Hogeschool Leiden

Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties

  • Maatwerk / incompany
  • Leiderschap
  • Start 5 november 2024, 18 februari 2025 en op aanvraag
  • Duur: vanaf 6 dagdelen
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Hoe profileer jij jezelf in jouw werkomgeving? Hoe spreek je collega's op een prettige manier aan en hoe krijg je ze mee in veranderingen? Door de toenemende complexiteit in de zorg is er steeds meer behoefte aan zorgprofessionals die zich duidelijk weten te profileren. In de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' gaat het niet om leidinggeven maar leidingnémen. Over jezelf als persoon en als professional in de samenwerking met anderen. Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke leiderschapskwaliteiten en voorkeuren op het gebied van samenwerken en effectief communiceren. Vervolgens leer je je gedrag en wijze van communicatie slim in te zetten om je doel te bereiken.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' is interessant voor zorgprofessionals die zich willen ontwikkelen in persoonlijk en professioneel leiderschap.

Deze cursus is geaccrediteerd bij V&VN met 30 accreditatiepunten. Daarnaast is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor een vergelijkbaar onderwijsonderdeel van de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen

Bij- en nascholingen Verpleegkunde

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Benieuwd naar wat het CBNV voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726.

Wat biedt de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' jou?

Misschien ben je als zorgprofessional het aanspreekpunt of voortrekker van veranderingen. Dat kan uitdagend zijn, want hoe krijg je anderen mee in een nieuwe werk- of denkwijze zodat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt? En hoe reageer je effectief op (lastige) reacties van collega's, leidinggevenden en andere professionals? Binnen de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' ligt de focus op jou: op wie je bent en hoe je jezelf wilt ontwikkelen als professioneel leider. Tijdens de cursus staan we stil bij jouw persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren op het gebied van samenwerken en communiceren. Je wordt getraind in feedback geven, omgaan met weerstand, conflicthantering en oplossingsgerichte coaching.

In de cursus bepaal je zelf welke leiderschapscompetenties je wilt ontwikkelen. Je maakt kennis met diverse theorieën over leiderschap en effectieve samenwerking in een (interprofessioneel) team. Je staat stil bij de verschillende manieren waarop je jezelf als professioneel leider kunt profileren. Je ontwikkelt vaardigheden die je direct kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk, zoals:

  • zaken bespreekbaar maken
  • het geven van feedback
  • effectieve communicatie in diverse (lastige) situaties (Roos van Leary)
  • omgaan met weerstand
  • conflicthantering
  • oplossingsgerichte coaching

Je kunt oplossingsgerichte coaching en de Roos van Leary gebruiken om anderen te ondersteunen en te motiveren. 

Wil jij leren hoe je invloed uitoefent op het beleid van jouw organisatie? Bekijk de mogelijkheden van de cursus 'Professioneel leiderschap op tactisch en strategisch niveau'.

De focus van de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' is persoonlijk leiderschap en het tonen van leiderschap in samenwerkingssituaties. Uw werknemer krijgt inzicht in persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren ten aanzien van samenwerking en communicatie. Uw werknemer doet kennis op over effectieve teams en weet hoe zaken bespreekbaar gemaakt kunnen worden.

Omgaan met lastige situaties en oplossingsgerichte coaching

Uw werknemer wordt getraind in het aanspreken op gedrag, het geven van feedback en effectief omgaan met lastige situaties, zoals weerstand en conflicten. Ook leert uw werknemer hoe oplossingsgerichte coaching kan worden toegepast. Dit draagt bij aan een veilige, prettige werk- en leeromgeving. Uw werknemer leert zichzelf te presenteren en sturing te geven aan de verdere ontwikkeling als professioneel leider.

Ontwikkelperspectief

Deze cursus bevindt zich op NLQF niveau 6 en is bij uitstek geschikt voor professionals die een voortrekkersrol vervullen. Denk hierbij aan projectgroep- of commissieleden en voorzitters of senior-, regie-, wijk- en kwaliteitsverpleegkundigen. Mogelijkerwijs biedt deelname aan deze cursus uw werknemer een ontwikkelperspectief; vrijstelling kan aangevraagd worden voor een vergelijkbaar onderwijsonderdeel van de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. Daarnaast kan deelname aan deze cursus een manier zijn om zorgprofessionals aan uw instelling te binden en/of vast te houden.

