Functioneel trainen van ouderen

Functioneel trainen van ouderen

  • Cursus
  • Fysiotherapie
  • Start 16 april 2024
  • 3 dagdelen
  • Nederlandstalig
  • Erkend door KNGF en Keurmerk

In het kort

Functioneel trainen van ouderen (FTO) is een trainingsprogramma van 12 weken met bewegingsactiviteiten specifiek voor ouderen, met het doel hun fysieke zelfredzaamheid te behouden of te vergroten. In deze scholing leert u naast het kunnen toepassen van een FTO trainingsprogramma, twee specifieke toepassingen van het FTO, namelijk Looptraining en Valpreventie volgens FTO principes.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die in de eerste, tweede of derde lijn ouderen (willen) trainen ter behoud van hun zelfstandigheid. Voor beweegagogen en buurtsportcoaches (ALO) die affiniteit hebben met het trainen van ouderen kan deze cursus ook passend zijn.

Accreditatie FTO

Het KNGF heeft de cursus Functioneel trainen van ouderen geaccrediteerd met 12 accreditatiepunten voor de registers Algemeen Fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut. Het Keurmerk Fysiotherapie accrediteert de cursus met 12 kwaliteitsuren. Deze accreditatie is verlend tot maart 2024; er wordt opnieuw accreditatie aangevraagd.

Accreditatie is alleen aangevraagd voor fysiotherapeuten.

Wat u leert

Tijdens het trainingsprogramma Functioneel trainen van ouderen (FTO) wordt senioren geleerd hoe zij hun fysieke zelfredzaamheid kunnen behouden of vergroten door de belangrijkste dagelijkse activiteiten te trainen en door (ruim) voldoende conditie op te bouwen voor het uitvoeren van dagelijkse bewegingsactiviteiten. De oefeningen worden uitgevoerd in circuit-vorm in een (oefen)zaal. Het sluit zoveel mogelijk aan bij de functionele ADL-activiteiten die problematisch gebleken zijn voor ouderen. Na de scholing bent u in staat om het programma Functioneel Trainen van Ouderen (FTO) toe te passen bij een groep ouderen.

Om zelfredzaamheid te behouden of vergroten wordt in de Functionele Training Ouderen gewerkt aan: het prikkelen en integreren van de lichaamssystemen; het opbouwen van reserve capaciteit; actieve leefstijl door middel van dagelijkse activiteiten.

Welke vaardigheden leert u?

Tijdens deze cursus ontwikkelt u de volgende vaardigheden:

  • U heeft kennis verworven over de uitgangspunten van FTO
  • U bent bekend met de benodigde klinimetrie.
  • U heeft inzicht gekregen in hoe u een opbouw in intensiteit en complexiteit kan integreren in een functionele training. 
  • U bent in staat om het programma praktisch uit te voeren.
  • U leert twee specifieke toepassingen van het FTO, namelijk Looptraining en Valpreventie volgens FTO principes.

Vergelijkbare scholingen

Uzelf verder ontwikkelen op het gebied van Fysiotherapie? Vanuit Hogeschool Leiden bieden we diverse post-hbo-cursussen aan. Denk aan Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden of bijvoorbeeld Motiverende Gespreksvoering.

Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

De cursus Functioneel trainen van ouderen bestaat uit 3 bijeenkomsten van 13.00 tot 17.00 uur. Naast scholingsdagen is zelfstudie vereist. U vindt hier meer informatie over de inhoud van de bijeenkomsten, de docenten en het lesmateriaal. 

Tijdens de scholingsdagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Bijeenkomst 1: FTO klinimetrie en oefenfase
  • Bijeenkomst 2: FTO-variatiefase en FTO-ADL-fase
  • Bijeenkomst 3: FTO Implementatie en uitvoering

De docenten zijn Rosemary Kracht, Karin IJdo-Schrier, dr. Petra Siemonsma.

