Hogeschool Leiden

Feedback geven en aanspreken op gedrag

  • Training
  • Datum: op aanvraag
  • Duur: één dag
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Vind jij het als verpleegkundige soms lastig om collega’s in bepaalde functies of posities feedback te geven? Geef je met moeite je grenzen en wensen aan? Of vind je het moeilijk om iemand aan te spreken op, voor jou onprettig of onacceptabel gedrag? Tijdens deze eendaagse training leer je hoe je je collega op een effectieve en prettige manier feedback geeft en/of aanspreekt op gedrag. Je ervaart hoe je dit op iedere collega toe kan passen, ongeacht zijn of haar functie, status of karaktereigenschap. 
 

Voor wie is deze eendaagse training bedoeld?

Deze training is bedoeld voor verpleegkundigen die collega’s op een fijne en effectieve manier feedback willen geven en/of willen aanspreken op gedrag. 

Bij- en nascholingen Verpleegkunde

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Benieuwd naar wat het CBNV voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726.

Wat biedt deze leiderschapstraining jou?

Als verpleegkundige werk je samen met collega’s in verschillende functies en posities die lastig gedrag kunnen vertonen. Als je een ander niet confronteert met de gevolgen van zijn of haar gedrag op jou, voel je je in sommige gevallen niet gezien, gehoord of gewaardeerd. En zal die ander het ongewenste gedrag blijven vertonen. Tijdens deze eendaagse leiderschapstraining ‘Feedback geven en aanspreken op gedrag’ leer je je collega’s op een effectieve en prettige manier feedback geven. Ook leer je collega’s aan te spreken op gedrag, ongeacht hun functie, status of karaktereigenschappen. Je leert je grenzen en wensen aangeven en je leert hoe je op een fijne manier (samen)werkt aan goede zorgverlening. Na de training ontvang je een verwerkingsopdracht (toepassingsopdracht), zodat je de geleerde vaardigheden direct kunt toepassen in de praktijk. De uitvoering van de opdracht en eventuele leerpunten bespreek je met je leidinggevende of coach die actief betrokken is bij je leerproces.

Tijdens de training 'Feedback geven en aanspreken op gedrag' leer je:

  • in welke situaties je feedback geeft en hoe je dat effectief kunt doen
  • in welke situaties je iemand aanspreekt op gedrag en hoe je dat effectief kunt doen 
  • de reactie van de ander op te vangen door te luisteren en samenvatten
  • hoe je tot onderlinge afspraken komt die voor jou en de ander passend zijn

Naast deze training, biedt het CBNV ook de leiderschapstrainingen:

Verpleegkundigen voelen zich niet altijd gehoord, gezien of gewaardeerd in samenwerkingssituaties, waardoor zij minder gemotiveerd kunnen raken of soms zelfs overwegen de gezondheidszorg te verlaten. 

Feedback geven en aanspreken op gedrag

Het is van belang dat verpleegkundigen op een effectieve en prettige manier feedback kunnen geven en/of anderen kunnen aanspreken op gedrag, ongeacht iemands functie, status of karaktereigenschap. Hierdoor leren verpleegkundigen (beter) eigen wensen en grenzen aan te geven, waardoor zij op een fijne manier kunnen (samen)werken en bijdragen aan goede zorgverlening.  

Optimale combinatie van leiderschapstrainingen

Naast de leiderschapstraining ‘Feedback geven en aanspreken op gedrag’, biedt het CBNV ook de leiderschapstrainingen:

Krachtig positioneren en profileren

De ervaring leert dat een combinatie van de drie leiderschapstrainingen uw werknemer goed in staat stelt zich krachtiger te positioneren en te profileren op de werkplek. Ook kan deelname leiden tot een verbeterde kwaliteit van zorgverlening en werknemers die zich gewaardeerd, begrepen, zelfverzekerd en gelijkwaardig voelen. En bovenal meer werkplezier ervaren.

Deelname aan deze trainingen kan binnen uw instelling een manier zijn om verpleegkundigen te binden, te boeien en te behouden. 

