
Opleiding tot Werkgelukdeskundige
- Opleiding
- HRM
- Nog niet bekend
- Duur 6 dagen
- Nederlandstalig
- Bewijs van deelname
In het kort
Werkgelukdeskundige staat op de tweede plaats in het overzicht van nieuwe beroepen met toekomst. Veel organisaties kampen met lage bevlogenheidscores onder het personeel waardoor bijvoorbeeld productiviteit, flexibiliteit en creativiteit onder druk komen te staan. De verwachting is dat deze ontwikkeling in de toekomst gaat toenemen. Als toekomstig werkgelukdeskundige zorg jij dat medewerkers binnen de organisatie gelukkiger worden en blijven. Betrokken collega’s zijn immers de motor tot succes.
Voor wie?
Deze opleiding is met name geschikt voor managers, ondernemers en professionals die werkzaam zijn binnen het HR-vakgebied; die zich willen ontwikkelen op het gebied van werkgeluk en hun expertise over gelukkig werken willen vergroten.
Het eerstvolgende moment waarop je kunt starten is in september 2023. Meer over de kosten, toelatingseisen en aanmelding voor deze opleiding vind je bij het onderdeel Praktische informatie.
Samenwerkingsverband
De Opleiding tot Werkgelukdeskundige wordt aangeboden in samenwerking met de Erasmus Universiteit (Erasmus Happiness Economics Research Organization, EHERO) en het HappinessBureau. Het doel van EHERO is om bij te dragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen. Geluk wordt daarbij opgevat als levensvoldoening en kwaliteit van leven. Het HappinessBureau zet zich in om organisaties (nog) succesvoller te maken door het geluk van werknemers te vergroten. Dit doen zij in zowel binnen als buitenland door middel van advies, training en onderzoek, maar ook door het publiceren van artikelen en boeken, het geven van presentaties en het organiseren van events en workshops over gelukkig werken.
Deze opleiding start ook op verschillende momenten in 2023 bij Hogeschool Saxion (Deventer) en Fontys Hogescholen (Eindhoven).
Wat je leert
Als werkgelukdeskundige ga jij op zoek naar wat geluk en werkgeluk betekent voor werknemers. Hoe kun je dit meten? Welke instrumenten kun je inzetten om werkgeluk en werkplezier te vergroten? Jij baseert keuzes op theoretische kennis over werkgeluk en bent op de hoogte van praktijkgerichte inzichten van bedrijven en organisaties die binnen dit thema actief zijn. Daarnaast zet je praktische tools, fun-werkvormen en inspirerende oefeningen in binnen jouw organisatie.
Na het volgen van deze opleiding weet jij:
- hoe je medewerkers zelf hun eigen werkgeluk kunt laten vergroten.
- hoe je dit als organisatie kunt faciliteren.
- wat gelukkig leidinggeven inhoudt en hoe je dit toepast.
- succesvol veranderingen teweeg te brengen om een gelukkige(re) organisatie te worden.
Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een bewijs van deelname.
Vergelijkbare opleidingen
De Opleiding tot Werkgelukdeskundige wordt aangeboden vanuit de faculteit Management en Bedrijf van Hogeschool Leiden. De faculteit biedt ook een Modulaire deeltijdopleiding Human Resource Management aan, specifiek gericht op de professional rond thema’s die spelen binnen het beroepenveld.
De themamodules zijn ook los te volgen en worden aangeboden op hbo eindniveau. Voor de themamodules Leadership & Engagement, Recruitment & Employer Branding, Labour & Law, Compensation & Benefits, Learning & Development en Inclusion, Vitality & Sustainability is het mogelijk om je in te schrijven. Je leert in deze modules hoe je een organisatie het beste kunt adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het HR-beleid. Ook ontdek je wat er nodig is om het beste uit mensen te halen.
