je begeleidt wordt door een stagebegeleider. 

Procedure

 • Zoek zelf een stageplek, waarbij je afspraken maakt over de vormgeving van je stage.
 • Maak afspraken over de vorm van je stage in overleg met de stagebegeleider van je stageschool. Het is een meewerkstage waarbij je lessen observeert, maar ook zelf lessen gaat geven. Maak zelf afspraken over hoe deze verdeling er concreet uit gaat zien.
 • De collegiale consultatie van eindopdracht 2 dient te worden uitgevoerd op jouw stageschool samen met een medecursist op.

De BVO wordt gegeven door:

 • Jan Alfrink - Ontwikkelingsfasen & Vertelstof
 • Francien Kleemans en Maartje Putters - Kinderbespreking, Scholingsweg en slotbijeenkomst
 • Mikkie Gerritsen en Rik ten Cate - Menskunde
 • Anne Schol en Maartje Putters - Kleuters
 • Elsemiek Bezemer - Klas 1 & 2
 • Andreas Driessen - Klas 3 & 4
 • Edith Brink - Klas 5 & 6

Schrijf je in

De Post-hbo Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs gaat op 23-11-2022 van start. Wil je deelnemen? Schrijf je in.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Post-hbo Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: de opleiding duurt één studiejaar en vindt plaats op Hogeschool Leiden.

Studiebelasting: de totale studie-investering bedraagt circa 180 uur, bestaande uit circa 60 uur contacttijd en 120 uur zelfstudie, praktijkopdrachten, onderzoek en collegiale consultatie.

Certificaat: na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het certificaat ‘Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs’ van Hogeschool Leiden.

Rooster: Deze opleiding start op 23-11-2022. Download het rooster BVO.

Kosten: €1.950,-(incl. studiemap, koffie/thee, lunch en één herkansingsmogelijkheid, excl. literatuur).
Deze cursus komt in aanmerking voor het STAP-budget vanuit het UWV. Meer weten? Bekijk de informatie op de pagina STAP-budget opleidingen voor professionals.

Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via +31(0)6 46846 778 of [email protected].

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.