Hogeschool Leiden

Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing in de Wijkverpleging

  • Maatwerk / incompany
  • Verpleegkunde
  • Startdatum: op aanvraag
  • Duur: vier bijeenkomsten
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Hoe zorg je ervoor dat intercollegiale toetsing een vaste plek krijgt binnen jouw team of organisatie? Intercollegiale toetsing is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij collega-wijkverpleegkundigen elkaar in groepsverband kritisch bevragen en verdere ontwikkeling stimuleren. Het is van belang om deze toetsingsmomenten goed te organiseren, te begeleiden en te borgen binnen jouw team of organisatie. In deze cursus word je volgens een ‘train de trainer principe’ opgeleid tot procesbegeleider intercollegiale toetsing, zodat je intercollegiale toetsing zelfstandig kan begeleiden en organiseren. Ook leer je (verbeter)thema’s te herkennen en weet je hoe je de resultaten van intercollegiale toetsing vertaalt in  aanbevelingen voor het management. 
 

Voor wie is de cursus Intercollegiale Toetsing bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor wijkverpleegkundigen die een  rol als procesbegeleider intercollegiale toetsing in hun eigen organisatie ambiëren. Het is belangrijk dat je bekend bent en ervaring hebt met de methodiek van intercollegiale toetsing. Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) adviseert daarom eerst deel te nemen aan de Intercollegiale Toetsingsbijeenkomsten voor wijkverpleegkundigen.  

Bij- en nascholingen Verpleegkunde

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Benieuwd naar wat het CBNV voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726.

Wat levert de cursus je op?

Jouw ontwikkeling als procesbegeleider intercollegiale toetsing staat centraal tijdens deze cursus. Mogelijk heb je de cursus Intercollegiale Toetsingsbijeenkomsten afgerond en wil je leren hoe je intercollegiale toetsing goed organiseert, begeleidt en borgt binnen jouw team of organisatie. De cursus Procesbegeleiding Intercollegiale Toetsing bouwt voort op jouw al eerder opgedane ervaringen met en kennis van intercollegiale toetsing. In deze cursus leer je hoe je de opzet, planning en procesbewaking van intercollegiale toetsing eigen maakt. 

Na afronding van deze cursus weet je:

  • het doel en de noodzaak van intercollegiale toetsing toe te lichten 
  • hoe je intercollegiale toetsingsmomenten organiseert  en begeleidt
  • hoe je resultaten van intercollegiale toetsing vertaalt in adviezen aan het management
  • hoe je een voorstel doet over de wijze waarop intercollegiale toetsing binnen jouw team of organisatie georganiseerd en geborgd kan worden

Intercollegiale toetsing is een vorm van deskundigheidsbevordering en ondersteunt daarmee de professionalisering binnen uw afdeling of organisatie. In navolging op de cursus Intercollegiale Toetsingsbijeenkomsten kan met de cursus Procesbegeleiding Intercollegiale Toetsing een continuïteit van de geleerde kennis en vaardigheden gewaarborgd worden. 

Implementatie en procesbegeleiding

Uw werknemer wordt als procesbegeleider intercollegiale toetsing vaardig in de opzet, planning en procesbewaking van intercollegiale toetsing. Ook weet uw werknemer zorg te dragen voor implementatie van intercollegiale toetsing, zodat de werkwijze een vast onderdeel wordt van de kwaliteitszorg. Uiteraard is commitment van het management van belang bij een succesvolle implementatie van intercollegiale toetsing. 

Organisatie-brede thema’s aan het licht

Uw werknemer leert niet alleen het proces te begeleiden, maar ook thema’s te herkennen en op te halen die mogelijk een  organisatie-brede aanpak verdienen. Dit kan nodig zijn voor het realiseren van verbeteringen in de organisatie of afdeling.

Procesbegeleider als rolmodel, master of knowledge

Uw werknemer wordt zich bewust van de rol als procesbegeleider, als master  of knowledge en als rolmodel voor collega’s binnen de organisatie. De werknemer leert een voorstel  te schrijven voor een structuur binnen de organisatie waarin intercollegiale toetsing georganiseerd en geborgd wordt. 

Vergelijkbare scholingen

Jezelf verder ontwikkelen als zorgprofessional? Vanuit Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de Intercollegiale ToetsingsbijeenkomstenIntervisiebijeenkomsten of eendaagse training Hoe introduceer en begeleid je intervisie op je werkplek? Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.  

Wat ga je doen tijdens deze cursus?

In de cursus Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing in de Wijkverpleging word je samen met drie collega wijkverpleegkundigen in vier dagdelen opgeleid tot procesbegeleider intercollegiale toetsing en in de praktijk beoordeeld  door een trainer van Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige (SBW), in samenwerking met het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde van Hogeschool Leiden (CBNV)

Centrale thema’s per bijeenkomst

Bijeenkomst 1
•    kennismaking met landelijke context  van intercollegiale toetsing
•    procesbegeleider als rolmodel, master of knowledge

Bijeenkomst 2
•    werken als procesbegeleider
•    herkennen en ophalen van organisatie-brede thema’s 
•    organiseren en begeleiden van procesbegeleiding

Bijeenkomst 3
•    reflecteren op je rol als procesbegeleider
•    voorstel schrijven waarmee intercollegiale toetsing geborgd kan worden in de organisatie

Bijeenkomst 4
•    beoordeling van procesbegeleiders in opleiding
•    verder werken aan voorstel waarmee intercollegiale toetsing geborgd kan worden in de organisatie    

Deze cursus wordt verzorgd door een trainer van Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige, in samenwerking met het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) van Hogeschool Leiden.

Interesse in deze cursus op maat?

Procesbegeleider intercollegiale toetsing worden binnen jouw team of organisatie? We bieden deze cursus op maat voor jouw organisatie aan. De coördinator Centrum voor Bij- en Nascholing graag maakt graag eerst een afspraak om kennis te maken met elkaar en om elkaars organisatie te leren kennen. 

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

We bieden de cursus Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing in de Wijkverpleging op maat aan, gericht op de scholingsbehoefte binnen jouw team of organisatie. 

Cursusduur
Vier dagdelen, maatwerk mogelijk.

Cursusdagen 
De bijeenkomsten worden in overleg gepland met de opdrachtgever en de vier cursisten . 

Op locatie of online
De cursus wordt momenteel op locatie van de zorginstelling aangeboden. 

Indien noodzakelijk, vanwege RIVM maatregelen of het beleid van de opdrachtgever, worden de bijeenkomsten online verzorgd.  

Verplichte literatuur  
Hogeschool Leiden (trainer van SBW/CBNV) voorziet de cursist van literatuur en/of materialen. 

Kosten en planning
Tijdens een kennismakingsgesprek worden de scholingsbehoefte en voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd. De richtprijs bedraagt €175,- (all-in) per cursist, per dagdeel van 4 uur. Neem contact op voor een programma en offerte op maat.

Certificering
De deelnemer ontvangt een certificaat.

Nascholing Verpleegkunde

Een verpleegkundige is nooit uitgeleerd. Hogeschool Leiden heeft een uitgebreid nascholingsaanbod voor professionals in de gezondheidszorg. Ook kunt u een stage- of onderzoeksopdracht uitzetten via het Praktijkloket Gezondheidszorg .