Cursus Motiverende gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering

 • Cursus
 • Fysiotherapie
 • Start 1 november 2022
 • 3 dagen
 • Nederlandstalig
 • Erkend door KNGF, Keurmerk en Chronisch ZorgNet

In het kort

Hulpverleners werken regelmatig met cliënten die veranderingen in hun gedrag moeten doorvoeren. Gedragsverandering is vaak het resultaat van een langzaam en moeizaam proces, waarbij tegenstrijdige gevoelens en gedachten een belangrijke rol spelen. Motiverende gespreksvoering helpt hulpverleners én daarmee hun cliënten deze gedragsverandering tot stand te brengen. 

NIEUW: kiest u voor deze cursus dan kunt u een jaar lang gebruik maken van TrainTool. Hiermee kunt u communicatieve vaardigheden oefenen met behulp van online video rollenspellen en feedback ontvangen van mede-cursisten en de docent.

Logo TrainTool

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor alle hulpverleners met beroepen in zorg en welzijn.

Deze cursus komt in aanmerking voor het STAP-budget vanuit het UWV. Meer weten? Bekijk de informatie op de pagina STAP-budget opleidingen voor professionals.

Motiverende Gespreksvoering

De cursus Motiverende Gespreksvoering wordt geaccrediteerd met 30 accreditatiepunten voor het Kwaliteitsdeel van het KNGF en met 30 Kwaliteitsuren door het Keurmerk FysiotherapieChronisch ZorgNet erkent deze scholing van Hogeschool Leiden.

Wat u leert

Cliënten hebben zelf een belangrijk aandeel in hun behandeling. Motiverende gespreksvoering kan hulpverleners én daarmee hun cliënten helpen deze gedragsverandering tot stand te brengen. In deze cursus leert u de achtergrond, maar vooral de vaardigheden van motiverende gespreksvoering. Na actieve deelname aan de cursus beschikt de cursist over actuele kennis over en vaardigheden voor het kunnen toepassen van motiverende gespreksvoering.

Welke vaardigheden leert u?
De fysiotherapeut:

 • begrijpt de essentie van de begrippen motivatie, ambivalentie en weerstand en het proces van gedragsverandering.
 • begrijpt de principes van de directieve, persoonsgerichte stijl van motiverende gespreksvoering.
 • heeft geoefend met motiverende gespreksvaardigheden en deze ontwikkeld en eigen gemaakt.
 • heeft geoefend met het inpassen van deze vaardigheden in strategieën om met ambivalentie en weerstand om te gaan.
 • is in staat deze vaardigheden effectief in te zetten binnen de context van de werksituatie.

Vergelijkbare nascholingen

Uzelf verder ontwikkelen op het gebied van Fysiotherapie? Vanuit Hogeschool Leiden bieden we diverse post-hbo-cursussen aan. Denk bijvoorbeeld aan Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden of Functioneel Trainen van Ouderen.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Hoe ziet het programma eruit?

De cursus Motiverende Gespreksvoering bestaat uit 3 scholingsdagen van 8 uur. Naast scholingsdagen is zelfstudie vereist. U vindt hier meer informatie over de inhoud van de onderwijsdagen, de docenten en het lesmateriaal. 

De training maakt gebruik van casuïstiek uit de praktijk. Dit betekent dat vanuit een algemeen kader steeds een link gemaakt wordt naar de praktijk. De werkvormen zijn: 

 • korte theoretische inleidingen
 • discussie
 • audiovisueel materiaal
 • rollenspellen
 • oefeningen

De cursusleider en docent is Hans Bertens.

Hans Bertens is Trainer MGV en eigenaar van Change training & consultancy. Hij is lid MINTinc (internationale vereniging MI trainers) sinds 2007 en lid MINTNed (nationale vereniging MGV trainers) sinds 2011.

Hans Bertens is als gastdocent verbonden aan Hogeschool Leiden. 

Een week voor de eerste bijeenkomst ontvangt u toegang tot de online leeromgeving met daarin de studiehandleiding, het presentatiemateriaal en diverse literatuur.

Tevens krijgt u toegang tot TrainTool, de software van Faculty of Skills. In TrainTool kunt u vaardigheden oefenen met behulp van online video rollenspellen en feedback ontvangen van mede-cursisten en de docent. U heeft een jaar lang toegang tot dit trainingsprogramma zodat u ook na de cursus uw gesprekstechnieken kunt blijven bijschaven en verbeteren.

Lees meer over TrainTool

Logo TrainTool

Tijdens de zelfstudie neemt u het lesmateriaal door in de online leeromgeving en oefent u uw communicatieve vaardigheden met behulp van online video rollenspellen in Traintool.

U bekijkt een video van een gesprekssituatie en neemt vervolgens uw eigen reactie op video op. Dat filmpje kan worden bekeken en van feedback voorzien door medestudenten of de docent. Ook biedt de tool ruimte voor extra instructievideo's, multiplechoicevragen en tips. TrainTool is beschikbaar voor gebruik in zowel een webbrowser, als in een app voor smartphone of tablet en kunt u een jaar lang gebruiken.

 

Schrijf u in voor de cursus

Geinteresseerd in deelname aan de cursus Motiverende Gespreksvoering? Schrijf u snel in als u verzekerd wilt zijn van een plaats.

Op al onze scholingen zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

Praktische informatie

Bent u van plan om deel te nemen aan de cursus Motiverende Gespreksvoering? U vindt hier alle praktische informatie.

De cursus is bedoeld voor alle hulpverlenende beroepen in zorg en welzijn en is op hbo-niveau.

De cursus vindt plaats op:

 • dinsdag 1 november 2022: 9.00-17.00 uur
 • dinsdag 15 november 2022: 9.00-17.00 uur
 • dinsdag 29 november 2022: 9.00-17.00 uur

Inloop: vanaf een half uur voor aanvang.

Bij 100% aanwezigheid en actieve deelname wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

De cursus Motiverende Gespreksvoering wordt geaccrediteerd met 30 accreditatiepunten voor het Kwaliteitsdeel door het KNGF en met 30 Kwaliteitsuren door het Keurmerk Fysiotherapie.

Chronisch ZorgNet erkent de cursus Motiverende Gespreksvoering van Hogeschool Leiden. De fysiotherapeut die deze cursus heeft gevolgd kan zich aanmelden voor deelname aan Chronisch ZorgNet als hij ook voldoet aan de andere voorwaarden voor deelname. Zie voor de andere voorwaarden de website van Chronisch ZorgNet.

De kosten van deze cursus bedragen € 750,-. Deze kosten zijn inclusief het certificaat, de toegang tot en het gebruik van de online leeromgeving en een jaar lang toegang tot Traintool.

U ontvangt 2 weken voor aanvang van de cursus een factuur.

Deze cursus komt in aanmerking voor het STAP-budget vanuit het UWV. Meer weten? Bekijk de informatie op de pagina STAP-budget opleidingen voor professionals.

Op al onze cursussen zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

De scholing vindt plaats op hogeschool Leiden of op een externe locatie in de nabijheid van de hogeschool. Uiterlijk 2 weken voor aanvang informeren wij u over de exacte locatie.

Hogeschool Leiden (Zernikedreef 11 te Leiden) is op loopafstand van het Leiden CS. Bekijk de routebeschrijving.

minimaal 12, maximaal 15

Post hbo Fysiotherapie

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod fysiotherapie van de Faculteit Gezondheidszorg. Samen met partners uit het werkveld en intern met de bachelor Fysiotherapie, Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg en lectoraten Gezondheidszorg ontwikkelen wij opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er -nu en in de toekomst- nodig is in de sector.