Leraar basisonderwijs kinderen

Effectieve oudergesprekken

Oplossingsgericht werken

Ouders stellen hoge eisen aan de leerkracht, aan de school en het onderwijs. Stel je eens voor dat je met iedere ouder een effectief gesprek kunt voeren. Wat zou dit voor het kind opleveren? Hoe kun je samen met de ouders werken aan jullie gezamenlijke verlangen; het welbevinden van het kind?

Er zijn gesprekken die soepel verlopen, waarbij je op dezelfde golflengte zit als de ouders en waarbij de ouders blij met jou zijn. Er zullen ook gesprekken zijn die minder soepel verlopen. Ben je nieuwsgierig naar hoe je gesprekken met ouders effectief kunt voeren? Wil je jouw skills op dit gebied verder ontwikkelen? Dan is deze training iets voor jou!

Doelgroep

De training is bedoeld voor leerkrachten, intern begeleiders, schoolleiders en/ of schoolteams.

Inhoud

Onze samenleving verandert en dit heeft ook invloed op hoe er wordt gekeken naar onderwijs, naar hoe kinderen leren en wat belangrijk wordt gevonden in het onderwijs. De rol van de leerkracht en de school verandert en met een grote diversiteit in bijvoorbeeld culturele achtergronden en leer- en ondersteunings-behoeften, zijn er tal van uitdagingen voor de leerkracht en de school. Samen werken met ouders is cruciaal voor het welbevinden van een kind. Hoe kun je gebruik maken van het perspectief van de ouder en hoe geef je jouw perspectief aan? In de praktijk blijkt dit niet altijd gemakkelijk. Het gaat niet alleen om gesprekstechnieken of communicatieve vaardigheden; het voeren van effectieve oudergesprekken vraagt meer skills.

In de training Effectieve oudergesprekken werken we vanuit de methode oplossingsgericht werken. Deze methode biedt gereedschap om een positieve en krachtige communicatie te bewerkstelligen door in gesprek met de ouder(s) vooral te kijken naar wat werkt in het contact met het kind thuis en op school. Daarnaast staan in de training jouw vaardigheden centraal en werken we praktisch aan de hand van persoonlijke casuïstiek aan vraagstukken die spelen op school.

Je breidt jouw handelingsrepertoire uit door gesprekken te oefenen met ervaren trainers die concrete tips en handvatten geven die je direct kunt toepassen in jouw eigen praktijk. Zo krijg je zicht op hoe jij zelf en hoe anderen (ouders, collega’s) verbaal en non-verbaal communiceren, je krijgt zicht op wat werkt in jouw persoonlijke houding tijdens een gesprek.

Opzet

De training Effectieve oudergesprekken bestaat uit twee bijeenkomsten van drie uur. Tussen de twee bijeenkomsten heb je ruimte om te oefenen in jouw eigen praktijk. 

Studie-investering

De totale studie-investering bedraagt circa 9 uur, bestaande uit 6 uur contacttijd en 3 uur voorbereiding/ toepassing in de eigen praktijk. Daarnaast geldt uiteraard dat je jouw eigen vaardigheid verbetert door veel te oefenen.

Rooster en inschrijven

Tijdstip: 13.30 - 16.30 uur

  • 17-03-2021
  • 31-03-2021

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

Let op, na inschrijven ontvang je van ons direct een e-mail. Niet ontvangen? Mail dan naar posthbo.educatie@hsleiden.nl.

Certificaat

Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.

Kosten

€ 375,-

Incompany

Het is mogelijk dat wij deze training incompany voor een of meerdere schoolteams organiseren, op locatie. De bijeenkomsten worden door de trainers in overleg met de school gepland.

Bron voor informeel leren

De training Effectieve oudergesprekken is aangemerkt als bron voor informeel leren door het Schoolleidersregister PO. Dit houdt in dat de training Effectieve oudergesprekken gedeeltelijk aansluit bij één of meerdere professionaliseringsthema’s en onderdeel kan uitmaken van uw ontwikkeling via informeel leren.

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden.
Telefoon: 071-51 88 726
E-mail: posthbo.educatie@hsleiden.nl