Hogeschool Leiden

Praktijkgericht onderzoek voor praktijkbegeleiders

 • Cursus
 • Fysiotherapie en Verpleegkunde
 • Start nog onbekend
 • Duur 2 dagdelen
 • Nederlandstalig
 • Erkend door KNGF en Keurmerk

In het kort

Derde en/of vierdejaars studenten fysiotherapie en verpleegkunde voeren in opdracht van een externe opdrachtgever een praktijkgericht onderzoek uit. Bij dit onderzoek komt de vraag direct uit de beroepspraktijk en moet het onderzoek bijdragen aan het oplossen van een praktijkprobleem. Inbreng vanuit en samenwerking met het werkveld is noodzakelijk om te borgen dat het praktijkgericht onderzoek relevante problemen oplost. In deze cursus maakt u kennis met het praktijkgericht onderzoek zoals dat door studenten wordt uitgevoerd en hoe u daar in kunt participeren en als begeleider kunt optreden.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De fysiotherapeut/verpleegkundige die als externe opdrachtgever wil fungeren bij het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie / verpleegkunde en/of studenten begeleidt (of wil begeleiden) binnen het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie/verpleegkunde.

Bij Fysiotherapie heet dit onderdeel Praktijk onderzoek Fysiotherapie (POF), bij Verpleegkunde Beroepssituatie 14 (BS14).

Praktijkgericht Onderzoek

Het KNGF en het Keurmerk Fysiotherapie hebben de cursus Praktijkgericht onderzoek geaccrediteerd met 10 accreditatiepunten voor het vrije deel van het register. 

Accreditatie is alleen aangevraagd voor fysiotherapeuten.

Wat u leert

Na actieve deelname aan deze cursus beschikt u over actuele kennis en vaardigheden. De deelnemer kan: een onderzoekbare vraag uit de praktijk vertalen naar een praktijkgericht onderzoek, een haalbare onderzoeksopzet kiezen om een vraag uit de praktijk te beantwoorden en een coachende rol vervullen in de begeleiding van de groep uitvoerende studenten.

Beroepscompetenties

Na het volgen van de cursus beheerst u de volgende beroepscompetenties:

 • Fysiotherapie: de competenties samenwerken, kennis delen en wetenschap beoefenen en maatschappelijk handelen. 
 • Verpleegkunde: de CanMedsrollen reflectieve EBP professional en de professional en kwaliteitsbevorderaar.

Vergelijkbare scholingen

Uzelf verder ontwikkelen op het gebied van begeleiding van studenten in het werkveld? Bekijk dan de cursus Stagebegeleiding. Vanuit Hogeschool Leiden bieden we diverse post-hbo-cursussen voor Fysiotherapie aan.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Hoe ziet het programma eruit?

De cursus bestaat uit 2 scholingsmiddagen en zelfstudie. U vindt hier meer informatie over de inhoud, de docenten en het lesmateriaal.

Tijdens de cursusmiddagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

Cursusdag 1:

 • Van praktijk naar onderzoeksvraag
 • Onderzoeksmethoden

Cursusdag 2:

 • Onderzoeksvoorstellen
 • Toepassen van resultaten in de praktijk

Tijdens de lesmiddagen worden korte presentaties gegeven met veel praktische opdrachten. Het lesmateriaal wordt digitaal met u gedeeld.

Naast actieve deelname aan de bijeenkomsten wordt van u verwacht dat u voorbereidend leeswerk verricht en een projectvoorstel voor het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie/verpleegkunde schrijft.

De scholing wordt verzorgd door de Opleiding tot Verpleegkunde en post-hbo Fysiotherapie van Hogeschool Leiden.

Bij deze cursus zijn docenten van zowel Verpleegkunde als Fysiotherapie betrokken:

 • Eefje Belt MSc (opleiding Fysiotherapie)
 • Dr. Alvin Westmaas (opleiding Verpleegkunde)

Bij aanvang van de eerste bijeenkomst krijgt de deelnemer toegang tot de digitale leeromgeving. Dit lesmateriaal wordt aangevuld met de hand-outs van de PowerPoint presentaties.

Schrijf u in

Vanwege het coronavirus zijn we binnen Hogeschool Leiden beperkt qua ruimte en inzet van docenten. Op dit moment zijn er daarom geen nieuwe data van deze gratis cursus bekend en kunt u zich niet inschrijven. Indien u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe cursusdata kunt u een bericht sturen naar het secretariaat van post hbo fysiotherapie.

Praktische informatie

Bent u van plan om deel te nemen aan de cursus Praktijkgericht onderzoek voor praktijkbegeleiders Fysiotherapie en Verpleegkunde? U vindt hier alle praktische informatie.

De fysiotherapeut/verpleegkundige die als externe opdrachtgever wil fungeren bij het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie / verpleegkunde en/of studenten begeleidt (of wil begeleiden) binnen het praktijkgericht onderzoek fysiotherapie/verpleegkunde.

Bij Fysiotherapie heet dit onderdeel Praktijk onderzoek Fysiotherapie (POF), bij Verpleegkunde Beroepssituatie 14 (BS14).

De cursus wordt gegeven op hbo-niveau.

De fysiotherapeut/verpleegkundige moet werkzaam zijn binnen een organisatie waar praktijkgericht onderzoek kan worden uitgevoerd en moet namens de instelling op kunnen treden als opdrachtgever.

Er is géén specifieke kennis van onderzoeksmethodologie vereist om te starten met deze cursus.
 

 

Op dit moment zijn er geen nieuwe cursusdata bekend. Vanwege corona zijn we binnen Hogeschool Leiden beperkt qua ruimte en inzet van docenten. Deze gratis cursus wordt daarom tijdelijk niet georganiseerd. Indien u op de hoogte wilt blijven van nieuwe cursusdata kunt u een bericht sturen naar het secretariaat van post hbo fysiotherapie

De cursus vindt plaats op 2 woensdagen van 13.30 tot 17.00 uur.

 

Indien u actief heeft deelgenomen aan de cursus en bij beide bijeenkomsten aanwezig bent geweest ontvangt u na afloop van de cursus een certificaat als bewijs van deelname. Er wordt geen toets afgenomen.

De studiebelasting bestaat uit twee bijeenkomsten van drie en een half uur en drie uur voorbereidings- en verwerkingstijd. Daarnaast is er digitaal scholingsmateriaal dat thuis bestudeerd moet worden. In totaal bedraagt de studiebelasting 20 uur.

U ontvangt 10 accreditatiepunten voor deze cursus voor het vrije deel van het KNGF register en het Keurmerk Fysiotherapie Register.

Minimaal 15, maximaal 25.

De cursus is gratis voor praktijkbegeleiders van stageadressen die een samenwerking hebben met Hogeschool Leiden en een praktijkgericht onderzoek (POF, BS14) begeleiden of willen gaan begeleiden of als opdrachtgever willen optreden.

Bij het annuleren van de cursus door de deelnemer binnen één maand voor de eerste cursusdatum zijn wij genoodzaakt € 25,- administratiekosten in rekening te brengen.

De cursus vindt plaats bij Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden. Hogeschool Leiden ligt op loopafstand van station Leiden Centraal. Ga naar de routebeschrijving.
 

Post hbo Fysiotherapie

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod fysiotherapie van de Faculteit Gezondheidszorg. Samen met partners uit het werkveld en intern met de bachelor Fysiotherapie, Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg en lectoraten Gezondheidszorg ontwikkelen wij opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er -nu en in de toekomst- nodig is in de sector.