De focus van de cursus 'Professioneel leiderschap op tactisch en strategisch niveau' is het tonen van leiderschap ten aanzien van o.a. zorgprocessen of het beleid van de zorgorganisatie.   

Vergelijkbare scholingen

Jezelf verder ontwikkelen als zorgprofessional? Vanuit het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de cursus Professioneel leiderschap op tactisch en strategisch niveau.

We bieden deze cursus ook specifiek voor verpleegkundigen aan, zie Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties . Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.  

Wat ga je doen tijdens de cursus?

Bij de start van de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' bepaal je eerst welke leiderschapscompetenties jij wilt ontwikkelen. Hiervoor werk je gedurende de hele cursus aan een plan van aanpak gebaseerd op een casus uit jouw praktijk. Tijdens de cursus leer je wat je kwaliteiten zijn en hoe je ze kunt inzetten. Ook word je ondersteund in het ontwikkelen van andere of nieuwe leiderschapscompetenties. De cursus wordt afgesloten met een presentatie en een verslag waarin je jouw werkwijze, doorgemaakte leiderschapsontwikkeling en jouw plan voor de toekomst verantwoordt en presenteert.

Naast uitleg en praktische trainingen is er veel ruimte om in wisselende groepjes te werken aan diverse opdrachten die behulpzaam zijn bij maken van je plan van aanpak en het ontwikkelen van leiderschapscompetenties. 

Centrale thema’s per bijeenkomst

  • Introductie cursus en toetsopdracht, theorieën en toepassing leiderschap, CLCF-model en analyse beginsituatie
  • Persoonlijk leiderschap, inzicht in jezelf (Big V, MBTI), effectief samenwerken in teams (Belbin) en plan van aanpak
  • Feedback geven en effectief communiceren (Roos van Leary)
  • Effectief communiceren, omgaan met weerstand en conflicthantering
  • Oplossingsgerichte coaching
  • Eindpresentaties en evaluatie

De cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' wordt verzorgd door Diana van der Boon en John de Best, beiden gecertificeerd Karin de Galan trainer. Het CBNV onderschrijft de uitgangspunten van de methodiek van Karin de Galan. Haar methodiek vormt de basis voor onze vaardigheidstrainingen.  

Over Diana van der Boon

Diana is hoofd van en trainer bij het Centrum voor Bij en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Diana heeft dit tot voor kort gecombineerd met het werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het LUMC. Ze ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkeling en positionering van de verpleegkundige beroepsgroep. Ze vindt het belangrijk dat verpleegkundigen zichzelf als persoon en professional kunnen ontwikkelen, waarbij het begint bij persoonlijk leiderschap. Diana heeft veel affiniteit met zorgmanagement, kwaliteit en bekostiging van zorg.

Over John de Best

John is verpleegkundige, docent en onderwijskundige. Naast het geven van onderwijs en trainingen houdt hij zich graag bezig met de ontwikkeling van onderwijs. Als docent en ontwikkelaar heeft hij hierbij brede ervaring in zorgopleidingen niveau 1-6. Daarnaast is hij zowel in Nederland als in België actief betrokken (geweest) bij opleidingsaccreditaties. Drijfveer voor hem is het ontwikkelen en geven van onderwijs waardoor studenten en cursisten geprikkeld worden om net die stap extra te zetten. 

De cursus is geaccrediteerd bij V&VN met 30 accreditatiepunten. Na het succesvol afronden van de cursus (presentatie én verslag) ontvang jij een certificaat van Hogeschool Leiden. Met behulp van dit certificaat kan jij eventueel vrijstelling aanvragen voor een soortgelijk onderwijsonderdeel van het doorstroomtraject MBO-HBO verpleegkunde van Hogeschool Leiden.