Programma
Onderzoek toont aan dat meer werkgeluk leidt tot minder verzuim, minder stress, hogere productiviteit, kwaliteit van dienstverlening en medewerker- en klanttevredenheid. Als werkgelukdeskundige houd jij je bezig met het vergroten van het werkgeluk in organisaties. De Opleiding tot Werkgelukdeskundige bereidt je voor op dit uitdagende vakgebied.
Het programma van deze opleiding draait om de principes van geluk en werkgeluk, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Iedere lesdag bestaat uit twee dagdelen. Ieder dagdeel staat een nieuw onderdeel centraal.
Er komen verschillende vraagstukken aan bod: hoe kun je de betrokkenheid van de medewerkers binnen je organisatie en hun werkgeluk vergroten? Wat houdt gelukkig leidinggeven in en hoe pas je dit toe? Hoe breng je succesvol veranderingen teweeg om een gelukkige(r) organisatie te worden?
Verder gaat het programma in op thema's zoals: wat is geluk en gelukkig werken, hoe kun je als organisatie werkgeluk faciliteren en hoe kun je werkgeluk meten.
De opleiding bestaat uit 6 lesdagen, elk opgedeeld in twee dagdelen.
Lesdag 1
Dagdeel 1: Wat is geluk en wat is gelukkig werken? Je krijgt verschillende definities en modellen aangereikt en onderzoekt het verschil tussen medewerkerstevredenheid en betrokkenheid.
Dagdeel 2: Waarom is gelukkig werken belangrijk? Wat zijn de belangrijkste principes van (werk)geluk? Je bekijkt wat werkgeluk (kwalitatief en kwantitatief) oplevert voor zowel medewerker als organisatie.
Lesdag 2
Dagdeel 3: Hoe kun je het werkgeluk van medewerkers vergroten? We oefenen met het P3F-model (Purpose, Flow, Fun & Friendship) en bekijken hoe dit model helpt bij het vergroten van het werkgeluk.
Dagdeel 4: Verdieping op het onderwerp 'Purpose', middels een presentatie over de ‘Inspirational Power of Purpose’. Ook start je met je praktijkopdracht.
Lesdag 3
Dagdeel 5: Hoe kun je als organisatie werkgeluk ondersteunen? Je leert meer over het HEART-model, waarin werkgeluk vanuit de organisatie wordt gefaciliteerd.
Dagdeel 6: Er komt een gastspreker van een organisatie waar werkgeluk al succesvol in de praktijk wordt gebracht. Daarna start je met een eigen casus.
Lesdag 4
Dagdeel 7: Hoe implementeer je werkgeluk? Je leert meer over de ‘Roadmap Happiness@Work’, een praktisch stappenplan hoe je werkgeluk introduceert en borgt.
Dagdeel 8: Er komt weer een gastspreker van een organisatie waar werkgeluk al succesvol in de praktijk wordt gebracht.
Lesdag 5
Dagdeel 9: De Employee Experience Journey Mapping aanpak staat centraal. Ook leer je werkgeluk te meten en analyseren.
Dagdeel 10: Er komt een gastspreker van een organisatie waar werkgeluk al succesvol in de praktijk wordt gebracht.
Lesdag 6
Dagdeel 11: Presentatie praktijkopdrachten.
Dagdeel 12: We behandelen het laatste onderwerp: succesvol verandering teweeg brengen met als doel een gelukkige(re) organisatie.
Binnen het programma van de Opleiding tot Werkgelukdeskundige werken we met verschillende werkvormen: hoorcolleges, praktijk- en oefenvormen. De lesdagen zijn op dinsdag van 13.30 uur tot 20.30 uur. Vanaf lesdag 3 ga je aan de slag met een eigen casus.
Deze opleiding wordt landelijk aangeboden. Het programma is ontwikkeld door verschillende partners met expertise op het gebied van werkgeluk en human resource management: Hogeschool Leiden, EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organization) en het HappinessBureau.
De Opleiding tot Werkgelukdeskundige wordt gegeven door docenten Gea Peper en Erik Bemelmans, bijgestaan door een aantal gastsprekers die je meenemen in hoe werkgeluk bij hun organisatie succesvol is geïmplementeerd.