Rosemary Kracht is docent aan de Hogeschool Leiden en sinds 2002 in de eerste lijn werkzaam als fysiotherapeut. Na het afronden van de master ‘Fysiotherapie bij mensen met chronische ziekten’ is zij zich gaan specialiseren in COPD en valpreventie. De FTO-cursus wordt al jaren succesvol uitgevoerd in de praktijk waar zij werkzaam is.

Karin IJdo-Schrier werkt sinds februari 2020 als docent fysiotherapie aan de hogeschool Leiden. Na 20 jaar in de klinische revalidatie bij Basalt in Den Haag (voorheen Sophiarevalidatie) te hebben gewerkt met doelgroepen CVA en NAH en multitrauma, werkt zij sinds 2018 op de polikliniek van Basalt in Delft. In 2016 heeft zij haar master behaald als geriatriefysiotherapeut. Doelgroepen waarin zij zich heeft gespecialiseerd zijn naast de geriatrische fysiotherapie, CVA, valpreventie, oncologie, ALS.

Het lesmateriaal en benodigde literatuur wordt met u gedeeld via een online leeromgeving.

Uit eerder onderzoek onder relatief gezonde thuiswonende vrouwen van 70 jaar en ouder is gebleken dat preventieve functionele groepstraining tot grotere verbeteringen in het dagelijks functioneren leidde dan spierversterkende groepstraining en geen training. Zes maanden na afloop van de training had de functionele trainingsgroep de verbetering op het dagelijks functioneren behouden (De Vreede et al., 2005).

Dit door De Vreede ontwikkelde programma is aangepast en getest in een proefimplementatie. Dit programma kreeg de naam: ‘Functionele Training Ouderen’. Sinds 2016 wordt FTO erkend door het Loket Gezond Leven (onderdeel van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) als zijnde ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

Schrijf u in voor de cursus

Geinteresseerd in deelname aan Functioneel trainen van ouderen? Wilt u verzekerd zijn van een plaats? Schrijf u dan zo snel mogelijk in.

Op al onze scholingen zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

Praktische informatie

Bent u van plan om deel te nemen aan de cursus Functioneel trainen van ouderen? U vindt hier alle praktische informatie over cursusdata en -tijden, de lokatie, de toegekende accreditatie, de kosten en de mogelijkheid tot inschrijven.

Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die in de eerste, tweede of derde lijn ouderen (willen) trainen ter behoud van hun zelfstandigheid. Voor beweegagogen en buurtsportcoaches (ALO) die affiniteit hebben met het trainen van ouderen kan deze cursus ook passend zijn.

Deze cursus is op hbo-niveau.

De cursus vindt plaats op:

  • dinsdag 16 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur
  • dinsdag 23 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur
  • dinsdag 14 mei 2024 van 13.00 tot 17.00 uur

Inloop vanaf een half uur voor aanvang.

Bij 100% aanwezigheid, voldoende inzet en het voldoen aan de opdrachten wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Het KNGF heeft de cursus Functioneel trainen van ouderen geaccrediteerd met 12 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut  en Geriatriefysiotherapeut . Het Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd met 12 Kwaliteitsuren. Beide accreditaties gelden tot maart 2024; er wordt opnieuw accreditatie aangevraagd.

Accreditatie is alleen aangevraagd voor fysiotherapeuten.

De kosten van deze cursus bedragen € 325,-. 

Op al onze scholingen zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden van toepassing.

De cursus vindt plaats op Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11 te Leiden. Hogeschool Leiden is op loopafstand van het Leiden CS. Bekijk de routebeschrijving.

Er is geen parkeergelegenheid op het terrein van de hogeschool. Kijk voor (betaald) parkeermogelijkheden op Prettig Parkeren.

Voor deze cursus geldt een minimum van 12 en een maximum aantal van 20 personen.

Post hbo Fysiotherapie

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod fysiotherapie van de Faculteit Gezondheidszorg. Samen met partners uit het werkveld en intern met de bachelor Fysiotherapie, Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg en lectoraten Gezondheidszorg ontwikkelen wij opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er -nu en in de toekomst- nodig is in de sector.