Hogeschool Leiden

Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)

 • Training
 • Vrijeschoolonderwijs
 • Start 9 oktober 2024
 • Duur 8 dagen
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

Werk je als leerkracht in het (vrijeschool)basisonderwijs? Wil je je verdiepen in kunstvakken van de vrijeschool? Bekijk of de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) bij je past. Het doel van deze opleiding is om jou als leerkracht te inspireren en om je kennis en vaardigheden op het gebied van de vrijeschool kunstvakken bij te brengen. 

Voor wie is de BVO Kunst bedoeld?

De BVO Kunst is gericht op leerkrachten uit het basis(vrijeschool)onderwijs die het kunstzinnige element in hun onderwijs willen opfrissen, scholen en verdiepen. Het maakt niet uit hoelang je werkzaam bent in het onderwijs.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Na het volgen van de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) :

- ken je het leerplan van de verschillende kunstvakken van het vrijeschoolonderwijs (kleuters tot en met klas 6)

- heb je je eigen vaardigheden vergroot op het gebied van boetseren, schilderen, tekenen, muziek en bewegend leren 

- heb je ontdekt hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond onderwijs in de klas

Heb je alle onderdelen succesvol afgerond dan ontvang je het certificaat Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst van Hogeschool Leiden.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters (BVO Kleuters) en de post-hbo opleiding De Parcivalweg. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Wil je je naast kunstvakken ook verdiepen in de andere aspecten van het vrijeschoolonderwijs? Dan kun je terecht bij de opleiding Vrijeschoolpedagogie voor leerkrachten basisonderwijs van BVS-schooladvies.

Programma

Tijdens de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) ga je aan de slag met verschillende kunstvakken. Hierbij kun je jouw eigen vaardigheden ontwikkelen en je laten inspireren. Daarnaast ga je onderzoeken hoe je zelf deze vakken kunt vormgeven en hoe je de vakken in de praktijk verder kunt verdiepen.

“Alle kunst gaat over verbinden. De vraag is niet, wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen voegen; maar wel, wat er in aanleg in de mens aanwezig is en in hem ontwikkeld kan worden. Dan wordt het mogelijk dat de opgroeiende generatie de maatschappij steeds nieuwe krachten toevoegt.” – Rudolf Steiner, filosoof en grondlegger van de antroposofie

Het opleidingsprogramma beslaat een half studiejaar. In acht bijeenkomsten komen verschillende kunstvakken aan bod: boetseren, hout/ schilderen, tekenen/ muziek en bewegend onderwijs.

Uitgangspunten zijn steeds de vrijeschool pedagogie, menskunde en het kunstleerplan. Je onderzoekt hoe je deze vakken vorm kan geven en kan verdiepen in de praktijk. Ook het verder ontwikkelen van je kunstzinnigheid en vaardigheden komen aan bod en ontdek je hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond makend onderwijs in de klas.

De stage is bedoeld als oriëntatie op de aspecten van het kunstzinnig werk in een vrijeschool. Indien je niet werkzaam bent op een basisschool zoek je zelf een stageplek. Een stageplek is niet noodzakelijk voor leerkrachten die in het reguliere (of andersoortige) onderwijs werkzaam zijn, aangezien lesgeven vanuit de vrijeschoolvisie op elke school toe te passen is. Je bent vrij om wel een stageplek te zoeken wanneer je belang hebt bij meer praktijkervaring in het vrijeschoolonderwijs. Dit kan heel zinvol zijn en kan onderwerp van overleg zijn. 

Omvang 

 • Minimaal 20 dagen, verspreid over het studiejaar. 
 • ½ dag per week of 1 dag per twee weken. 
 • Aanvang uiterlijk half januari. 

Eisen stageschool 

 • Elke vrijeschool kan als stageplaats fungeren. 
 • De stageschool moet de mogelijkheid hebben voor een actieve meewerkstage, waarbij je begeleid wordt door een stagebegeleider. De stagebegeleider is een leerkracht van de stageschool, bij voorkeur de leerkracht van de stageklas waarin je stageloopt. 

Procedure 

 • Zoek zelf een stageplek. 
 • Maak afspraken over de vorm van je stage in overleg met de stagebegeleider van je stageklas. Het is een meewerkstage waarbij je lessen observeert, maar ook zelf kunstlessen gaat geven. Maak zelf afspraken over hoe deze verdeling er concreet uit gaat zien. 
 • Stuur half januari het ingevulde stageformulier naar ons toe, dit formulier is op te vragen via [email protected].

De Basisopleiding Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) wordt gegeven door:

 • Rik ten Cate voor de lessen Boetseren
 • Edith Brink voor de lessen Schilderen
 • Raoul Boesten voor Muziek
 • Gerben Denen voor Bewegend leren
 • Aziza Mayo voor slotbijeenkomst
 • Maartje Putter voor slotbijeenkomst
 • Francien Kleemans voor slotbijeenkomst

Schrijf je in

De eerstvolgende opleiding BVO Kunst start 9 oktober 2024. Schrijf je hieronder in.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)? Bekijk hier de praktische informatie.

Duur en locatie: de opleiding duurt een half studiejaar (8 bijeenkomsten) en vindt plaats op Hogeschool Leiden.  

Studiebelasting: totaal circa 180 uur, bestaande uit circa 55 uur contacttijd en 125 uur zelfstudie, praktijkopdrachten en onderzoek. 

Rooster: deze opleiding start 9 oktober 2024. Het rooster kan je hier zien. 

Certificaat: na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het certificaat ‘Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst’ van Hogeschool Leiden.

Kosten: € 1.695, (dit bedrag is onder voorbehoud: De kosten voor deze opleiding moeten voor schooljaar 24/25 nog geïndexeerd worden) (incl. studiemap, koffie/thee, lunch, materialen en één herkansingsmogelijkheid, excl. literatuur).

Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via +31(0)6 46846 778 of [email protected].

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.