Lessituatie in het LEF

Opleiding Middenmanagement PO

Zicht op leiderschap

Hogeschool Leiden is vanaf 2015 partner van Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap. Vanaf september bieden wij vanuit Penta Nova de post-hbo opleiding Middenmanagement PO aan en de Opleiding Schoolleider Basisbekwaam en Vakbekwaam. Dit betekent dat Leiden een lesplaats is, waar de opleidingen van Penta Nova worden verzorgd.
Met de opleiding Middenmanagement PO geef je vorm aan jouw visie op onderwijsmanagement, verwerf je managementvaardigheden en leer je organisatieontwikkelingen in kaart te brengen en te beheren. De opleiding is gebaseerd op de beroepsstandaard van het schoolleidersregister. 

Deze opleiding zal in het schooljaar 2021-2022 niet in Leiden worden aangeboden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Middenmanagement PO? Kijk op de site van Penta Nova.

Doelgroep

De opleiding Middenmanagement PO is voor ambitieuze leerkrachten, intern begeleiders, bouwcoördinatoren etc. in het PO, die al een middenmanagementfunctie hebben of die een dergelijke functie ambiëren. Je wilt je bekwamen in het voeren van lastige gesprekken, het leiden van vergaderingen, het aansturen van veranderingen in een project. Daarnaast word je je bewust van je visie op onderwijs en leidinggeven.

Inhoud en doel

Module 1: Visie op onderwijs en management
In deze module komen de volgende onderwerpen aan de orde; visie op onderwijs, visie op leiderschap, vormen van leiderschap, leiderschapsstijlen, taak en rol middenmanager, opbrengstgericht leiderschap etc.

Module 2: Algemene communicatieve managementvaardigheden
In deze module komen onderwerpen aan de orde als gesprekken met professionals en ouders, actief luisteren, feedback geven, vragen stellen,  kritiekgesprek, slecht nieuwsgesprek, evaluatiegesprek, de middenmanager als leider van overlegsituaties; soorten vergaderingen, fasen in vergaderingen, taak en proces in vergaderingen etc.

Module 3: Schoolorganisatie en schoolcultuur
Onderwerpen in deze module zijn cultuur en structuur van de organisatie, factoren die de cultuur van de organisatie beïnvloeden,  organisatieontwikkeling, managen van projecten, financiën, timemanagement, kwaliteitszorg, etc.

Studie-investering

De opleiding duurt in totaal 1 studiejaar.
De totale studie-investering bedraagt circa 420 uur (15 EC). Dit bestaat uit 15 contactdagen, aangevuld met zelfstudie. Dit is evenredig verdeeld over de drie modules (3 x 5 EC).

Kosten

Het cursusgeld bedraagt € 1.345,– per module inclusief lunch en koffie/thee. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van ca. € 250,-.

Data en inschrijven

De leslocatie van deze opleiding is Leiden. Inschrijven gaat via Penta Nova: INSCHRIJVEN. Op het inschrijfformulier graag vermelden dat je kiest voor leslocatie Leiden.

Diploma

Na het succesvol afronden van de opleiding word je opgenomen in het Abituriëntenregister en ontvang je een officieel erkend diploma van de Stichting Post hbo Nederland (CPION). Als je een losse module volgt, ontvang je na afronding een certificaat. Zie www.cpion.nl.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Middenmanagement PO? Kijk op de site van Penta Nova.

Andere opleidingen van Penta Nova

Master Educational Leadership (MEL) 
Extra informatie: video

Middenmanagement Voortgezet Onderwijs (MM VO)
Extra informatie: video

Opleiding schoolleider Basisbekwaam (OSL)
Opleiding schoolleider Vakbekwaam (OSL)
Extra informatie: video