Fysiotherapie

Oncorevalidatie (standaard beweeginterventies / beweegprogramma's)

Niet alleen de behandeling van kanker eist veel van de patiënt, ook na de behandeling van kanker ziet het leven er anders uit. Veel mensen kampen met de gevolgen van de behandeling zoals vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en pijn.

Het blijft echter vaak niet alleen bij lichamelijke klachten, ook de psychosociale gevolgen van kanker of de behandeling van kanker hebben invloed op de ervaren kwaliteit van leven. Alledaagse vraagstukken maken plaats voor levensvragen: Hoe blijf ik de regie houden over mijn eigen leven en hoe houd ik grip op de gewenste kwaliteit van mijn leven?

De cursus:

Oncorevalidatie is een cursus waar de nadruk ligt op het fysiotherapeutisch klinisch redeneren in een oncologische context en de manier waarop generieke fysiotherapeutische vaardigheden kunnen worden ingezet bij de oncologische patiënt.

Tijdens deze driedaagse cursus wordt u opgeleid om patiënten met enkelvoudige problematiek kwalitatief goede zorg te kunnen bieden.

Gedurende de cursus komt u in contact met verschillende medische professionals die werkzaam zijn binnen de oncologische gezondheidszorg, het voorgaande gaat gepaard met patiëntencasuïstiek en praktijk- voorbeelden en opdrachten. 

Een greep uit de onderwerpen die behandeld zullen worden:

 • Oncologie en de niet-chirurgische behandelmogelijkheden
 • Oncologie en chirurgische behandelmogelijkheden
 • Revalidatie bij kanker; training, meetinstrumenten etc.
 • Fysiotherapeutisch wetenschappelijk onderzoek tot nu toe
 • Pijn bij kanker
 • Voeding bij kanker
 • Geestelijke gezondheidszorg omtrent kanker en hun naasten
 • Kanker en werk

De inhoud

De cursus Oncorevalidatie richt zich (grofweg) op de volgende twee aspecten:

 • De cursus geeft zowel inzicht in de verschillende disciplines die betrokken zijn bij de medische behandeling en de revalidatie van de oncologiepatiënt op fysiek en metaal vlak als in de interventies die de verschillende disciplines kunnen toepassen.
 • Daarnaast is de cursus Oncorevalidatie gericht op (jong)volwassenen tijdens en na de in opzet curatieve behandeling voor een oncologische aandoening. Er vindt een vertaling plaats van de wetenschap naar de praktijk, waarbij wordt ingegaan op de indicaties, risico's en veelvoorkomende vraagstukken, zoals het bepalen van de trainingsintensiteit.

Doel

Aan het eind van de cursus:

 • Heeft u inzicht in de behandelmogelijkheden van verschillende disciplines en hun interventies.
 • Kunt u een vertaalslag maken van recente literatuur naar de praktijk.
 • Heeft u kennis van de indicaties, risico's en veelvoorkomende vraagstukken.
 • Heeft u ervaring met het toepassen van meetinstrumenten en u kunt een fysiotherapeutisch behandelplan opstellen voor oncologische patiënten.
 • Kunt u psychische problematiek signaleren en kunt u goed omgaan met diverse emoties die horen bij de mogelijke verwerking.

Voor wie?

De cursus staat open voor alle eerstelijns fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck die in de dagelijkse praktijk in aanraking komen met oncologische patiënten. De cursus staat tevens open voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die hun kennis en vaardigheden met betrekking tot Oncorevalidatie willen opfrissen met de meest recente inzichten.

Bekijk het programma en praktische informatie

Toelatingseisen en certificaat

Er zijn geen toelatingseisen. Deelnemers dienen wel affiniteit te hebben met laag complexe oncologische patiënten. Bij 100% aanwezigheid krijgt u een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Meer informatie over kosten en inschrijven

Accreditatiepunten

Het Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus Oncorevalidatie beoordeeld met 30 Kwaliteitsuren.

Het KNGF heeft de cursus Oncorevalidatie geaccrediteerd voor 25 accreditatiepunten voor het register Algemeen Practicus van het KNGF. Accreditatie voor het register Oncologiefysiotherapeut is aangevraagd.

Ja, ik wil mij direct aanmelden voor deze nascholing

Waar vindt de cursus plaats?