Hogeschool Leiden

Scholingsprogramma voor verpleegkundigen met een buitenlands diploma

  • Maatwerk / incompany
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Wanneer je als verpleegkundige met een buitenlands diploma in Nederland aan de slag wilt, kan dit alleen als je kennis en vaardigheden van gelijkwaardige inhoud en niveau zijn als die van verpleegkundigen met een in Nederland behaald diploma. Om dit te bepalen moet jouw buitenlandse diploma erkend worden, waarbij de kans groot is dat jouw aanvraag voor erkenning wordt voorgelegd aan de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). De CBGV beoordeelt of je opleiding, diploma en eventuele werkervaring van het juiste niveau zijn. Mogelijk adviseert de CBGV je een aanvullende praktijkstage of scholing te volgen bij een erkende onderwijsinstelling om op het Nederlandse niveau te komen. Op basis van dit advies, kan het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) van Hogeschool Leiden een individueel scholingsprogramma op maat voor je samenstellen en verzorgen.  

Voor wie is dit scholingsprogramma bedoeld?

Dit individuele maatwerktraject is bedoeld voor verpleegkundigen met een buitenlands diploma die, nadat zij een aanvraag voor erkenning hebben gedaan, door de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) zijn geadviseerd om een aanvullende verpleegkundige scholing te volgen.  

Over de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) 

De CBGV is een onafhankelijke commissie van deskundigen die adviseert aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze commissie is in 1995 ingesteld om de kwaliteit van de Nederlandse zorg te waarborgen en het huidige niveau te garanderen. 

Bij- en nascholingen Verpleegkunde

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Benieuwd naar wat het CBNV voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726.

Hoe komt het scholingsprogramma voor verpleegkundigen met een buitenlands diploma tot stand?

Een individueel scholingsprogramma wordt, op basis van het advies van de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV), samengesteld door een ervaren docent en/of ontwikkelaar en geaccordeerd door de onderwijsmanager van de opleiding Verpleegkunde.  

Het scholingsprogramma kan bestaan uit het volgen van diverse inhoudelijke modules, trainingen en/of het opdoen van praktijkkennis via stages en praktijkopdrachten. Het programma wordt in overleg met jou en jouw werkgever vastgesteld.

De inhoud van het scholingsprogramma is afhankelijk van het advies en de eisen van de CBVG.

Een voorbeeld van een mogelijk scholingsprogramma ziet er als volgt uit:  

Oriëntatie studeren hbo 

  • Je maakt kennis met de beroepsinhoud van de Bachelor of Nursing 2020, en het ontwikkelen van studievaardigheden (zoals schrijfvaardigheid, presentatievaardigheden en het zoeken naar literatuur) die nodig zijn om het individuele programma effectief te voltooien.  

Onderzoekend vermogen 1 

  • Je leert het belang van een kritisch onderzoekend vermogen.
  • Je leert informatie te verzamelen m.b.v. de drie pijlers van EBP. 
  • Zie voor meer informatie: Onderzoekend Vermogen 1 en 2

Stage in bijvoorbeeld de VVT, ziekenhuiszorg of ouderenzorg

  • Ontwikkeling verpleegkundige competenties in de Nederlandse beroepspraktijk.
  • De stageplek is afhankelijk van het advies van het CBGV en wordt door jou zelf geregeld.
  • Soms is het niet nodig om stage te lopen of juist in een andere sector een stage te volbrengen.

Onderzoekend vermogen 2

  • Deze module bouwt voort op de EBP kennis die is opgedaan.
  • Je staat stil bij een praktijkprobleem en gaat na op welke wijze de zorg verbeterd kan worden, waarbij de nadruk ligt op zelfredzaamheid en eigen regie.
  • Vervolgens schrijf je een betoog om anderen te overtuigen van een andere werkwijze. 
  • Zie voor meer informatie: Onderzoekend Vermogen 1 en 2

Klinisch redeneren

  • Je leert alle stappen van het verpleegkundig proces doorlopen (gegevens verzamelen, diagnostiek, interventies, resultaten, evaluatie), waarbij gebruik kan worden gemaakt van diverse verpleegkundige classificatiesystemen. 
  • Zie voor meer informatie: Klinisch Redeneren.

Praktijkopdracht

  • Ervaring opdoen in de Nederlandse beroepspraktijk, twee keer in twee verschillende settings. Per setting: 12 weken, 24 uur per week.
  • Met behulp van deze stageopdracht ontwikkelt je een verpleeg- of zorgplan op basis van klinisch redeneren en EBP. De opgedane kennis in module klinisch redeneren is hierin een vereiste.  

 

Vergelijkbare scholingen

Jezelf verder ontwikkelen als zorgprofessional? Vanuit Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de cursus Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategisch niveau en eendaagse training EBP in 1 dag. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk hier het nascholingsoverzicht.  

Praktische informatie

Ben jij verpleegkundige met een buitenlands diploma en ben je door de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) geadviseerd aanvullende scholingen te volgen om op het Nederlandse niveau te komen? Bekijk hier de praktische informatie over dit scholingsprogramma op maat. 

Cursusduur

De inhoud en duur van het onderwijsprogramma zijn afhankelijk van het advies en de eisen van de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). 

Kosten en planning

Vaak worden de kosten betaald door de werkgever van de student.  

Locatie

De scholingen worden verzorgd bij Hogeschool Leiden.

Vragen?

Neem vrijblijvend contact op met Diana van der Boon, hoofd CBNV.