De drie leiderschapstrainingen van het CBNV stellen uw medewerker (beter) in staat: 

  • grenzen en wensen krachtig aan te geven
  • feedback te geven
  • anderen aan te spreken op gedrag
  • effectief om te gaan met collega’s die dominant gedrag of een vorm van weerstand vertonen
  • op een plezierige manier samen te werken op de afdeling
  • initiatieven te (durven) nemen
  • actief te blijven bijdragen aan verschillende (verbeter)initiatieven en/of werkgroepen

Verwerkingsopdracht

Na afloop van de trainingen krijgt uw medewerker een verwerkingsopdracht van het CBNV mee, zodat de geleerde vaardigheden direct toegepast kunnen worden in praktijk. Een leidinggevende of coach die actief betrokken is bij het leerproces van uw medewerker, kan bijdragen aan motivatie en het belang om te blijven werken aan de geleerde vaardigheden. 

De trainingen worden ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door gecertificeerde Karin de Galan trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden.  

Over Diana van der Boon

Diana is hoofd van en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum voor Bij en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Diana heeft dit tot voor kort gecombineerd met het werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het LUMC. Ze ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkeling en positionering van de verpleegkundige beroepsgroep. Ze vindt het belangrijk dat verpleegkundigen zichzelf als persoon en professional kunnen ontwikkelen, waarbij het begint bij persoonlijk leiderschap. Diana heeft veel affiniteit met zorgmanagement, kwaliteit en bekostiging van zorg. 

Over John de Best

John is verpleegkundige, docent, onderwijskundige en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het CBNV. Naast het geven van onderwijs en trainingen houdt hij zich graag bezig met de ontwikkeling van onderwijs. Als docent en ontwikkelaar heeft hij hierbij brede ervaring in zorgopleidingen niveau 1-6. Daarnaast is hij zowel in Nederland als in België actief betrokken (geweest) bij opleidingsaccreditaties. Drijfveer voor hem is het ontwikkelen en geven van onderwijs waardoor studenten en cursisten geprikkeld worden om net die stap extra te zetten.

Over Monique Noordijke

Monique is docent Verpleegkunde op Hogeschool Leiden en gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het CBNV. Ze was tot enkele jaren geleden werkzaam als wijkverpleegkundige. Het vak wijkverpleegkundige ziet zij als een complexe, maar vooral als een zeer uitdagende functie waarbij zelfstandigheid, verpleegkundig leiderschap en creativiteit gewenst is. Monique heeft zich gespecialiseerd in preventie en gezondheidsbevordering omdat zij als wijkverpleegkundige gezondheid en welzijn van alle inwoners in een wijk in beeld wil hebben. Daarnaast heeft ze een passie voor onderwijs en trainen. Als docent streeft ze naar een goede vertaling van theorie naar praktijk en wil dat de deelnemers het geleerde de volgende dag kunnen toepassen in de praktijk. Het geeft haar voldoening om op innovatieve wijze kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat anderen kunnen leren en groeien.

Over Eefje van Wersch

Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg. In 2023 rondt Eefje de opleiding tot gecertificeerd Karin de Galan trainer af.

Vergelijkbare scholingen

Jezelf verder ontwikkelen als zorgprofessional? Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) biedt ook de leiderschapstrainingen Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf en Omgaan met weerstand en dominante collega's aan. Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.  

Praktische informatie

Interesse in een leiderschapstraining ‘Feedback geven en aanspreken op gedrag’ binnen jouw team of organisatie? We bieden deze eendaagse training op maat voor jouw organisatie aan.  

Duur

De training duurt één dag (9:00-16:30 uur).

Locatie

Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd, vanwege de benodigde faciliteiten voor de training.  

Kosten

We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 verpleegkundigen: € 2650,- vrijgesteld van BTW. De cursusprijs is inclusief catering en lunch.

Voor deze prijs passen wij de training aan op jullie specifieke situatie. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs. 

Optimale combinatie van leiderschapstrainingen

Naast de training ‘Feedback geven en aanspreken op gedrag’, biedt het CBNV nog twee leiderschapstrainingen: 

Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat. Bij akkoord maken we samen een bijpassende planning.  

Certificaat
Je ontvangt voor deelname aan deze training een bewijs van deelname van Hogeschool Leiden. 

Vragen?
Neem voor meer informatie contact op met Diana van der Boon, hoofd CBNV.