Hogeschool Leiden

Immunohistocytochemie

Deze cursus gaat door. Na-inschrijving is mogelijk tot 2 februari 2017.

De cursus Immunohistocytochemie is bedoeld voor analisten werkzaam in research en diagnostiek laboratoria die uitgebreide kennis willen opdoen van de immunohistocytochemie.

De kennis uit deze cursus biedt een gedegen basis om de kwaliteit van handmatig of via een stainer uitgevoerde kleuringen te beoordelen, te kunnen trouble shooten, protocollen te optimaliseren en nieuwe (dubbel)kleuringen op te zetten.

We starten met de eigenschappen van antilichamen (mono- en polyklonalen) en van de antigenen in het weefsel. Vervolgens komen we via fixatie, antigeen retrieval, de keuze van primaire en secundaire antilichamen, detectiesystemen, controles etc. uit bij begrippen als sensitiviteit en specificiteit en bij de principes en het belang van interne en externe kwaliteitssystemen.

In het theoretische deel traint u onder andere in het interpreteren van de informatie uit datasheets en protocollen. Deze worden veelal door de cursisten meegebracht van hun werkplek.

In het praktijkgedeelte oefent u in het beoordelen van de kwaliteit van coupes en in de interpretatie van kleurresultaten aan de hand van de datasheets van de gebruikte antilichamen. Voor suboptimaal gekleurde coupes analyseert u mogelijke oorzaken en doet u verbetervoorstellen.

Verschillende gastdocenten verzorgen specifieke onderdelen van de cursus.

Startmiddag woensdag 25 januari 2017
Voor analisten met weinig voorkennis van immuunhistochemische kleuringen organiseren wij een startmiddag op woensdag 25 januari waarin de belangrijkste termen en begrippen in basis worden geleerd. De kosten voor deze middag bedragen €75,-. U kunt alleen aan deze middag deelnemen als u de hele cursus volgt. Bij interesse aan deelname aan deze middag graag een mail sturen aan cbd@hsleiden.nl.

Keywords: CBD, cursus, laboratoriumtechniek, immuunhistochemische kleuring, handmatig, stainer, IHC, immunocytochemie, paraffinecoupes, vriescoupes, histologie, cytologie, weefselbewerking, fixatie, antigeen, antigeen retrieval, antilichaam, monoclonaal, polyclonaal, labels, conjugaten, detectiesystemen, substraten, chromogenen, fluorochromen, detectiesystemen, controles, dubbelkleuringen, sensitiviteit, specificiteit, kwaliteit, trouble shooting.

Leerdoelen
Bij deze cursus leert u:

  • Wat het doel en de kritische factoren van de stappen in een immunohistochemische kleuring zijn;
  • Hoe u de kwaliteit van immunohisto/cytochemische kleuringen kunt beoordelen aan de hand van literatuur / datasheets;
  • Hoe u een nieuw antilichaam en geschikt controlemateriaal kunt selecteren aan de hand van literatuur / datasheets;
  • Hoe u kunt stapsgewijs kunt trouble shooten in het geval van suboptimale inkleuring;
  • Hoe u protocollen voor immunohisto/cytochemische enkel- en dubbelkleuringen kunt opstellen of optimaliseren.

Programma
Programma IHC ( pdf, 228 KB )

Doelgroep
MLO- en HLO-analisten werkzaam in de diagnostiek en research.

Voor analisten met weinig voorkennis van immuunhistochemische kleuringen organiseren wij een startmiddag op woensdag 25 januari waarin de belangrijkste termen en begrippen in basis worden geleerd. De kosten voor deze middag bedragen €75,-. U kunt alleen aan deze middag deelnemen als u de hele cursus volgt. Bij interesse aan deelname aan deze middag graag een mail sturen aan cbd@hsleiden.nl.

Voorkennis
Kennis van histologie op het niveau van de cursus Histologie

Cursusniveau
hbo

Cursusdata
16 februari, 9 maart, 23 maart, 6 april, 20 april en 11 mei 2017
Tentamen: 18 mei 2017 (10.00-11.45 uur)
Hertentamen: 15 juni 2017 (10.00-11.45 uur)

Lestijden
9.30 - 15.00 uur

Omvang
30 uur theorie, 6 uur practicum (coupes beoordelen) (36 UEC)

Getuigschrift
Certificaat

Inschrijven
vóór 4 januari 2017. Na-inschrijving is mogelijk tot 2 februari 2017.

Cursusprijs
€ 2.120,- (bij inschrijving voor 7 december 2016 € 1.935,-)

U kunt zich hier inschrijven.

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor u verzorgen. Wij beantwoorden uw vragen graag via telefoonnummer 071-5188743/753 of via cbd@hsleiden.nl

 

Terug naar cursussen Pathologie en Histotechnologie of Immunologie en Immunochemie