Hogeschool Leiden

HR Strategy & Data Driven HR

 • Module
 • HRM
 • Start: september 2023
 • Duur: 10 dagen
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

In de praktijkgerichte module HR Strategy & Data Driven HR krijg je alle tools en handvatten die je als HR-professional nodig hebt in je werk. In de uitdagende module HR Strategy & Data Driven HR komen verschillende aspecten van het HRM-vak bij elkaar om een effectieve en efficiënte HR-strategie te ontwikkelen en uit te voeren. Hiervoor ga je je onder andere verdiepen in HR- en organisatiestrategieën, strategische personeelsplanning, HR-inrichtings- en besturingsmodellen en HR-metrics en HR-analytics.  

Ambieer jij een HR-functie op tactisch of strategisch niveau binnen jouw organisatie en/of wil je jezelf verder verdiepen in het thema HR Strategy & Data Driven HR? Dan is deze module iets voor jou. 

Meer over de kosten, toelatingseisen en aanmelding voor deze module vind je bij het onderdeel Praktische informatie

Modulaire deeltijdopleiding HRM

De module HR Strategy & Data Driven HR is onderdeel van de modulaire deeltijdopleiding HRM van de faculteit Management & Bedrijf. Gecombineerd leiden deze modules tot een bachelordiploma HRM van Hogeschool Leiden. Nieuwsgierig? Bekijk het actuele module-aanbod.

Wat je leert

Op basis van de lesstof, het studiemateriaal en een eigen analyse schrijf je een adviesrapport voor jouw organisatie met betrekking tot het strategisch en datagedreven HR-beleid en doe jij verbetervoorstellen. Voor de module HR Strategy & Data Driven HR is het van belang dat je werkzaam bent op een HR-afdeling of toegang hebt tot een dergelijke afdeling, zodat je de mogelijkheid hebt om de portfolio-opdrachten uit te voeren.

 

 

 

Maak kennis met de modulaire deeltijd HRM

Ben je benieuwd naar de inhoud van de module? Bezoek dan één van onze informatieavonden of neem contact via het contactformulier.

Programma

Tijdens de module HR Strategy & Data Driven HR volg je een gevarieerd lesprogramma. Het programma bestaat uit tien lesdagen, verdeeld over 20 weken. De lesdagen zijn op donderdag en vrijdag.

HR-strategie en datagedreven HR zijn essentiële onderdelen binnen de HRM-praktijk. Belangrijke elementen die aan bod komen zijn:  

 • HR Value Chain
 • Strategisch en interne HR-fit 
 • Kwantitatieve en strategische personeelsplanning
 • HR-inrichtings- en besturingsmodellen
 • Organisatievraagstukken vertalen naar analysevraagstukken
 • HR-metrics en HR-analytics
 • Storytelling en (data)visualisatie 

In de module HR Strategy & Data Driven HR doen we onderzoek naar hoe deze elementen bij jouw organisatie zijn geregeld en kijk je of je nog aanbevelingen hierop kunt geven. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:   

 • Hoe effectief en efficiënt is de HR-strategie voor jouw organisatie? 
 • Op welke manieren wordt de besluitvorming van HR-interventies met data ondersteund?
 • Hoe kan de HR-strategie verder versterkt worden?
 • Wie zijn er betrokken bij de uitvoering van de HR-strategie, hoe kan dit nog beter aansluiten op de HR-strategie en wat is hiervoor nodig?
 • Hoe kunnen verbetervoorstellen (visueel) aantrekkelijk en overtuigend gepresenteerd worden? 

De lessen worden gegeven op donderdag en vrijdag. De inhoud van de lessen verschilt. 

Donderdag 
Op de donderdagen ga je aan de slag met de inhoud en de vertaling van theorie naar je eigen praktijksituatie. Enkele donderdagen zijn gereserveerd voor de vaardigheidstrainingen. 

Vrijdag 
De vrijdagen reserveren we vooral voor inspiratiesessies van experts uit de praktijk. Ook is er ruimte om te werken aan je eigen beroepsopdracht. Op beide dagen zorgen we ervoor dat je maximaal leert van de ervaringen van je mede-cursisten met een gemeenschappelijke start en afronding. 
 

Er zijn vijf lesblokken van ieder twee dagen. Hieronder vind je alle data. Het thema en de invulling per lesblok volgt binnenkort.

Lesblok 1 (7 & 8 september 2023)
Lesblok 2 (5 & 6 oktober 2023)
Toetsing Vaardigheid 1 (1 november 2023)
Lesblok 3 (2 & 3 november  2023)
Lesblok 4 (30 november & 1 december 2023)
Toetsing Vaardigheid 2 (10 januari 2024)
Lesblok 5 (11 & 12 januari 2024)

Inschrijven

Wil jij je ontwikkelen op het gebied van HR strategie? Het eerstvolgende startmoment van de module is in september 2024. Je voldoet aan de toelatingseisen voor deze module met elk havo-diploma, vwo-diploma of mbo-diploma niveau 4. Wel vindt er na aanmelding een intakegesprek plaats en wordt bekeken of de organisatie voldoende mogelijkheden biedt om je te ontwikkelen. Heb je interesse om deel te nemen? Schrijf je in.

Praktische informatie

Van plan om deel te nemen aan de module Strategy and Data Driven HR? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Kosten: de kosten voor het los volgen van deze module bedragen € 2.875,- exclusief de aanschaf van literatuur. Houd rekening met ongeveer € 95,- voor de aanschaf van literatuur, dit varieert per thema-module. De kosten voor literatuur worden apart op de factuur vermeld.  

Doelgroep en toelatingseisen: je voldoet aan de toelatingseisen voor de module HR Strategy & Data Driven HR met elk havo-diploma, vwo-diploma of mbo-diploma niveau 4. Wel is het voor het volgen van de module van belang dat je werkzaam bent op een HR-afdeling of toegang tot een dergelijke afdeling hebt zodat je de mogelijkheid hebt om de portfolio-opdrachten uit te voeren. Je ambieert een HR-functie op tactisch of strategisch niveau binnen je organisatie en/of wilt jezelf verder verdiepen in het thema HR Strategy & Data Driven HR en je daarbij ontwikkelen tot hbo-eindniveau. 

Aanmelding, intakegesprek en factuur: na jouw aanmelding ontvang je een intakeformulier en maken we een afspraak voor een intakegesprek (dit kan telefonisch), waarin onder andere beoordeeld wordt of de organisatie waar jij de benodigde beroepsproducten gaat ontwikkelen hiervoor voldoende mogelijkheden biedt. Je kunt op basis van dit intakegesprek niet worden afgewezen. Na jouw definitieve aanmelding ontvang je de factuur. Na het voldoen van de betaling ben je ingeschreven. Een maand voor aanvang ontvang je de literatuur en aanvullende (praktische) informatie.

Studie-investering: deze module bestaat uit vijf keer twee aaneengesloten dagen over een periode van 20 weken. De studiebelasting beslaat ongeveer 12 uur per week. 

Certificaat: na het succesvol afronden van deze module ontvang je een certificaat. 

Microcredentials: na afronding van deze module kom je ook in aanmerking voor een microcedential, een erkend digitaal certificaat waarmee je kunt aantonen welke kennis en vaardigheden je op welk niveau hebt behaald. Meer informatie over dit certificaat vind je op de pagina Microcredentials.

Management & Bedrijf

Voor alle nascholingen en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. Heb je vragen? Neem via het contactformulier contact met ons op.