Hoofddocent Gea Peper
Gea Peper is oprichter en eigenaar van het HappinessBureau. Zij begon haar carrière als internationaal change management consultant voor Accenture en Deloitte. Daarna werkte ze in HR voor De Nederlandsche Bank en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.
Erik Bemelmans
Erik Bemelmans heeft met ruim twintig jaar ervaring in verschillende managementfuncties binnen de hospitality- en FMCG-sector en drie masters op gebied van Strategisch Management & Consultancy, Positieve Psychologie en Interventiekunde een stevige basis gelegd voor zijn rol als Executive Director van EHERO. In deze hoedanigheid modereert hij de opleidingsprogramma’s van EHERO op gebied geluk, bevlogenheid en liefde en geeft hij tal van organisaties richting in de weg naar een groter geluk voor een groter aantal mensen. Met veel energie, vanuit betekenisvolle verbinding en met oneindig veel nieuwsgierigheid, als prikkel om continu te zoeken naar manieren om te kunnen floreren.
De Opleiding tot Werkgelukdeskundige wordt aangeboden in samenwerking met de Erasmus Universiteit (Erasmus Happiness Economics Research Organization, EHERO) en het HappinessBureau.
Het is mogelijk om deze opleiding op verschillende locaties te volgen: Hogeschool Leiden, Hogeschool Saxion in Deventer, Hanzehogeschool Groningen. Iedere hogeschool biedt een vergelijkbaar programma aan zodat je zelf kunt kiezen welke plek jouw voorkeur heeft.

Inschrijven & contact
Je ontwikkelen tot werkgelukdeskundige en medewerkers inspireren en motiveren? De eerstvolgende Opleiding tot Werkgelukdeskundige gaat van start op 26 september 2023. Heb je interesse om deel te nemen? Schrijf je in.
Heb je vragen over jouw inschrijving of wil je meer inhoudelijk informatie over de Opleiding tot Werkgelukdeskundige? Neem contact op met Shirley Warmerdam via onderstaande contactformulier of bel naar +31 6 51 59 03 57.
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Praktische informatie
Ben je van plan om deel te nemen aan de Opleiding tot Werkgelukdeskundige? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.
Aanmelding: het eerstvolgende moment waarop je kunt starten is op 26 september 2023. Heb je interesse om deel te nemen? Schrijf je in.
Voor wie: deze opleiding is met name geschikt voor managers, ondernemers en professionals die werkzaam zijn binnen het HR-vakgebied; die zich willen ontwikkelen op het gebied van werkgeluk en hun expertise over gelukkig werken willen vergroten.
Studie-investering: de opleiding bestaat uit 6 volle lesdagen op dinsdagen van 13.30 - 20.30 uur. Houd per lesdag rekening met een studiebelasting van ongeveer 4 uur. Dat is inclusief leeswerk (boeken / artikelen), aanvullende links, filmpjes bekijken en het uitvoeren van (praktijk)opdrachten.
Lesdagen:
- Dinsdag 26 september 2023
- Dinsdag 10 oktober 2023
- Dinsdag 31 oktober 2023
- Dinsdag 14 november 2023
- Dinsdag 28 november 2023
- Dinsdag 19 december 2023
Kosten: de kosten voor deze post-hbo opleiding bedragen: € 3.495,- (incl. koffie/ thee, incl. literatuur, excl. eventuele examengelden). Indien gewenst kan er een aanvullend examen worden afgelegd, zodat men zich na de opleiding gediplomeerd Werkgelukdeskundige mag noemen. De kosten voor dit examen bedragen € 195,- (BTW-vrijgesteld).
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget vanuit het UWV. Meer weten? Bekijk de informatie op de pagina STAP-budget opleidingen voor professionals.
Management & Bedrijf
Voor alle nascholingen en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. Heb je vragen? Neem via het contactformulier contact met ons op.