Je komt in aanmerking voor een certificaat van Hogeschool Leiden en de accreditatiepunten als je:

  • voldoende aanwezig bent geweest (100%);
  • een voldaan hebt behaald voor de presentatie;
  • een voldaan hebt behaald voor het verslag.

Interesse in deze cursus op maat?

Interesse in de cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties'? We bieden deze cursus op maat aan. Diana van der Boon, hoofd Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde, maakt graag een afspraak om de scholingsbehoefte en voorwaarden te inventariseren en concretiseren.  

Wil je individueel deelnemen aan de cursus? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in al geplande cursussen. Je kunt je aanmelden via de inschrijfbutton.

NB: Indien jij werkzaam bent bij het Alrijne Ziekenhuis, HMC, HAGA of GHZ neem dan contact op met de eigen academie. Inschrijving voor deze cursus gaat via de academies van de genoemde instellingen.

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Heb je interesse in een cursus 'Professioneel leiderschap in samenwerkingssituaties' voor jezelf of op maat voor jouw team of organisatie? Bekijk hier de praktische informatie bij dit maatwerktraject.

Cursusduur

Zes dagen (9:00 – 15:00 uur), mogelijkheid voor maatwerk.  

Kosten en planning Traject op Maat:

De cursus wordt op maat gemaakt voor instellingen.Tijdens een kennismakingsgesprek worden de scholingsbehoefte en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. De cursusprijs is afhankelijk van de totale groepsgrootte. Neem contact op voor een programma en offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning. 

Kosten en planning Individuele deelname:

En bestaat ruimte voor een beperkt aantal cursisten om individueel deel te nemen aan reeds geplande cursussen. De cursusprijs per persoon bedraagt in dat geval €1.150. 

De cursusdagen worden georganiseerd op Hogeschool Leiden van 9.00 tot 15.00 uur:

  • Start najaar 2024: 5-11, 19-11, 10-12, 14-1, 4-2, 4-3
  • Start voorjaar 2025: 18-2, 11-3, 1-4, 13-5, 3-6, 24-6

Je kunt je aanmelden via de inschrijfbutton.

NB: Indien jij werkzaam bent bij het Alrijne Ziekenhuis, HMC, HAGA of GHZ neem dan contact op met de eigen academie. Inschrijving voor deze cursus gaat via de academies van de genoemde instellingen.

Online of fysiek

De cursus wordt op locatie of online verzorgd via MSTeams. Je hebt hiervoor een laptop/computer met geluid/camerafunctie nodig. 

Accreditatie en certificaten 

De cursus is geaccrediteerd bij V&VN voor 30 accreditatiepunten. Na het succesvol afronden van de cursus (presentatie én verslag) ontvang jij een certificaat van Hogeschool Leiden. Met behulp van dit certificaat kan jij eventueel vrijstelling aanvragen voor een soortgelijk onderwijsonderdeel van het doorstroomtraject MBO-HBO verpleegkunde van Hogeschool Leiden. Je komt in aanmerking voor een certificaat van Hogeschool Leiden en de accreditatiepunten als je:

  • voldoende aanwezig bent geweest (100%);
  • een voldaan hebt behaald voor de presentatie;
  • een voldaan hebt behaald voor het verslag.

Toetsing

De toetsopdracht van deze cursus bestaat uit een presentatie en een evaluatieverslag  (inclusief het plan van aanpak). De toetsopdracht wordt beoordeeld door de trainer van Hogeschool Leiden met behulp van vastgestelde beoordelingsformulieren.

Herkansing

Indien de toetsopdracht met een niet voldaan wordt afgerond, biedt Hogeschool Leiden één herkansingsmogelijkheid aan. Datum van herkansing is bij aanvang van de cursus vastgesteld.

Vragen?

Neem contact op met Diana van der Boon, hoofd CBNV. 

Nascholing Verpleegkunde

Een verpleegkundige is nooit uitgeleerd. Hogeschool Leiden heeft een uitgebreid nascholingsaanbod voor professionals in de gezondheidszorg. Ook kunt u een stage- of onderzoeksopdracht uitzetten via het Praktijkloket Gezondheidszorg .