Leraar basisonderwijs kleine tafel

Opleiding Middenmanagement PO

Hogeschool Leiden is een leslocatie van de opleiding Middenmanagement PO van Penta Nova.

Met de eenjarige opleiding Middenmanagement PO geef je vorm aan jouw visie op onderwijsmanagement, verwerf je managementvaardigheden en leer je organisatieontwikkelingen in kaart te brengen en te beheren. De opleiding bestaat uit 3 modulen van 5 EC. De opleiding is gebaseerd op de beroepsstandaard van het schoolleidersregister.

Brochure Penta Nova ( pdf, 526 KB ).

Voor wie?

De opleiding Middenmanagement PO van Penta Nova is voor ambitieuze docenten, intern begeleiders, bouwcoördinatoren etc. uit het PO, die al een middenmanagementfunctie hebben of die een dergelijke functie ambiëren. Je wil je bekwamen in het voeren van lastige gesprekken, leiden van vergaderingen, aansturen van veranderingen in een project; daarnaast word je je bewust van jouw visie op onderwijs en leidinggeven.

Inhoud

Module 1: Visie op onderwijs en management
In deze module komen de volgende onderwerpen aan de orde; visie op onderwijs, visie op leiderschap, vormen van leiderschap, leiderschapsstijlen, taak en rol middenmanager, opbrengstgericht leiderschap etc.

Module 2: Algemene communicatieve managementvaardigheden
In deze module komen onderwerpen aan de orde als gesprekken met professionals en ouders, actief luisteren, feedback geven, vragen stellen,  kritiekgesprek, slecht nieuwsgesprek, evaluatiegesprek, de middenmanager als leider van overlegsituaties; soorten vergaderingen, fasen in vergaderingen, taak en proces in vergaderingen etc.

Module 3: Schoolorganisatie en schoolcultuur
Onderwerpen in deze module zijn cultuur en structuur van de organisatie, factoren die de cultuur van de organisatie beïnvloeden,  organisatieontwikkeling, managen van projecten, financiën, timemanagement, kwaliteitszorg, etc.

Studiebelasting

De opleiding Middenmanagement PO is een opleiding van in totaal 15 European Credits (ECTS) die gelijk verdeeld zijn over drie modulen van 5 ECTS. Dit betekent per module 140 uur. Voor de gehele opleiding moet je rekenen op 420 uur studiebelasting. De drie modules duren 1 jaar, er zijn 5 lesdagen per module.

Kosten

De opleidingskosten staan op de site van Penta Nova: informatie.

Leslocatie, rooster en inschrijven

De leslocatie van deze opleiding is Leiden. Inschrijven gaat via Penta Nova: http://www.pentanova.nl/inschrijven.aspx. Op het inschrijfformulier graag vermelden dat je kiest voor leslocatie Leiden.
De opleiding start in september 2016. Het rooster vind je hier.

Afronding

Deelnemers die de alle modulen positief afsluiten, worden opgenomen in het AbituriĆ«ntenregister en ontvangen een officieel erkend diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO). Zie www.cpion.nl. Als je een losse module volgt, ontvang je na afronding een certificaat.

Andere opleidingen van Penta Nova

Master Educational Leadership (MEL) 
Extra informatie: video

Middenmanagement Voortgezet Onderwijs (MM VO)
Extra informatie: video

Opleiding schoolleider Basisbekwaam (OSL)
Opleiding schoolleider Vakbekwaam (OSL)
Extra informatie: video